Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta, Alkoholiton:

Alkoholiton olut mahdollistaa huurteisen nautinnon vaikka lounastauolla

Ahkera kehitystyö on hionut alkoholittomista oluista raikkaita ja virkistäviä makuelämyksiä.

Vielä vuosikymmen sitten alkoholitonta olutta luonnehdittiin laihaksi litkuksi. Ahkera kehitystyö on hionut alkoholittomista oluista raikkaita ja virkistäviä makuelämyksiä.

Alkoholittomien oluiden kirjon kasvaessa mallasjuomien nauttimisen mahdollisuudet ovat myös lisääntyneet. Samalla nollaprosenttiset oluet haastavat kiinnostavasti perinteisiä olutkäsityksiä.

Alkoholiton olut on nimensä mukaisesti olutta, jossa ei ole alkoholia. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta alkoholiton olut on kiehtovan kontrastinen juoma. Nollaprosenttista olutta on itse asiassa kyetty valmistamaan markkinoille vain vähän aikaa. Hartwallin Lapin Kulta muuntui ensimmäisenä kotimaisena oluena alkoholittomaksi versioksi, ja sekin tuli myyntiin vasta vuonna 2014.

Olueen on perinteisesti kuulunut erottamattomana osana alkoholi. Täyteläisen ja nautinnollisen oluen valmistaminen alkoholittomana onkin verrattoman vaikea laji.

”Oluelle on luontaista käydä, eli olut haluaa ihan luonnostaan olla alkoholillinen. Sen valmistaminen ilman alkoholia on haastavaa ja siksi niin kiehtovaakin. Pääsääntöisesti alkoholittomissa oluissa pyritään pääsemään mahdollisimman lähelle perinteisen oluen makua, mutta ilman sitä alkoholia”, kertoo Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu.

Alkoholittomia oluita valmistetaan pääosin kahdella tapaa. Oluen voidaan antaa käydä normaalisti, minkä jälkeen siitä poistetaan alkoholi. Toinen tapa on hallita käymisprosessia keskeyttämällä oluen käyminen juuri ennen kuin alkoholia alkaa muodostua. Jos alkoholi on sisäänrakennettu osa oluen nauttimisen makuelämystä, menetetäänkö jotakin oleellista maussa, kun alkoholia ei oluessa yhtäkkiä olekaan?

Vuosikymmen sitten vetistä velliä – nyt raikas nautintojuoma

Vielä reilu vuosikymmen sitten, kun oluesta puuttui alkoholi, suhtauduttiin siihen usein kuin väljähtäneeseen mehuun.

”Alkoholiton olut oli ja on edelleen hienon insinöörityön näyte. Alun vetisestä mausta on kuljettu pitkä tie. Nykyisin alkoholiton olut voi olla raikas nautinto, joka taipuu juomavaihtoehtona ketterästi moneen tilanteeseen", Kaljakori-blogin kirjoittaja, olutharrastaja Aleksi Friman toteaa.

"Alkoholiton olut on hienon insinöörityön näyte."

Kun oluen alkoholipitoisuus on matala, tai siinä ei ole alkoholia lainkaan, se ei esimerkiksi taistele liikaa ruoan aromien kanssa. Olutsommelierit neuvovat kuin yhdestä suusta, ettei olut saisi milloinkaan peittää ruuan makua menemällä sen yli. Siksi matala-alkoholiset ja kokonaan alkoholittomat oluet ovat löytäneet paikkansa myös hienoista ravintoloista.

Oluen taipuminen eri muotoihin itse asiassa avaa sen nauttimiseen monia uusia teitä. Kun oluesta on moneksi, voidaan sillä joko täydentää ruoan makumaailmaa tai toisaalta tarjota verratonta ja kaivattua vastapainoa. Alkoholittoman oluen raikkaus tasapainottaa vaikkapa tulisia, mausteisia tai makeita suupaloja.

Alakarhu korostaa alkoholittoman oluen tarjoavan olueen liitetyn makuelämyksen hienosti sellaisissa tilanteissa, joihin perinteinen olut ei välttämättä niin hyvin sopisi.

”Alkoholittomien oluiden kirjon kasvaessa lisääntyvät myös oluiden nauttimisen mahdollisuudet. Olut on ehkä aiemmin kuulunut perinteisesti loppuviikkoon ja iltaan. Alkoholittomana oluen nautinnon voikin kokea vaikka maanantaina, keskellä työpäivää, lounaan yhteydessä.”

