Moi, mitä etsit?

search

HYVÄÄ EI KANNATA RIKKOA

Image 487.png

Meillä Hartwallilla käytetään yhä lasipulloja, jotka pestään ja täytetään uudelleen. Niitä klassisia ruskeita ja myös kirkkaita virvoitusjuomapulloja. Kippis kestopullolle!

 

Kestävä käyttöesine:

Kestopullo

Hartwallin klassiset ruskeat lasipullot ovat melkein kaikille tuttuja ja niihin liittyy valtavasti muistoja. Pullojen tarina on vain harvojen tiedossa. Hartwall on ainoa iso panimo Suomessa, joka yhä pesee ja uudelleen täyttää klassisia ruskeita lasipulloja.

Kun Hartwallin kuljettajat vievät juomatoimituksen kauppaan, he samalla ottavat tyhjät pullot kyytiin ja tuovat takaisin Lahteen. Siellä ne pestään ja täytetään uudelleen. Jokainen pullo kiertää Suomea noin 33 kertaa, eli samalla pullolla voidaan kippistellä monella vuosikymmenellä. Siinä vasta kiertotaloutta!

Suomessa on kaikkiaan noin 17 miljoonaa kestopulloa. Meistä niiden käyttäminen on pelkästään fiksua. Noin 97 % kestopulloista palautuu kiertoon – hyvä me!

Me Hartwallilla aiomme pitää systeemin rullaamassa jatkossakin.

Klassikkoainesta:

Designia 50-luvulta

Suomalaiset ovat nauttineet kestopulloista virvokkeitaan jo vuodesta 1953, jolloin Väinö Paasonen ne suunnitteli (ei siis Tapio Wirkkala, kuten tarina usein kertoo. Wirkkala suunnitteli vientiin suunnatun pullomallin 1965). Nykyisen muotonsa pullo sai 80-luvulla Veijo Aikion suunnittelemana. 

Matkalla on tapahtunut paljon, naapuripullot ovat saaneet pitkiä kauloja ja heleitä värejä, mutta kestopullo on pitänyt pintansa. Rinnalleen se sai kirkkaan lasipullon. Se on kestopullo sekin, mutta siihen pakataan vain vesiä ja virvoitusjuomia Jaffasta Vichy Originaliin.

Pulloja vuosikymmenien takaa:

Miten kestopullon iän voi selvittää?


Kestopulloihin alettiin merkata valmistusvuosi 60-luvulla. Jokaisessa pullossa on lasisessa alaosassa koodi kohokirjaimilla ja -numeroilla. Esimerkiksi 9K94.
  • 9 on muotin numero
  • K on valmistuspaikan merkki (K: Karhulan lasi)
  • 94 on valmistusvuosi, eli tämä pullon on tehty 1994.
Mikäli koodi löytyy pullon pohjasta, ei pullossa oleva numero välttämättä tarkoita valmistusvuotta.

Mistä niitä saa?

Mistä kestopulloja saa? Ainakin K-ryhmän kaupoista Helsingin rannoilta Kuopion torille. Lue tarkka listaus kaupoista ja paikkakunnista.

Suomen vanhimman kestopullon metsästys on päättynyt

Olemme yhteydessä kaikkiin kilpailijoihin sähköpostitse 24.9. mennessä.