Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit:

Kiertotalouden sankarit: uudelleen täytettävät lasipullot ja teräksiset juomatynnyrit

Hartwallilla käytetään pakkauksia, jotka pestään ja täytetään yhä uudelleen. Hartwallin klassikkopullo onkin kiertotalouden edelläkävijä, joka on ollut markkinoilla useita vuosikymmeniä. Myös ravintolakäyttöön tarkoitetut uudelleen täytettävät juomatynnyrit vähentävät turhaa energian kulutusta ja pakkausjätteiden määrää.

Uudelleen täytettävä lasipullo on erittäin ympäristöystävällinen pakkausmenetelmä, sillä pullot voidaan täyttää uudelleen kymmeniä kertoja. Laki- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Hanna Sivenius kertoo, että Hartwall on ainoa juomanvalmistaja Suomessa, joka edelleen käyttää uudelleen täytettäviä pulloja.

EU:n jätestrategia ohjaa kiertotalouteen ja ylipäänsä materiaalien entistä tehokkaampaan uudelleenkäyttöön. Hartwallin vastuullisuusstrategiaan kuuluu olennaisena osana ympäristövaikutusten pienentäminen vähentämällä energiankulutusta ja käytettävien materiaalien määrää.

”Lasipullojen uudelleen käyttäminen ja täyttäminen toteuttavat käytännön tasolla tätä tavoitetta. Uudelleen täytettävien lasipullojen käyttö on järkevää, sillä pulloja on olemassa noin 17 miljoonaa kappaletta. Lisäksi meillä on erittäin tehokkaasti toimiva kierrätysjärjestelmä”, Hanna Sivenius toteaa.

Pantillinen juomapakkausjärjestelmä ja uudelleen täyttäminen vähentävät merkittävästi pakkausjätteen määrää ja ympäristön kuormitusta.

Kiertäviä pulloja voidaan käyttää uudelleen keskimäärin 33 kertaa. Pullon lisäksi Hartwall tarjoaa yritysasiakkailleen toisenkin uudelleen täytettävän pakkauksen: juomia pakataan kierrätettäviin kegeihin eli ravintola-astioihin, jotka toimitetaan asiakkaalle ja palautetaan käytön jälkeen tehtaalle pesuun ja uudelleen täyttöön. Niissä on sama pantillisuusperiaate kuin uudelleen täytettävissä lasipulloissakin.

”Olemassa olevan pullokannan ja ravintola-astioiden korvaaminen kertakäyttöisillä pakkausastioilla olisi energian ja materiaalien tuhlausta”, Hanna kiteyttää.

kiertotalouden-sankarit-keg1.jpgkiertotalouden-sankarit-lasipullo1.jpg
Hartwallin ympäristöstrategiaan kuuluu turhan pakkausjätteen vähentäminen. Siksi käytössä on uudelleen täytettävät lasipullot ja teräksiset ravintola-astiat.


Mitä uudelleen täytettävälle lasipullolle tapahtuu käytön jälkeen?

Kun uudelleen täytettävä lasipullo on puhallettu, sen elämä alkaa Hartwallin Lahden tehtaalta, missä se täytetään ja viedään kauppoihin. Sieltä kuluttajat ostavat juomansa, nauttivat ne ja palauttavat tyhjät pullot palautuspisteisiin. Palautuspisteistä pullot toimitetaan takaisin Hartwallin Lahden panimolle.

Hartwallilla on käytössä kaksi erilaista uudelleen täytettävää lasipulloa: klassinen ruskea olutpullo ja kirkas, kiertein koristeltu pullo, jota käytetään vesien ja virvoitusjuomien pakkaamiseen.

Pakkauskehitysasiantuntija Sami Kangasaho kertoo, miten lasipullot käsitellään, jotta ne voidaan taas lähettää täytettyinä takaisin kauppaan:

  1. Pullojen matka Lahdessa alkaa päällystevarastosta, jonne rekat toimittavat kauppojen palautuspisteistä kerätyt uudelleen täytettävät pullot. Pullot on pakattu sinisiin kiertopullokoreihin ja kasattu siisteiksi pinoiksi, jotka ovat parhaimmillaan talon korkuisia.
  2. Sieltä pullot viedään trukeilla tehtaaseen lajiteltaviksi ja pesuun. Tehtaan sisällä risteilee automaattisesti kulkevia robottitrukkeja, jotka kuljettavat pullokorit tuotantolinjalle. Kirkkaat virvoitusjuomapullot ja ruskeat, olueen ja lonkeroon käytettävät pullot lajitellaan erikseen.
  3. Sen jälkeen pullot pestään, tarkastetaan, täytetään, korkitetaan ja etiketöidään. Näin pullon elämä alkaa taas alusta. Kaikki tämä tapahtuu tarkasti valvotuissa oloissa, missä hygienia ja huolellinen laadun valvonta toimivat saumattomasti.