Alkoholiton mallasjuoma kohoaa yhä useampien huulille

Alkoholittomien ja mietojen oluiden kulutus on ollut Suomessa vielä varsin pientä, jos verrataan vaikkapa muihin Euroopan maihin. Hartwallin vuoden 2018 alussa tuhannella suomalaisella teettämä kyselytutkimus* kuitenkin paljastaa, että alkoholittomat oluet tulevat jatkossa kiinnostamaan yhä useampaa suomalaista.

Samaa kieltä puhuvat Panimoliiton tilastot. Niiden mukaan Suomen suurimmat panimot ovat kuluneena vuonna kasvattaneet myyntiään huimat 70 prosenttia viime vuodesta, juuri alkoholittomien oluiden kategoriassa.

Alkoholittomien oluiden suosio kasvaa hitaasti mutta varmasti.

Yle taas uutisoi vastikään kaikkien alkoholittomien juomien kysynnän viisinkertaistuneen Alkon myymälöissä kolmen vuoden aikana. Vaikka alkoholittomien oluiden osuus kaikista suomalaisten nauttimista mallasjuomista on vielä pieni, näyttäisi niiden suosio silti kohoavan ylöspäin hitaasti mutta varmasti.

Samaan aikaan kaikkien alkoholijuomien kulutuskäyrä on viettänyt vienosti alaspäin vuodesta 2007 eteenpäin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alkoholin kokonaiskulutusta mittaavista vuositutkimuksista.

Alkoholiton kiinnostaa etenkin nuorempaa aikuisväkeä

THL:n tilastojen mukaan suomalaiset valitsevat päivittäistavarakaupan juomaosastolla ostoskoriinsa yhä useammin alkoholittoman vaihtoehdon, kuten alkoholittoman oluen tai siiderin.

Suomalaiset ovat yhä kokeilunhaluisempia.

Pääpanimomestari Alakarhu listaa syitä alkoholittomien suosiolle. Suomalaiset ovat yhä kokeilunhaluisempia ja haluavat lisäksi panostaa omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Alkoholittomien oluiden levittäytyminen pikkuhiljaa eri oluttyyleihin ja -makuihin lisää myös maisteluintoa.

Etenkin nuoremmat sukupolvet, eli 18–24- sekä 25–34-vuotiaat, suhtautuvat vuosi vuodelta yhä odottavammin mielin alkoholittomien oluiden mahdollisuuksiin. Hartwallin tutkimuksen mukaan yleisimmät syyt, miksi kaikki eivät nollakaljoihin halua tarttua, ovat makujen oudoksuminen sekä tietämättömyys vaihtoehdoista. Moni kokee myös kinkkiseksi keksiä, missä tilanteissa alkoholitonta olutta voisi ylipäätään nauttia.

Alkoholittomat venyttävät oluen rajoja

Kaljakori-blogin Frimanin mukaan alkoholittomien oluiden valikoiman ja suosion kasvu herättelee virkistävää keskustelua siitä, miltä olut saa maistua, jotta sitä voidaan ylipäätään kutsua olueksi.

”Esimerkiksi pisteliästä hapanolutta, joka on ollut muodissa jo tovin, kummasteltiin alkuun paljon. Erikoista makua luonnehdittiin jopa pilaantuneeksi. Yhtä aikaa on muistettava, että historiassa itse valmistettu olut oli itseasiassa juuri hyvin hapanta”, Friman huomauttaa.

”Humalointi tuo katkeruutta, makua ja aromia oluisiin."

Friman arvioi suomalaisten alkaneen tottua voimakkaasti humaloituihin oluisiin. Se on mainiota erityisesti alkoholittomien oluiden kannalta, sillä humalointi vie ketterästi pois vetisyyttä, joka on ollut aiemmin painava alkoholittoman oluen ongelma.

”Humalointi tuo katkeruutta, makua ja aromia oluisiin, se vankistaa niiden ryhtiä ja runkoa ja kompensoi siten alkoholin puutetta.”

Suomi on eittämättä olutmaa. Meillä onkin pitkälle ulottuvat oluiden valmistamisen ja nauttimisen perinteet. Vanhoja perinteitä rikastutetaan ja uusia luodaan nostamalla jatkossa huulille yhä useammin myös alkoholiton IPA, porter, pilsner tai pale ale.

Tutustu Hartwallin alkoholittomiin oluisiin:

 

*IRO Researchin vuoden 2018 tammikuussa Hartwallille tekemässä kyselytutkimuksessa selvitettiin, minkälainen on suomalaisten suhde matala-alkoholillisiin ja kokonaan alkoholittomiin oluisiin nyt ja tulevaisuudessa. Kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään täysi-ikäistä suomalaista.

Lue lisää alkoholittomasta oluesta:

Alkoholittomassa oluessa maku ratkaisee

Makutestissä kaksi klassikkoa: miltä alkoholiton olut maistuu?