Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi:

Tipaton tammikuu vai 3 kuukautta kohtuukäyttöä?

Kumpi on terveydelle hyödyllisempää, tipaton tammikuu vai 3 kuukautta kohtuukäyttöä?

Kuukauden juomattomuus tasaa maksa-arvot, mutta voisiko terveysvaikutuksia saada aikaan myös kevyemmällä kolmen kuukauden kuurilla?

Useampi kuin joka kymmenes alkoholia käyttävistä suomalaisista viettää tammikuussa tipattoman kuukauden – tai ainakin vuodenvaihteessa pyhästi päättää viettävänsä.

Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan 44 prosentilla tipattomassa tammikuussa onnistuneista tapa jäi myös päälle ja tipatonta jatkettiin helmikuun puolelle. 45 prosenttia taas ilmoitti palanneensa tammikuun jälkeen samoihin juomatapoihin kuin aiemmin. Yhdeksän prosenttia joi tammikuun jälkeen alkoholia vähemmän kuin yleensä.

Tipattomalla on tutkitusti terveysvaikutuksia

Tipattoman hyödyt ovat tiedossa ja mitattavissa. Alkoholittoman kuukauden aikana maksa-arvot palautuvat normaaleiksi, ja lisäksi monella laskevat paino, kolesteroli ja verensokeriarvot. Mutta hyviä tuloksia voi saavuttaa myös toisella strategialla – mitä jos pitäisikin absoluuttisen tipattoman tammikuun sijaan kohtuulliset kolme kuukautta?

"Kohtuulliseen kulutukseen siirtyminen on kaikin puolin terveydelle hyvä ratkaisu."

Kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta pitää ajatusta fiksuna.

“Tilanteessa, jossa alkoholinkulutus on korkealla tasolla, voi kuukauden juomattomuus olla hyvä apu ja tehdä hyvää elimistölle, mutta pitkässä juoksussa kohtuulliseen kulutukseen siirtyminen on kaikin puolin terveydelle hyvä ratkaisu”, Kauhanen sanoo.

“Kolmen kuukauden kohtuullinen jakso voi jopa olla parempi lähtökohta vähän pysyvämmälle elämäntapamuutokselle.”

Kohtuullisuus kannattaa

Kohtuukäytön mittaamisessa ja tutkimuksessa muodostuu ongelmaksi määrittely. Alkoholilaskuri voi kertoa, kuinka monta alkoholiannosta tekee miehestä tai naisesta ongelmakäyttäjän, mutta kohtuukäytön mittaaminen on vaikeampaa. Kauhanen toteaa, että ymmärrämme kohtuun eri tavoin.

“Ainahan on kiistaa siitä, mikä on kohtuu kenellekin. Jokaisella on omat ajatuksensa alkoholin kohtuukäytöstä. Mutta oli määritelmä mikä tahansa, ajatuksena alkoholinkäytön kohtuullistaminen vaikka kolmen kuukauden ajaksi ei kuulosta ollenkaan hassummalta.”

Täysin alkoholittoman kuukauden ja kolmen kuukauden kohtuukäytön terveysvaikutusten eroista ei ole riittävästi tutkimusta, Kauhanen sanoo.

“On liian vähän tutkittua tietoa, että voisi sanoa, mitkä ovat fysiologiset vasteet näissä kahdessa tapauksessa.”

Kuten monella tipattomassa tammikuussa, kannattaa kolmen kohtuukuukaudenkin tavoitteena olla elämäntapojen pidempiaikainen muutos. Kansanterveystieteen professori Kauhanen muistuttaa, että mikäli kolmen kohtuullisen kuukauden jälkeen viettää taas kaksi kuukautta “huoletonta elämää”, jää terveysvaikutus vähäiseksi.

Saatat pitää myös näistä