Hartwallin teräksiset juoma-astiat ovat ympäristöystävällisiä

Keg on teräksestä valmistettu tynnyrimäinen ravintola-astia, joka on kooltaan 20 tai 30 litraa. Niitä käytetään pääsääntöisesti oluen pakkaamiseen ravintoloihin, baareihin ja yleisötapahtumiin.

Ravintola-astian tehtävä on sama kuin uudelleen täytettävällä pullolla eli toimia juoman kestävänä pakkauksena mutta vain isommassa, ravintolabisnekseen sopivassa mittakaavassa.

”Ravintola-astiat kytketään hanakalustoon. Kun juomaa lasketaan hanasta tuoppiin, se pumpataan lasiin suoraan kegistä”, Sami kertoo.

Käytön jälkeen ravintola-astiat toimitetaan takaisin Hartwallille Lahteen tarkastettavaksi, puhdistettavaksi ja täytettäväksi. Näin astian kierto alkaa taas alusta aivan kuten uudelleen täytettävillä pulloillakin.

”Me myös pesemme ravintola-astioita joillekin pienpanimoille. Näin mahdollistamme vastuullisempaa toimintaa muillekin”, Hanna valottaa.

Ravintola-astiat ovat uudelleen täytettävien pullojen tapaan panttijärjestelmän piirissä. Asiakas maksaa siitä pantin samaan tapaan kuin pulloistakin. Pantti varmistaa sen, että astiat palautuvat takaisin tehtaalle ja täytettäväksi. Tämä on ollut jo pitkään toimiva ratkaisu ylipäänsä kierrätysastioiden käytössä.

”Ravintola-astialla on pitkä käyttöikä ja se voidaan täyttää lukemattomia kertoja, joten se on ympäristö­ystävällinen pakkausratkaisu kiertopullon tapaan. Kegejä on kertakäyttöisinäkin, mutta Hartwall on valinnut uudelleen täytettävät juomatynnyrit, jotta pakkausjätteen määrää ei kasvatettaisi turhaan”, Sami kiteyttää ravintola-astian ideaa.

kiertotalouden-sankarit-lasipullo2.jpgkiertotalouden-sankarit-keg2.jpg
Lasiin syntyneet naarmut kertovat pullon pitkästä elämästä ja useista täytöistä. Uudelleen täytettävillä lasipulloilla on kippistelty lukuisia kertoja eri vuosikymmenillä.


Uudelleen täytettäviä lasipulloja on käytetty jo 1800-luvulta asti

Vaikka nyt käytössä oleva uudelleen täytettävä pullomalli on syntynyt vuonna 1953, on pullojen kierrättäminen yllättävän vanhaa perua.

Harva tulee ajatelleeksi, että uudelleen täytettävä pullo on kuulunut olennaisena osana suomalaiseen oluen valmistukseen. Panimoteollisuus sai meillä alkunsa 1800-luvun puolivälissä. Siihen aikaan olutta pullotettiin kahteen kokoon, 0,18 ja 0,33 litran pulloihin. Pulloja käytettiin jo silloin uudelleen.

”Pullojen uudelleenkäyttö oli järkevin ratkaisu, sillä materiaalista ja kapasiteetista oli tuolloin pulaa”, Sami tähdentää.

Ensimmäinen huomattava edistysaskel oli puoliautomaattinen pullonpuhalluskone, joka tuli Karhulan lasitehtaalle vuonna 1932 ja täysautomaattiset koneet saman vuosikymmenen puolivälissä.

Uudelleen täytettävät lasipullot ovat pakkausten designklassikoita. Legendaarinen ruskea olutpullo syntyi vuonna 1953.

”Vuonna 1953 Väinö Paasonen suunnitteli nykyisen ruskean olutpullon kantamuodon, vaikka yleinen harhaluulo on, että pullon suunnittelija on Tapio Wirkkala. Hänen käsialaansa on kuitenkin vihreä, vientiin tarkoitettu pullo vuodelta 1965”, Sami kertoo.

Vuonna 1969 siirryttiin yhteen kokoon, 0,33 litran pulloon, joka syrjäytti puolen litran pilsneripullon.

”Hauskaa, että alkuperäinen 0,33 litran pullokoko on säilynyt jo aivan alkuajoista eli 1800-luvulta lähtien meidän päiviimme saakka”, Sami Kangasaho naurahtaa.

 

33

Uudelleen täytettävä pullo palaa panimoon 33 kertaa täytettäväksi.

97

97 % pulloista palautuu takaisin kiertoon. Hyvä me!

17

Suomessa on 17 miljoonaa uudelleen täytettävää lasipulloa.

Vastuullisuus:

Virkistämme Suomea vastuullisesti

Lue vastuullisuusraportistamme mitä muuta teemme vastuullisuuden saralla.

Saatat pitää myös näistä