Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit:

Trendikkäimmässä kesäkeittiössä maistuvat Lähi-idän maut

Onko muka parempaa tapaa viettää kesäiltaa, kuin kutsua ystävät koolle, kokata porukalla ja syödä ulkona? Maistuva, näyttävä ja superhelppo illallinen syntyy Lähi-idän tyyliin – ruokajuomana toimii raikkaan sitruksinen, sokeriton 7UP Free.

Ulkona ruoka vain maistuu paremmalta. Ja mitä enemmän ystäviä ympärillä, sitä iloisempi ilta. Kun haluat kokata runsaan illallisen kesäkeittiömeiningillä, kätevä valinta on Lähi-idän keittiön inspiroima menu. Ruokia ei tarvitse jakaa valmiiksi annoksiksi, vaan herkut kasataan yksille tarjottimille, joista kukin nappailee omalle lautaselleen mitä haluaa.

Lähi-idän ruoka on makumaailmaltaan rikasta ja vivahteikasta, mutta ei kuitenkaan tulista. Mausteisten lihojen ja tahnojen kanssa lisukkeeksi sopivat raikkaat salaatit ja tuoreet kasvikset. Koska ruoka on tyypillisesti voimakkaan makuista, ruokajuomaksi kannattaa valita vastapainoksi jotain raikasta. Sitruunan ja limen makuinen sokeriton 7UP Free sopii täydellisesti vahvojen makujen kumppaniksi.

Lähi-idän meze-platter – kaikkea kaikille

Meze-platter on ehkä nerokkain tarjottava: pieneen nälkään se riittää sellaisenaan naposteltavaksi, illallisella se toimii sekä alkupalana että lämpimän ruoan lisukkeena. Runsaasta setistä jokainen löytää omat suosikkimakunsa. Ja mikä helpointa: halutessaan kaikki platterin ruoat saa valmiina kaupasta. Jos haluat tzatzikista erityisen maukkaan, sekoittele se alla olevalla ohjeella. Mutta kiireinen löytää halutessaan tzatzikinkin purkista kaupan hyllyltä.

Saat platterista näyttävän, kun kokoat tarjottimelle paljon erilaisia asioita ja asettelet ne tiiviisti. Kokoa oma kombosi esimerkiksi oliiveista, grillatusta pita-leivästä, tuoreista kasviksista, erilaisista tahnoista, juustoista ja yrteistä. Tämän platter-reseptin ainesten lisäksi kokonaisuuteen sopivat myös esimerkiksi kurkku, paprika ja kukkakaali.

Meze-platter

Valmistusaika 30 min

pita-leipää
retiisejä lohkoina
porkkanoita paloina
kirsikkatomaatteja
fetajuustoa
viininlehtikääryleitä
oliiveja
hummusta
baba ganoushia
tuoreita yrttejä (minttua ja lehtipersiljaa)
sitruunalohkoja                        

Tzatziki

½ kurkku
2 valkosipulinkynttä
2 dl turkkilaista jogurttia
½ sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa

  1. Valmista ensin tzatziki. Raasta kurkku ja laita se hetkeksi siivilään valumaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Purista kurkuista nesteet pois ja sekoita kurkkuraaste ja valkosipuli turkkilaiseen jogurttiin. Mausta sitruunan mehulla, hienonnetulla tillillä ja suolalla.

  2. Kokoa platter. Leikkaa naan-leipä kolmioiksi ja grillaa ne lämpimiksi. Asettele platterille naan-leipää, pilkottuja retiisejä ja porkkanoita, kirsikkatomaatteja, viipaloitua fetajuustoa sekä viininlehtikääryleitä. Laita oliivit, hummus, baba ganoush ja tzatziki pieniin kulhoihin ja asettele platterille. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja sitruunalohkoilla.

 

Jogurttimarinoidut kanavartaat – ne herkullisemmat vartaat

Platterin oheen lämpimäksi ruoaksi sopivat kanavartaat. Ja koska Lähi-idän mauissa ollaan, idea niihin on poimittu shawarmasta, joka iso, kebabin tyylinen grillattava liha. Tässä versiossa shawarma vain on yhden hengen grillivartaan muodossa.

Kanafileen palat marinoidaan herkullisen mausteissa jogurttikastikkeessa, jolle antavat makua kanelia ja kardemumma sekä tyypillinen Lähi-idän mauste sumakki. Hedelmäisen kirpeältä maistuvaa sumakkia saa hyvin varustelluista marketeista ja itämaisista ruokakaupoista. Jos sumakkia ei satu löytymään, sen voi korvata raastetulla sitruunan kuorella.

Jogurttimarinoidut kanavartaat

Neljälle
Valmistusaika 30 min + marinointiin vähintään 4 tuntia

450 g broilerin fileetä
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl juustokuminaa
1 tl kardemummaa
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
1 punasipuli
½ kesäkurpitsa
1 paprika
sumakkia (tai raastettua sitruunankuorta)

Lisäksi tarjoiluun vihreää salaattia ja sahramilla maustettua riisiä

  1. Leikkaa broilerin filee paloiksi. Valmista marinadi sekoittamalla turkkilaisen jogurtin joukkoon mausteet ja hienonnettu lehtipersilja. Sekoita broileri marinadin sekaan ja laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

  2. Kuori punasipuli ja leikkaa paloiksi. Leikkaa kesäkurpitsa ja paprika paloiksi. Pujota broileripalat ja kasvikset varrastikkuihin. Jos käytät puisia varrastikkuja, kannattaa niitä liottaa pari tuntia vedessä ennen käyttöä.

