Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi, Vesi:

Luontainen kofeiini kiinnostaa yhä useampaa - tiedätkö, miten se eroaa synteettisestä kofeiinista?

Valtaosa virvoitus- ja energiajuomien kofeiinista on peräisin laboratoriosta. Markkinoille on tullut kuitenkin vaihtoehtoja, joissa on synteettisen kofeiinin sijaan luontaista kofeiinia. Mutta mitä se on ja mistä tietää, millaista kofeiinia oma juoma sisältää?

Silmät lurppaavat, päässä on painava tunne, eivätkä ajatukset pysy enää kasassa. Ihan selkeästi väsyttää, mutta vielä pitäisi jaksaa. Mikä avuksi?

Uni on tietysti tehokkain keino pysyä virkeänä. Pienetkin torkut nollaavat aivoja niin, että keskittyminen voi taas onnistua. Hyvänä kakkosena tulee reipas happihyppely, joka nostaa sykettä ja vireystilaa.

Apu voi löytyä myös piristävästä juomasta, joiden valikoima on viime vuosina kasvanut. Energiajuomien rinnalle on tullut tuotteita, joihin on lisätty synteettisen kofeiinin sijaan luontaista kofeiinia. Hartwallin uudessa energisoivassa Novelle Plus Luontainen Kofeiini + B Veriappelsiini-Granaattiomena -juomassa on sekä piristävää luontaista kofeiinia että folaattia ja B6- ja B12-vitamiineja, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Lue lisää Novelle Plus Luontainen Kofeiini + B Veriappelsiini-Granaattiomena -juomasta ja katso tarkka ravintosisältö täältä.

Raikasta kuplivaa energiaa. Maista uusi Novelle Plus Energisoiva.

Uutuus nyt kaupoissa.

Kofeiinia laboratoriosta vai kasveista?

Kofeiini on maailman eniten käytetty piriste. Kahvi, tee ja suklaa sisältävät sitä luonnostaan, mutta aina kofeiini ei ole luonnosta peräisin. Esimerkiksi virvoitus- ja energiajuomiin lisätty kofeiini on perinteisesti ollut synteettistä eli laboratoriossa kemiallisesti valmistettua kofeiinia.

Jos kofeiinia lisätään kivennäisveteen tai optimointijuomaan, asiasta pitää mainita. Yleensä tuotteen kylkeen kirjattu ”kofeiini” tarkoittaa laboratoriossa valmistettua synteettistä kofeiinia, kun taas ”luontainen kofeiini” on peräisin kasveista, kuten teelehdistä, kahvi- tai kaakaopavuista. Jos kofeiinia on elintarvikkeessa luonnostaan, sitä ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen. Kahvin, teen ja kaakaon lisäksi esimerkiksi guarana- ja mate-juomat sisältävät luontaista kofeiinia.

Hartwallin senior tuotekehitysasiantuntija Karoliina Junttila kertoo, että luontainen kofeiini kiinnostaa nyt monia samasta syystä kuin muukin luonnollisuus.

”Ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita ruoan alkuperästä ja luontaisista ainesosista. Osa kuluttajista haluaa myös vältellä lisäaineita.”

Siksi monet suosivat nyt juomia, joissa kofeiini sekä väri- ja makuaineet ovat luonnollista alkuperää.

Novelle Plus Energisoiva.png

Optimointijuomien luontainen kofeiini on uutettu kahvipavuista

Luontaista kofeiinia saadaan esimerkiksi raaoista kahvipavuista uuttamalla. Uutettu kofeiini sinänsä ei maistu kahvilta, koska maku muodostuu vasta papujen paahtamisen yhteydessä. Kofeiiniuutetta voidaan siis käyttää muissa juomissa, kuten virkistävissä hyvinvointi- ja optimointijuomissa.

Hartwallin O.ME-optimointijuomat sisältävät 180 mg luontaista kofeiinia, joka on peräisin vihreä tee -uutteesta ja luomu vihreä kahvipapu -uutteesta. Esimerkiksi O.ME Focus & Energise Citrus & Prickly Pear -optimointijuoma on parhaimmillaan juuri ennen treeniä tai hetkissä, jolloin kaivataan välitöntä energiatasojen nostamista.

Lue lisää O.ME-optimointijuomista täältä.

Synteettistä kofeiinia taas käytetään esimerkiksi joissain lääkkeissä, ja sitä voidaan lisätä urheilujuomiin. Piristymisen lisäksi kofeiinista haetaan nimittäin muitakin hyötyjä. Kofeiini saattaa edistää suorituskykyä kestävyysurheilussa, joten moni kestävyysurheilija kiinnittää sen saantiin erityistä huomiota. Lisäksi luontainen kofeiini saattaa mahdollistaa pidempikestoisen energiatasojen noston ilman voimakasta laskua.

Molemmat kofeiinit vaikuttavat elimistössä samalla tavalla

Mihin kofeiinin piristävä vaikutus sitten perustuu?

Vaikka luontainen ja synteettinen kofeiini eroavat toisistaan valmistustavoiltaan, molemmat vaikuttavat elimistössä samalla tavalla.

Ensinnäkin kofeiini kiihottaa keskushermostoa. Toinen selitys on mutkikkaampi: kun ihminen väsyy, hänen elimistössään muodostuu adenosiini-nimistä välittäjäainetta, joka tarttuu aivojen adenosiinireseptoreihin. Se saa aikaa aivojen rentoutumisen ja väsyneen olon. Tässä kohtaa kofeiini puuttuu peliin. Se estää adenosiinireseptoreita toimimasta, jonka seurauksena adenosiini ei tartu niihin – eli aivot eivät huomaa väsymystilaa.

Siksi kofeiini voi tutkitusti edistää valppautta ja vireystilaa ja auttaa edistämään myös keskittymiskykyä.

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!