Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi:

Olet mitä juot

Miten eri juomat vaikuttavat terveyteemme?

Silmien avauduttua aamulla on pakko saada heti kupillinen maitokahvia. Lounaan kyytipoikana menee lasi vettä. Kiireisen työpäivän lomassa otetaan hetki aikaa itselle höyryävän teemukin äärellä tai ehkäpä kipitetään sittenkin noutamaan kaupasta ihanan virkistävää vitamiinivettä. Miten eri juomat vaikuttavat terveyteemme?

Päivän aikana siemailemillamme juomilla on paljon vaikutusta terveyteemme, mutta miten juomat meihin lopulta vaikuttavat?

Vesi pitää posket kimmoisina ja aivot ketterinä

Aivan tavallinen vesi saattaa kuulostaa tylsältä, mutta voi pojat minkälaisia terveysvaikutuksia sen nauttimisella onkaan!

Ensinnäkin säännöllinen vedenjuonti nopeuttaa aineenvaihduntaa ja lisää kylläisyyden tunnetta, mikä taas vähentää herkuttelun tarvetta. Toiseksi ihmisen iho nauttii vedestä yhtä paljon kuin ruoansulatuksemme. Juomalla vettä autat ihosi ulointa kerrosta uusiutumaan ja pysymään elastisena.

Säännöllinen vedenjuonti nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Nestevajeen yllättäessä aivot huomaavat sen ensimmäiseksi, sillä aivoista peräti 78 prosenttia on vettä. Liian vähäinen nesteytys saa muistin takkuuntumaan ja keskittymiskyvyn heikkenemään. Riittävä vedenjuonti pitää aivot virkeinä pitkin päivää.

Liiallinen määrä nautittua nestettä voi kuitenkin aiheuttaa heikotusta, päänsärkyä ja pahimmassa tapauksessa hyponatermian eli vesimyrkytyksen.

Vitamiinivedet virkistävät

Trendikkäät hyvinvointivedet ovat löytäneet tiensä yhä useampien treenikasseihin, käsilaukkuihin ja koulureppuihin. Käytännössä hyvinvointivedet ovat virkistäviä vesiä, joihin on lisätty kivennäisaineita, vitamiineja ja makuaineita.

Hyvinvointijuomissa on terveyden kannalta oleellisia hivenaineita ja vitamiineja, mutta niiden hörppiminen ei yksinään riitä korvaamaan monipuolisen ruokavalion kautta saatavia ravintoaineita. Hyvinvointijuomia on markkinoilla monenlaisia. On sinkillä höystettyjä kalorittomia kivennäisvesiä sekä makeita, jo limonadia lähenteleviä virkistysjuomia.

Vitamiinivesien otollisuus piilee juuri vedessä: se on vähän kuin tavallisen veden seksikkäämpi serkku. Hyvinvointivedet ovatkin hyvä ja herkullinen kannustin juoda enemmän tuiki tärkeää vettä, jolla on, kuten todettua, rutkasti hyviä terveysvaikutuksia.

Kahvi ja tee ovat sekä hyväksi että pahaksi – kiitos kofeiinin

Valtaosassa tehdyistä tutkimuksista todetaan, että kahvin kohtuullinen nauttiminen vähentää ainakin maksakirroosin, maksasyövän, kakkostyypin diabeteksen sekä sepelvaltimotaudin vaaraa.

Kerrotaan, että myös teetä ryhdyttiin alun perinkin hauduttamaan juuri sen terveysvaikutusten ansiosta. Tee sisältää vaikka mitä terveyden kannalta oleellisia ainesosia, muun muassa tehokkaimpia antioksidantteja, mitä kasvikunnasta on kuunaan löydetty.

Sekä kahvissa että teessä on kofeiinia, mikä on terveyden kannalta sekä hyvä että huono asia. Pääsääntöisesti kofeiini virkistää ja kohentaa mielialaa.

Kahvi- ja teekupillista kohti kannattaa aina nauttia lasillinen vettä.

Kofeiinin takia pienten lasten ja vatsankalvontulehduksesta tai vatsahaavasta kärsivien ei kuitenkaan kannata nauttia kahvia tai teetä.

Kahvi ja tee ovat myös niin kutsuttuja diureetteja eli ne lisäävät nesteeneritystä elimistöstä. Sääntönä onkin, että jokaista kahvi- ja teekupillista kohti kannattaa aina nauttia myös lasillinen vettä.

Maito suojaa mutta myös ärsyttää

Runsaasti kalsiumia ja d-vitamiinia sisältävän maidon on monissa kliinisissä tutkimuksissa todettu suojaavan joukolta meille suomalaisillekin tuttuja sairauksia. Kun päivän mittaan ottaa tavaksi kipata kahvin joukkoon muutaman lorauksen maitoa ja asetella aamiaisleivän päälle pari viipaletta juustoa, hivuttaa samalla monen sairauden iskemisen todennäköisyyttä matalammaksi.

Vuosien varrella eri tutkimuksissa maitotuotteiden päivittäisen käytön on todennettu lisäksi ainakin auttavan suojautumaan tyypin 2 diabetekselta sekä suolistosyöviltä. Sen on huomattu myös pienentävän rintasyövän ja eturauhassyövän riskiä, ehkäisevän etenkin lasten ja nuorten liikapainoa sekä vähentävän sydän- ja verisuonitautien määrää. Vanha kansanviisaus sanoo, että maitoa juomalla luut säilyvät lujina.

Maitoa lasikaupalla päivässä kittaavan luut eivät kuitenkaan muutu lujiksi kuin tiiliseinä. Maidossa on myös roppakaupalla maitosokeria, joka liiallisina määrinä ärsyttää elimistöä. Maidon sokeri eli laktoosi tekee siitä tunnetusti kimurantin nautintojuoman yliherkille. Lisäksi maidon on todettu aiheuttavan joillekin aknea.

Viime vuosina maidolle onkin tullut runsaasti korvaajia muun muassa kasvimaidoista tai vesistä, joihin on lisätty kalsiumia. Ne sopivat usein niillekin, joille perinteinen maito ei syystä tai toisesta maistu. Esimerkiksi puolen litran pullo Novelle Kalsiumia sisältää jopa 47 % päivän kalsiumin saantisuosituksetsa. 

Yhteenvetona voidaankin sanoa, että joitpa siis mitä hyvänsä, kaikkea kohtuudella -sääntö pätee tässäkin tapauksessa!

Saatat pitää myös näistä