Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit, Viinit:

Trendikäs roseeviini sopii moneen tilanteeseen

Monikäyttöinen roseeviini on mainio seurustelu- ja ruokajuoma. Rosee ja kesä ovat klassinen yhdistelmä, mutta helposti juotava viini toimii kaikkina vuodenaikoina.

Think pink! Rosé all day! Roseeviinit ovat viime vuosina nousseet ilmiöksi ympäri maailmaa, ja kauniin punertava viini on trendikäs erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Oletko esimerkiksi kuullut New Yorkissa järjestettävästä pinknicistä, neljättä kesää juhlistettavasta festivaalista, jossa roseeviini on pääosassa?

Roseet eivät ole kuitenkaan vain nuorten juttu, vaan monikäyttöinen viini päätyy ranskalaiseen tapaan yhä useamman pöytään ruokajuomaksi. Alkon myyntitilastojen mukaan rosee on ollut kasvussa viimeiset vuodet, ja vuonna 2017 kasvu jatkui yli seitsemällä prosentilla. Vaikka rosee on edelleen erottamaton osa kesää ja sen kulutus on silloin suurimmillaan, rosee on alkanut hiipiä myös ympärivuotiseen suosioon – esimerkiksi viime joulukuussa roseiden suosio kasvoi 15,4 prosentilla. Roseeviinien kategoria kasvaa, ja Hartwall onkin mukana kattavalla valikoimalla.

Miten roseeviini valmistetaan?

Tunnetuimmat roseeviinit tulevat Ranskasta, mutta hyviä roseita tuotetaan myös esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Roseeta valmistetaan usein antamalla punaisten rypäleiden kuorien olla kosketuksessa viinin kanssa valmistusvaiheessa. Valmistamiseen voidaan käyttää myös saignée-menetelmää, jossa käymisprosessissa olevasta punaviinistä erotetaan osa viinistä toiseen säiliöön, jossa käymistä jatketaan. Lopputuloksena on usein melko kevyen värisiä sekä marjaisia roseeviinejä. Yhdysvalloissa roseeta saatetaan myös valmistaa sekoittamalla puna- ja valkoviiniä.

Tyypillisesti roseeviinit juodaan nuorena, sillä hedelmäisen kevyt rosee enemmänkin menettää aromejaan vanhetessaan. Roseita on kuivia ja hapokkaita, mutta myös täyteläisempiä ja makeita. Suomessa suositaan erityisesti raikkaan hapokkaita roseeviinejä, vaikka makeiden roseiden suosiokin kasvaa.

Minkä ruoan kanssa roseeviini sopii?

Rosee sopii todella hyvin seurustelujuomaksi sellaisenaan nautittavaksi, mutta roseen raikkaat ja marjaisat aromit sopivat monen ruoan kaveriksi. Yhdistä rosee kuten yhdistäisit valkoviinin tai kevyen punaviinin: rasvaisten kalaruokien, vaaleiden liharuokien ja ruokaisien salaattien kanssa. Täyteläisemmän makuiset kuivat roseet sopivat myös tapaksien kylkeen, ja hedelmäiset, hieman makeammat roseet toimivat erinomaisesti mausteisten ruokien kanssa.

5 vinkkiä roseeviineihin

  1. Jos et tiedä mistä aloittaa, voit aina valita ranskalaisen Provencen roseen. Kokeile esimerkiksi brosé-trendillä leikittelevää Brovence Organic Roséta. Tarjoile rosee tulppaaninmuotoisesta laakeasta lasista tai nappaa piknikille mukaan 0,25 litran pikkupuolloissa saatavaa Henri Gaillard Côtes de Provence Roséta.
  2. Illanistujaisiin tai vaikkapa lounaspöytään voi nostaa Arthur Metz Pinot Noir Rosén. Helposti juotava rosee maistuu koko seurueelle, ja se toimii ruokapöydässä monipuolisesti eri ruokien kanssa.
  3. Tyylikkäisiin tilaisuuksiin ja erityisiin juhliin sopii punertavana hehkuva roseesamppanja. Klassinen Lanson Rosé Champagne Brut on erittäin kuiva, hapokas, marjainen, sitruksinen samppanja, joka sopii elegantiksi aperitiiviksi.
  4. Tutustu rohkeasti myös muihin kuin ranskalaisiin roseisiin! Esimerkiksi espanjalaiselta Riojan alueelta tuleva Marqués de Cáceres Excellens Rosé on erinomainen ruokajuoma salaateille, kalaruuille ja vaaleille lihoille. Kokeile myös argentiinalaista pehmeää Santa Ana Organic Shiraz Roséta: luomurosee sopii hyvin kevyen grilliruoan kanssa.
  5. Kesän täydellisin drinkki syntyy näin: valitse oma suosikkiroseesi ja tarjoile se suuresta viinilasista jäiden kera. Erityisen hyvin toimivat roseekuohuviinit, kuten J.P. Chenet Sparkling Ice Edition Rosé, joka on kehitetty jäiden kera nautittavaksi.

Saatat pitää myös näistä