Yhteystiedot


Ota yhteyttä

Myyntipalvelu

www.juomanetti.fi

Kauppakanava p. 0800 152 332
Ravintolakanava p. 0800 158 662
Palvelemme ma–pe klo 8–17.
Laitepalvelu p. 020 717 2888
Laitepalvelun asiantuntija ma-pe klo 9-16
Hanalaitteiden vikapäivystys ma-pe 16-22, viikonloppuina ja pyhinä klo 10-22.
Varaudu ilmoittamaan asiakasnumerosi. Palvelunumeroihin tulevat puhelut saatetaan tallentaa koulutustarkoituksessa.

Sponsorointi

Sponsoroinnin lomakeeseen »

Vienti

Viennin yhteydenottopyyntölomake (englanniksi)

Viestintä

Elina Lehmusto
viestintäpäällikkö: median yhteydenotot, tuoteviestintä
ei sponsorointipyyntöjä (kts. yhteystiedot/sponsorointi)
elina.lehmusto@hartwall.fi

Laskutus

Huomaathan, että Oy Hartwall Ab vastaanottaa laskuja vain sähköisessä muodossa. Emme käsittele paperisia laskuja, vaan palautamme ne lähettäjälle maksamattomina. Ohje koskee kaikkia Hartwallia laskuttavia tahoja.

Laskutuksemme hoitaa Royal Unibrew -konsernin palvelukeskus Liettuassa, ja se vastaanottaa vain sähköpostitse lähetettyjä PDF-laskuja sekä verkkolaskuja. Ohjeet laskutukseen löydät alta.

PDF-laskut

  • Merkitse laskun saaja ja Y-tunnus: Oy Hartwall Ab (Y-tunnus 0213454-7)
  • Merkitse laskulle tilausviite: mikäli sinulla on Hartwallilta saatu ostotilausnumero, merkitse se laskulle. Muussa tapauksessa käytä tilausviitteenä yhteyshenkilön nimeä tai kustannuspaikkaa.
  • Lähetä PDF-lasku osoitteeseen:  invoice.hartwall@royalunibrew.com.

Mikäli lähetät monta PDF-laskua, lähetä niistä jokainen erillisessä sähköpostissa.

Pyydämme teitä huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta kuin laskuja, maksukehoituksia ja saldotiedosteluja.

Verkkolaskut

  • Merkitse laskun saaja ja Y-tunnus: Oy Hartwall Ab (Y-tunnus 0213454-7)
  • Merkitse laskulle tilausviite: mikäli sinulla on Hartwallilta saatu ostotilausnumero, merkitse se laskulle. Muussa tapauksessa käytä tilausviitteenä yhteyshenkilön nimeä tai kustannuspaikkaa.
  • Verkkolaskutus: Basware Oyj Operator ID: BAWCFI22 OVT-ID: 003702134547

Palvelukeskuksen yhteystiedot

Sähköposti: ssc.hartwall@royalunibrew.com

Puhelin: +370 45 505270

Tietosuojaseloste


Toimipisteet

Oy Hartwall Ab

Hiomotie 32
00380 Helsinki
PL 200, 00371 Helsinki
Puhelin 020 717 111
Faksi 020 717 110

Tuotantolaitokset

Hartwall Lahti 
Kasaajankatu 13
PL 44, 15101 Lahti
Puhelin 020 717 111
Faksi 020 717 160

Hartwall Karijoki
Marttusentie 100
64350 Karijoki
Puhelin 020 717 111
Faksi (06) 268 0078

Royal Unibrew A/S

Faxe Allé 1
DK-4640 Faxe
Puhelin +45 56 77 15 00
Fax +45 56 71 47 64
contact@royalunibrew.com
www.royalunibrew.com


Anna palautetta

Mielipiteesi on meille tärkeä. Kaikki palaute on tervetullutta ja vastaamme mielellämme kysymyksiin, jotka koskevat Hartwallin tuotteita ja palveluita. Jos palautteesi koskee tuotetta, säästäthän tuotteen ja pakkauksen siihen asti kunnes olemme ottaneet sinuun yhteyttä.

