Moi, mitä etsit?

search

Ceviche

Ladataan sivua

Lorauta limettimarinadiin olutta!

Ceviche tehdään nyt uudella twistillä: olutloraus marinadissa tuo uutta sävyä ja erilaista happamuutta klassiseen kalaruokaan! Ota cevichen ohje talteen ja kokeile sitä vaikka nachojen lisukkeena tai tacojen täytteenä.

Ceviche on eteläamerikkalainen klassikkoruoka, jossa tuore kala kuutioidaan pieniksi paloiksi ja raakakypsennetään limettipohjaisessa marinadissa. Hapokas marinadi ja sen mausteet, kuten chili ja korianteri, tekevät kylmänä tarjoiltavasta cevichestä ihanan raikkaan kalaruoan

Vaaleat lagerit ovat loistavia kumppaneita kalaruoille, niin myös meksikolainen Sol 4,5 % -olut. Cevichessä olut taipuu myös kalan marinointiin: Sol-limettimarinadi syventää cevichen makua ja tuo annokseen mukavaa happamuutta, mikä tekee oluesta ja ruoasta entistä paremman täsmäparin.

Cevichen ohjetta voi soveltaa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tarjoa ceviche sellaisenaan kylmänä alkuruokana, ruokaisana aperitiivina nachojen kanssa tai pääruokana tortilloiden tai tacojen täytteenä. Sol-marinoitu ceviche sopii myös joulun kalapöytään graavikalojen kaveriksi.

Valmista ceviche hyvälaatuisesta, tuoreesta kalasta

Cevichen ohje on simppeli ja ruoka syntyy nopeasti: marinadin tekemiseen menee vartti ja kalan pintakypsytykseen toinen. Raakakypsentäminen sitrushapolla mureuttaa lihaa ja tekee siitä läpikuultamattoman, mutta silti kala säilyttää raikkautensa ja kiinteän napakkuutensa.

Mitä yksinkertaisempi ohje, sitä isompi merkitys on hyvillä raaka-aineilla. Ceviche tulee tehdä aina tuoreesta laatukalasta. Kotimaisista kaloista cevicheen sopivat parhaiten vaalealihaiset merikalat, kuten siika, kuha ja ahven, mutta myös lohi ja kirjolohi taipuvat raakakypsentämiseen. Ceviche syntyy toki äyriäisistäkin, vaikka kypsennetyistä katkaravuista.

Myös sisävesistä pyydetyn ja tuoreena pakastetun kalan voi raakakypsentää. Silloin on hyvä varmistua, että kala on ollut –20 asteen lämpötilassa ainakin vuorokauden ajan. Muussa tapauksessa cevicheä ei tule valmistaa sisävesistä pyydetyistä kaloista, sillä tuoreen järvikalan mahdollisia loisia raakakypsentäminen ei tuhoa.

Resepti

Ceviche

4 annosta

Ainekset

500 g tuoretta nahatonta kalafileetä (esim. siika)

Marinointiin

1 dl limetin mehua ½ punasipuli 1 chili 1 ruukku korianteria ½ dl Sol-olutta 1 rkl ruokosokeri 1 tl sormisuolaa ripaus mustapippuria rouhittuna
Kokonaisaika 30 min
Valmistelu 15 min
Valmistus 15 min
  • Purista limeteistä tarvittava määrä mehua. Kuori ja hienonna punasipuli. Poista chilistä enimmät siemenet ja hienonna se. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki marinadiainekset huolellisesti kulhossa.

  • Leikkaa kalafilee sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Kaada marinointiliemi astiaan kalapalojen päälle. Peitä astia kelmulla tai kannella ja anna marinoitua jääkaapissa 15–20 minuuttia, kunnes kalan pinta on raakakypsynyt. Jos haluat raakakypsentää kalan kauttaaltaan, anna sen marinoitua 1–2 tuntia.

  • Valuta hieman marinointilientä pois kalasta. Tarkista cevichen maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa kylmä ceviche sellaisenaan, nachojen kera tai vaikka tortillan täytteenä.

Hola_Solar.png

Seuraa meitä

Taste_The_Sunny_Side.png