  3. Grillaa vartaat kypsiksi välillä käännellen. Asettele tarjoiluvadille ja ripottele pintaan hienonnettua lehtipersiljaa ja sumakkia. Tarjoile vartaiden kanssa vihreää salaattia ja sahramilla maustettua riisiä. Kastikkeeksi sopii platterilta tutut tzatziki, hummus ja baba ganoush.

7UP Free -limonana – hellesäiden raikkain jälkiruoka

Lähi-idän ruoka on tuhdihkoa, joten kun on jälkiruoan aika, mahassa ei luultavasti enää ole kovin paljon tilaa. Silloin toimivin ratkaisu on raikkaista raikkain limonana, joka on tyypillinen herkku noilla seuduilla. Tässä versiossa limonana tehdään sokerittomana, ja joukkoon lisätään 7UP Freetä korostamaan sitruksista makua. Vaikka jälkkärin ainoa makeutus tulee 7UPsta, sitä ei uskoisi sokerittomaksi: niin herkullinen maku sitruksista ja mintusta syntyy!

Limonana on helppo valmistaa: tarvitset vain tuoretta minttua, sitruunan mehua, 7UP Freetä ja jäitä sekä tehokkaan blenderin. Jos epäilen tehosekoittimesi voimaa, jäitä kannattaa murskata hieman etukäteen vaikkapa lihanuijalla.

7UP Free -limonana

Neljälle
Valmistusaika 10 min

½ dl sitruunan mehua
pari kourallista tuoretta minttua
2 ½ dl 7UP Freetä
5 dl jäitä

  1. Laita sitruunan mehu, minttu ja 7UP Free tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi.

  2. Lisää jäät ja anna koneen käydä kovalla teholla, jotta saat aikaan hienojakoisen jäämurskan eli slushien.

  3. Lusikoi seos laseihin ja tarjoile heti! Limonana slushiet voi nauttia joko lusikalla tai pillillä.

7UP Free -ruusumocktail – eleganttia ja helppoa

Ruokajuomana läpi illallisen maistuu 7UP Free sellaisenaan, mutta jos haluat aloittaa illan näyttävillä drinkeillä, hienostunut 7UP-ruusumocktail on ehdoton valinta!

Hurmaavan pinkissä ruusumocktailissa yhdistyvät parikin Lähi-idän keittiölle tyypillistä makua: ruusuvesi ja granaattiomena. Lisäksi juomaan tulee sitruunamehua ja 7UP Freetä. Tyylikkyydestään huolimatta mocktailin teko ei vaadi vaivaa: ainekset vain sellaisenaan sekaisin.

Juoman voi tarjota laseista tai kannusta, mutta etenkin isolle porukalle kannu on kätevämpi ratkaisu. Jos teet juoman kannuun, voit testata myös sitä, ettet sekoita mocktailia, jolloin pinkin hehkuva granaattiomenamehu jää pohjalle kauniiksi kerrokseksi ja sekoittuu muihin aineksiin vasta lasissa.

Täydennä mocktail ruusujääpaloilla, eli jääpaloilla joiden sisään on jäädytetty kuivattuja, syötäviä ruusuja. Kuivattuja ruusuja myyvät itämaiset ruokakaupat ja luontaistuotekaupat, ja ne on alun perin tarkoitettu teehen, mutta sopivat myös muihin juomiin. Kukkakauppojen ruusut eivät sovellut syötäväksi, mutta jos omassa pihassasi kasvaa myrkyttömästi kasvatettuja ruusuja, niiden nuppuja tai terälehtiä voi käyttää jääpaloissa.

7UP Free -ruusumocktail

Neljälle
Valmistusaika 5 min + jääpalojen jäätymiseen vähintään 6 tuntia

4 rkl sitruunan mehua
4 rkl granaattiomenamehua
4 rkl ruusuvettä
1 l 7UP Freetä
1 sitruuna siivuina
kuivatuilla ruusuilla koristeltuja jääpaloja

  1. Valmista ensin jääpalat. Laita kuivattuja ruusuja jääpalamuottiin ja kaada vettä päälle. Anna jäätyä pakastimessa vähintään kuusi tuntia.

  2. Mittaa kannuun sitruunan mehu, granaattiomenamehu ja ruusuvesi. Kaada perään 7UP Free ja sekoita varovasti. Lisää sitruunasiivut. Täytä kannu jäillä ja tarjoile heti.

Juomat viileinä myös hellepäivinä

Kun sää on lämmin, on juoman oltava kylmä. Jos 7UP Free -pullosi ovat päässeet lämpiämään matkalla kaupasta kotiin, on olemassa muutama kikka, joilla saat juoman vikkeästi viileäksi. Jääkaapissa viilentäminen kestää pari tuntia, mutta pakastimessa riittää 30 minuuttia. Jos vielä kääräiset pullon ympärille kostean talouspaperin, juoma viilenee juotavan raikkaaksi jopa vartissa.

Illanviettoon juomat kannattaa koota suureen vatiin, jossa on jääpaloja, kylmää vettä ja suolaa. Suola nimittäin vauhdittaa viilentymistä. Näyttävä jätti-cooleri syntyy myös jäädytyistä vesi-ilmapalloista. Muista kuitenkin ettet täytä palloja aivan täyteen, sillä vesi laajenee jäätyessään.

Jos vietätte iltaa rannalla, klassikkoratkaisu on laittaa pullot esimerkiksi korissa, muovipussissa tai ämpärissä rantaveteen.

Ja jääpalat juomassa tietenkin toimivat aina. Sulaessaan ne vain laimentavat juoman, joten kätevä niksi on tehdä jääpalat 7UP Freestä. Näin jääpalojen sulaessakin juoman maku pysyy alkuperäisen sitruksisena.