Saat yhteyden Hartwallin kuluttajapalveluun kätevästi oheisilla palautelomakkeilla. Voit myös soittaa maksuttomaan puhelinnumeroomme 0800 95260. Palvelemme ma–pe klo 10–12.

Kuluttaja

Kuluttajapalaute

Yritysasiakas

(Hartwallin tai Hartwa-Traden asiakasnumeron omaavat)

Asiakaspalaute


Laitepalvelu

Laitepalvelun laitteet & palvelu

Hanalaitteet: Vuokraamme hanalaitteita asiakkaillemme. Vuokraan kuuluu laitteiden asennukset, määräaikaishuollot, ja vikapäivystys vuoden jokaisena päivänä. Laitepalvelu myös myy asennuskokonaisuuksia: suunnittelemme ja toteutamme asennuskokonaisuuksia sisältäen laitteet ja niiden asennuksen laadukkaasti ja kilpailukykyiseen hintaan. Ota meihin yhteyttä niin kerromme mielellämme lisää!

Kylmäkaapit: Vuokraamme ja myymme kylmäkaappeja asiakkaillemme. Kaappien vuokraaminen on mahdollista vain jos olette juoma-asiakkaamme, mutta myymme kylmäkaappeja myös muille yrityksille. Meillä on myytävänä laaja valikoima eri valmistajien kylmäkaappeja takuulla kilpailukykyiseen hintaan. Klikkaamalla tästä löydät viimeisimmän laitekuvastomme hintoineen, toimitusehtoineen, ja ohjeistuksineen miten toimia.

Kahvilaitteet: Meiltä saat Lavazza-kahvin lisäksi vuokrattua itsellesi sopivan kahvilaitteen. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Juoma-automaatit:

  • Full service vending eli palveluautomaatit: Kun haluat virkistäviä juomia yrityksellesi, ovat Hartwallin palveluautomaatit paras ratkaisu: Tarjoamme juoma-automaatit veloituksetta käyttöönne. Huolehdimme niiden täytöstä ja käytössäsi on Hartwallin laaja alkoholittomien juomien valikoima. Automaateissa on kolikko- ja matkapuhelinmaksumahdollisuus. Ette tarvitse juomille varastotilaa, huolehdimme vakuutuksista, ja huollamme juoma-automaatit tarvittaessa
  • Vuokra-automaatit: Palveluautomaattien lisäksi automaattitarjontaamme kuuluvat myös vuokra-automaatit. Palveluautomaatteja toimitamme tietyille paikkakunnille ja vuokra-automaatteja koko maahan.

 Yhteystiedot asiakkaille

Laitepalvelun palvelunumero olemassaoleville asiakkaillemme: 020 717 2888

– Laitepalvelun asiantuntija ma–pe klo 9–16
– Hanalaitteiden vikapäivystys ma–pe 16–22, viikonloppuina ja pyhinä klo 10–22
– Varaudu ilmoittamaan asiakasnumerosi!

Haluatko asiakkaaksemme? Soita meille tai jätä yhteystietosi ja kerro tarpeistasi niin olemme sinuun yhteydessä:

– Juomien myynti ja kylmäkaappien vuokraus: asiakaspalvelu@hartwall.fi / 08001-58662 (ma–pe, 8–17)
– Kylmäkaappien myynti: laitepalvelu@hartwall.fi, 020 717 2888 (arkisin klo 13 – 16)
– Hana-asennusten suunnittelu, toteutus, ja myynti: jouni.paju@hartwall.fi
– Juoma-automaattipalvelut: vending@hartwall.fi
– Kahvin ja kahvilaitteiden myynti ja vuokraus: Juuso Harjulehto (Asiakkuuspäällikkö), juuso.harjulehto@hartwall.fi, 040 594 7325

Tietosuojaseloste


Sponsorointi

Hartwall on Uuden Lastensairaalan ensimmäinen perustajalahjoittaja. Hartwall sitoutuu tukemaan Lastensairaalaa-hanketta sen valmistumiseen saakka 2017. Lahjoitussumma on yhteensä miljoona euroa.

”Tämä on taloudellisesti hyvin merkittävä ja pitkäaikainen sitoumus Hartwallille. Kyse on yhteiskunnallisesti ja inhimillisesti tärkeästä hankkeesta, jossa näimme mahdollisuuden auttaa osaltamme paikallisyhteisön jäsenenä. Haluamme olla mukana hankkeen valmistumiseen saakka ja haastamme myös muut yritykset mukaan omalla panoksellaan”, kertoo Hartwallin yhteiskuntasuhteiden johtaja Pekka Lindroos.

Toistaiseksi emme aloita uusia yhteistyöprojekteja.

Sponsoroinnin lomakeeseen »


Usein kysyttyä

Tälle sivulle on koottu vastauksia Hartwallille esitettyihin kysymyksiin. Kysymykset on jaoteltu aihealueittain omille sivuilleen.

Voit myös olla yhteydessä kuluttajapalveluumme kätevästi palautelomakkeilla.

Kuluttajapalvelumme maksuton puhelinnumero 0800 95260 palvelee ma–pe klo 10-12.

RAAKA-AINEET

Ovatko Hartwallin juomien raaka-aineet kotimaisia?

Vesi, mallas, sokeri ja ohra ovat tärkeimmät käyttämämme raaka-aineet ja ne ovat kotimaisia. Mehut, aromivalmisteet, humala ja useimmat lisäaineet ovat ulkomaisia, sillä kotimaista tuotantoa ei ole.

Miksi panimojuomissa on lisäaineita?

Panimotuotteissa on sekä lukumäärällisesti että annoksina vähemmän lisäaineita kuin useimmissa muissa teollisissa elintarvikkeissa. Lisäaineiden tehtävänä on taata mm. elintarvikkeen säilyminen sekä parantaa koostumusta, ulkonäköä ja makua.

Käytetäänkö Hartwallin tuotteissa atsovärejä?

Missään Hartwallin juomien valmistuksessa ei käytetä atsovärejä.

Miksi Hartwallin tuotteissa käytetään elintarvikevärejä?

Elintarvikevärien tehtävä on parantaa juomien ulkonäköä ja nimensä mukaisesti antaa väriä. Hartwallin käyttämät värit ovat pääosin luontaisia värejä, joita tavataan myös luonnossa kasveissa ja hedelmissä.

Mitä makeutusaineita Hartwallin tuotteet sisältävät?

Makeutustapa vaihtelee tuotteittain. Makeuttajia ovat: sokeri, glukoosi (eli rypälesokeri), fruktoosi (eli hedelmäsokeri), aspartaami, asesulfaami-K ja stevioliglykosidit.

Mitä ovat stevioliglykosidit?

Stevioliglykosidit ovat kalorittomia makeuttajia, joita saadaan luonnosta. Makeuttajaa valmistetaan stevia rebaudiana -nimisen kasvin lehdistä.

Mitä on aspartaami?

Aspartaami on ns. intensiivimakeuttaja, joka koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Aspartaami on 100-200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri, joten sen käyttömäärät ovat erittäin alhaisia. Aspartaamilla makeutetuissa juomissa on energiaa hyvin vähän, noin 1 kcal desilitraa kohden.

Miksi juomissa käytetään aspartaamia ja asesulfaami-K:ta?

Aspartaami ja asesulfaami-K ovat makeuttajia, joita käytetään vähäkaloristen juomien valmistuksessa. Ne ovat kenties parhaiten tutkittuja ja eniten testattuja lisäaineita.

Sisältääkö aspartaami energiaa?

Aspartaami sisältää energiaa, mutta se on noin 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten sen käyttömäärät ovat pieniä sokeriin verrattuna. Aspartaamilla makeutetuissa juomissa on siten hyvin vähän energiaa, noin 1 kcal desilitraa kohden.

Onko aspartaamin nauttimisella rajoituksia?

Euroopan elintarvikealan tiedekomitea on julkaissut aspartaamista turvallisuusarviot vuosina 1984, 1987, 1988 ja 2002. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on julkaissut aspartaamin turvallisuudesta arviot vuosina 2006, 2009 ja 2011. Aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 mg painokiloa kohden. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä aspartaamia, voi 60 kiloa painava henkilö juoda joka päivä aspartaamilla makeutettua juomaa neljä litraa eli kahdeksan puolen litran pullollista ilman, että ADI-arvo ylittyy. Suomalaiset juovat keskimäärin 1,5 litraa erilaisia juomia päivässä.

Mitä haittaa voi olla suurista annoksista aspartaamia?

Aspartaamia on tutkittu todella paljon, ja EU on arvioinut sen olevan turvallinen makeutusaine. Aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 mg painokiloa kohden. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä aspartaamia, voi 60 kiloa painava henkilö juoda joka päivä aspartaamilla makeutettua juomaa neljä litraa eli kahdeksan puolen litran pullollista ilman, että ADI-arvo ylittyy. Ainoastaan harvinaista aineenvaihduntasairautta PKU-tautia sairastavat eivät voi käyttää aspartaamilla makeutettuja tuotteita. Heitä varten aspartaamilla makeutetuissa juomissa on merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.

Mitä tarkoittaa joidenkin kevytjuomien merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”?

Aspartaamia sisältävissä tuotteissa on merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”. Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville. PKU-tauti eli fenyyliketonuria on Suomessa erittäin harvinainen aineenvaihduntasairaus. PKU-tautia sairastavien on noudatettava tarkkaa ruokavaliota, joista on poistettu mm. fenyylialaniinia sisältävät soija sekä naudan liha ja maksa.

Mikä on asesulfaami-K, joka näkyy myös joskus ainesluettelossa aspartaamin lisäksi?

Asesulfaami-K on ns. intensiivimakeuttaja. Intensiivimakeuttajista tulevat kalorimäärät ovat hyvin pieniä ja siksi niitä kutsutaan intensiivimakeuttajiksi. Mahdollisten sivuvaikutusten suhteen ne ovat poikkeuksellisen perusteellisesti tutkittuja ja turvallisia.

Mitkä alkoholijuomat ovat täysin hiivattomia?

Hartwallin valmistamista alkoholijuomista täysin hiivattomia ovat Hartwall Original Long Drink, Hartwall Original  Long Drink Light, Hartwall Original Long Drink Strong, Hartwall Original Long Drink Cranberry ja Hartwall Long Grape. Niiden sisältämä alkoholi on tislattua alkoholia. Muissa lonkeroissa, siidereissä ja oluissa ei lopputuotteena varsinaisesti ole hiivaa, mutta ne sisältävät käymisessä muodostuvia hiivan aineenvaihduntatuotteita.

Voiko keliaakikko juoda siideriä?

Hartwallilla siiderin valmistuksessa käytetään vehnätärkkelyksestä valmistettua glukoosisiirappia. EU:n mukaan kyseinen valmiste on niin puhdas glukoosivalmiste, ettei sen katsota olevan missään määrin haitallinen keliaakikon käytössä.

Voiko keliaakikko nauttia olutta?

Vaikka oluissa ei ole varsinaista gluteenia, voivat ainakin jotkut oluet sisältää pieniä määriä gluteenin hajoamistuotteita ja siten mahdollisesti aiheuttaa oireita keliaakikoissa. On siis syytä tarkoin noudattaa hoitavan lääkärin antamia tarkempia ohjeita.

Voiko diabeetikko juoda keinomakeutettuja juomia?

Diabeetikoille sopivat keinomakeutetut ja pienen hedelmäsokerimäärän sisältävät virvoitusjuomat ja siiderit. Myös oluet sopivat diabeetikoille. Nykyiset hoito-ohjeet ovat liberalisoituneet, joten vähäisiä määriä muitakin juomia voinee nauttia omien hoito-ohjeiden mukaan.

Voiko vegaani juoda Hartwallin juomia?

Juoman sopivuus vegaanille kannattaa tarkistaa juomakohtaisesti, sillä osa juomissa käytetyistä elintarvikeväreistä on eläinperäisiä.

Voiko juoda kofeiinipitoisia kolajuomia raskaana ollessa?

Uusimpien tutkimusten mukaan päivittäinen kofeiiniannos raskaana olevilla ei saisi nousta yli 200 mg:n. 200 mg kofeiinia tarkoittaa yleensä 2 kahvikupillista, 0,5 litraa energiajuomaa tai 1,5 litraa kolajuomaa. Kohtuullisesti käytettynä raskaana olevat voivat nauttia esimerkiksi kolajuomia täysin turvallisesti.

Mikä on eri juomien pH-arvo?

Vaihteluvälit tuoteryhmittäin ovat:
virvoitusjuomat noin 3-4
siiderit ja lonkerot noin 3-4
oluet noin 4–4,5
hiilihapotettu lähdevesi noin 4–5
kivennäisvedet noin 4,5–5,5
lähdevesi noin 6–7

SÄILYVYYS

Miten säilytän juomia?

Juomia voi säilyttää huoneenlämmössä tai viileässä esim. jääkaapissa. Voit varmistaa parhaiten juomien maun säilymisen erinomaisena säilyttämällä niitä viileässä, valolta suojattuna ja elintarvikkeille soveltuvassa paikassa.

Kuinka kauan parasta ennen -päiväyksen jälkeen juomat ovat vielä juomakelpoista?

Parasta ennen -merkintä kertoo, miten kauan takaamme tuotteen laadun säilyvän ensiluokkaisena. On makukysymys, miten pitkään tuotteen makua voidaan pitää juomakelpoisena parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Merkitystä on myös sillä, onko tuotetta säilytetty jääkaapissa vai lämpimässä.

Voiko hiilihappopitoisia juomia juoda sen jälkeen, kun ne ovat päässeet jäätymään?

Mitään terveydellistä tms. haittaa ei siitä ole, mutta tuotetta ei voida enää pitää hyvänlaatuisena. Jäätyneessä juomassa oleva hiilihappo poistuu nesteestä, mikä voi aiheuttaa kaasutilan paineen nousun ja myös pullon rikkoutumisvaaran. Tällainen juoma olisi syytä hävittää.

Miksi jäätyneestä oluesta tulee sulaessaan saostumia?

Oluessa on, vaikkakin vähäinen määrä, valkuaisaineita. Kun olutta jäähdyttää hyvin kylmäksi, valkuaisaineet voivat osittain saostua. Saostumasta ei ole terveydellistä haittaa, mutta tuote olisi sulamisen jälkeen syytä hävittää pulloon tulevan paineen nousun takia.

Voit varmistaa parhaiten juomien maun säilymisen erinomaisena säilyttämällä niitä viileässä, valolta suojattuna ja elintarvikkeille soveltuvassa paikassa.

PAKKAUKSET

Mitä eri pakkaustyyppejä Hartwallilla on?

Hartwall pakkaa oluen tölkkeihin ja lasipulloihin. Siiderit ja lonkerot pakataan tölkkeihin, kierrätysmuovipulloihin ja lasipulloihin. Alkoholittomat juomat pakataan pääsääntöisesti kierrätysmuovipulloihin. Joitain alkoholittomia juomia on myynnissä myös tölkeissä ja 0,3 litran lasipulloissa.

Mitä ovat kierrätysmuovipullot?

Kierrätysmuovipullot valmistetaan kevyestä, kemiallisesti kestävästä ja täysin kierrätettävästä PET-muovista. Sitä käytetään yleisesti elintarvike- ja muun teollisuuden pakkausmateriaalina. Kierrätysmuovipullot syntyvät vasta juoman pakkauslinjalla, jossa pullo puhalletaan muotoonsa. Näin kuluttaja saa aina uuden pullon. PET-muovista on mahdollista tehdä erikokoisia ja -muotoisia pulloja.

Käytetäänkö kierrätyspullot uudelleen?

Palautetut kierrätysmuovipullot litistetään ja rouhitaan, ja rouhe toimitetaan uudelleenkäytettäväksi. Rouheesta valmistetaan uusia pulloaihioita tai sitä voidaan käyttää muun teollisuuden raaka-aineena.

Saako kierrätysmuovipullosta palautusmaksun?

Kierrätysmuovipullojen panttiarvot ovat pullon koosta riippuen 10, 20 tai 40 senttiä, ja panttiarvosta on merkintä etiketissä. Palautusautomaatit tunnistavat pantilliset pullot EAN-koodista. Pantin maksun edellytyksenä on, että etiketissä oleva koodi on ehjä ja luettavissa.

Kuinka monta kertaa uudelleentäytettävä pullo kiertää?

Uudelleen täytettävä lasipullo täytetään uudelleen keskimäärin 33 kertaa. Uudelleen täytettävien pullojen palautusaste on 98 %, mikä on huippuluokkaa kansainvälisessä vertailussa.

Miten uudelleen täytettävät pullot käsitellään tuotantolaitoksella ennen uutta täyttämistä?

Pullot palautuvat tehtaalle jakeluautojen mukana. Palautuneet päällysteet lajitellaan ja vieraat pullot toimitetaan kilpailijoille, omat varastoidaan itselle. Pullotuslinjalla pullot tarkastetaan ennen pesua sekä pesun jälkeen. Tarkastaja hylkää vialliset pullot, kuten rikkoutuneet ja voimakkaanhajuiset. Pesun jälkeen pullot ovat valmiita uudelleenkäytettäviksi.

Mikä pakkaustyyppi on ympäristöystävällisin?

Kaikki juomapakkaukset ovat ympäristöystävällisiä, kunhan ne palautetaan uusiokäyttöön.

Ovatko kaikki Hartwallin juomapakkaukset pantillisia?

Pago-mehut, joita on saatavilla ravintoloissa ja kahviloissa, ovat pantittomia.

Mikä merkitys on Murphy’s Irish Stout -tölkin sisällä olevalla valkoisella muovisella pallolla?

Murphy’s Irish Stout haluaa taata ystävilleen hanaoluen veroisen tölkkioluen. Kyseinen tölkki sisältää siksi vaahdottajan, joka on pieni muovikuula. Kuula on jonkin verran pingispalloa pienempi ja melko kova kappale. Kuulasta vapautuu typpikaasua pieninä kuplina. Se takaa ainutlaatuisen paksun kermamaisen vaahdon ja täyteläisen oluen. Tällainen vaahto syntyy helpommin typellä kuin hiilidioksidilla, jota normaalisti syntyy käymisessä ja jota oluen kuplat normaalisti ovat.

Avattuanne tällaisen tölkin kellutuskappale laittaa oluen hitaasti pyörivään liikkeeseen, joka vapauttaa siihen typpikaasua. Se antaa oluelle pehmeän vaahdon, jonka maun tunnette viimeiseen kulaukseen asti.

TUOTTEET

Tuotekohtaiset valmistusaine- ja ravintosisältötiedot löytyvät tuotteidemme etiketeistä sekä tuotesivuilta.

OLUET

Mikä on Hartwallin valmistamien oluiden kotimaisuusaste?

Kaikki Hartwallin valmistamat oluet valmistetaan kotimaisesta ohramaltaasta ja kotimaisesta ohratärkkelyksestä. Keskeisistä raaka-aineista vain humala on ulkomaista. Suomen Luonnonsuojeluliiton tuoreen FIN-MIPS-hankkeen mukaan olut on yksi kaikkein ekologisimmista tuotteista, mikä johtuu paljolti juuri oluen kotimaisuudesta.

Onko ykkösoluessa sokeria ja kuinka paljon?

Olueen ei lisätä mitään sokereita. Oluen valmistuksessa hiiva käyttää käymisen aikana täydellisesti prosessissa syntyneet sokerit.

SIIDERIT JA LONG DRINK -JUOMAT

Onko Hartwallilla siideriä, joka olisi omenapohjaista?

Kaikki Hartwallin siiderit ovat tänä päivänä omenapohjaisia.

Ovatko Hartwallin lonkerot viinapohjaisia?

Vahvat Hartwall Original Long Drink -juomat valmistetaan tislatusta alkoholista. Sen sijaan Otto- ja Cool Grape -lonkerot valmistetaan käymisteitse viinipohjasta.

VEDET

Vaikuttavatko pullotettujen vesien pH-pitoisuudet hampaiden kuntoon?

Kaikki hiilihapottomat Hartwall Novelle -lähdevedet ovat pH-arvoltaan 6–7 eli neutraaleja. Niillä ei ole mitään vaikutusta hampaisiin. Hartwall Novelle -kivennäisvesien ja Hartwall Vichy Originalin pH-arvo on 4,5–5,5, hiilihapotetun Hartwall Novelle lähdeveden arvo on 4–5. Juomat eivät ole erityisen happamia, eivätkä normaalikäytössä vaikuta hampaiden kuntoon. Samaa happamuustasoa ovat monet ruoat ja juomat, kuten kahvi ja tee.

VIRVOITUSJUOMAT

Kuinka paljon suomalaiset juovat virvoitusjuomia verrattuna muihin maihin?

Suomalaisten virvoitusjuomien kulutus, noin 53 litraa per henkilö vuodessa, on varsin maltillista. Muualla Euroopassa kulutus lähentelee noin 100 l/hlö. Ruotsissa kulutus on 74 l/hlö ja Norjassa 117 l/hlö.

Miksi kouluissa on edelleen juoma-automaatteja?

Hartwall on sitoutunut noudattamaan UNESDA:n toimintaohjetta virvoitusjuomien vastuullisesta kaupasta ja myyntimenetelmistä. Ala-asteen kouluissa kaupallisesta toiminnasta pidättäydytään kokonaan. Ylemmillä kouluasteilla juoma-automaateista on poistettu mainokset, ja yli puolet niiden valikoimasta on kevytjuomia ja pullotettuja vesiä. Ylemmillä kouluasteilla päivät venyvät usein pitkiksi ja juomat tuovat piristystä päivään samaan tapaan kuin aikuisten iltapäiväkahvi. Automaatit ovat myös merkittävä tulonlähde oppilaskunnille.

Miksi joissain virvoitusjuomissa käytetään kiniiniä?

Kiniini luokitellaan aromiaineeksi ja se antaa tuotteelle karvaan maun.

Mikä on kevyttuotteiden osuus virvoitusjuomissa?

Kevyttuotteiden osuus on noin 40 % virvoitusjuomien myynnistä.

Miksi virvoitusjuomapullon pohjalla voi joskus näkyä sakkaa?

Monet virvoitusjuomat sisältävät erilaisia hedelmätäysmehuja. Juomassa voi näkyä mehun vuoksi pieniä määriä pullon pohjalle laskeutunutta hedelmälihaa.

Kuinka paljon Pepsi Max sisältää kofeiinia verrattuna kahviin?

Yhden kahvikupillisen sisältämä kofeiinimäärä on noin 8 dl:ssa Pepsi Max -juomaa.

ERIKOISJUOMAT

Mitä vaikutuksia liiallisesta energiajuomien nauttimisesta koituu?

Energiajuomien tarkoituksena on piristää ja virkistää sekä henkisesti että fyysisesti. Juoman kohtuukäyttö (0,5–1 litraa päivässä) on täysin turvallista. Kehotus kohtuukäytöstä johtuu juoman sisältämästä kofeiinista. Kofeiinin sietokyky on hyvin yksilöllistä. Kofeiinin liikasaanti voi aiheuttaa unettomuutta, ylivilkkautta ja rauhattomuutta.

Voivatko lapset nauttia energiajuomia?

Energiajuomia ei suositella lapsille korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Samasta syystä juomaa ei suositella myöskään raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille.

Voiko diabeetikko juoda EDiä?

Diabeetikko voi nauttia pieniä määriä EDiä, mutta hänen tulee huomioida juomasta saamansa hiilihydraattimäärä. ED on makeutettu glukoosilla ja fruktoosilla ja sen energiasisältö on hiukan korkeampi kuin keskivertovirvoitusjuoman.