Moi, mitä etsit?

search

Tortillasanasto

Ladataan sivua

Texmex-keittiön herkullisimmat tortillareseptit

Tortillat ovat nousseet suomalaisten luottoruoaksi. Mutta vehnäletusta voi tehdä paljon muutakin kuin vain kasata täytteet päälle ja rullata suuhun. Tunnetko jo burriton, fajitan, quesadilan, enchiladan ja monet muut tortillareseptit?

Kun pitää saada nopeasti ja helposti kaikille maistuvaa sapuskaa, monessa suomalaisperheessä ratkaisu on texmex-keittiön lahja, tortillat. Silloin pöytään kannetaan erilaisia täytteitä, joista kukin ruokailija kokoaa oman lettunsa. Mutta oikeastihan tortilla on vain se lettu – ja siitä voi valmistaa monia muitakin ruokalajeja.

Sekä texmex- ja meksikolaisessa keittiössä tortilla on yksi perusraaka-aineista, ja sen pohjalta on olemassa monia erilaisia tortillareseptejä. Texmex-keittiössä käytetään yleensä mietoa vehnätortillaa, meksikolaisessa puolestaan maissitortillaa, jonka maku on erilainen ja voimakkaampi.

Kokosimme ideapankin tortillareseptejä, mitä kaikkea lituskoista letuista voikaan valmistaa.

Tortillareseptien sanasto

  • Burrito on ruokalaji, jossa tortilla kääritään täytteineen paksuksi rullaksi. Burriton sisällä on usein täytteenä lihaa, kanaa tai kasviproteiinia ja kasviksia sekä usein myös riisiä. Burrito voidaan leikata kahtia, jolloin se on helpompi syödä.
  • Enchilada on ruokalaji, jossa tortillat täytetään usein proteiinipitoisella, mausteisella täytteellä, kääritään rulliksi ja ladotaan uunivuokaan. Enchiladat kuorrutetaan juustoraasteella ja gratinoidaan uunissa. Kääröt muistuttavat hieman täytettyjä suolaisia kreppejä tai cannelloneja.
  • Fajitat ovat meille kenties tutuimpia: tortillat ja täytteet tarjotaan erikseen. Täytteeksi sopii esimerkiksi grillattu tai paistettu naudanliha, kana sekä grillatut tai paahdetut kasvikset, kuten paprikat.
  • Flautat ovat kapeaksi rullattuja tortilloja, joissa on täytettä. Rullat paistetaan runsaassa rasvassa rapeiksi. Samantyyppinen ruokalaji on myös taquito. Flautat muistuttavat ulkonäöltään hieman aasialaisia kevätkääryleitä.
  • Maissitortilla on meksikolaisen ruoanlaiton perusta. Maissitortillat ovat usein vehnätortilloja pienempiä ja maku on erilainen, voimakkaampi. Maissitortillojen valikoima ei ole aivan yhtä kattava kuin vehnäisten vastaavien, mutta niitäkin löytyy jo monista kaupoista. Pelkästään maissijauhoista tehdyt tortillat ovat gluteenittomia. Saatavilla on myös maissi-vehnätortilloja, joissa vehnää on kuitenkin yleensä enemmän kuin maissia. Kun haluat kokata aitoa meksikolaista, valitse maissinen tortillaversio!
  • Nachot eli rapeat maissilastut ovat tuttu, suolainen snack-ruoka. Mutta moni ei tiedä, että nachot on valmistettu tortilloista. Tortillasta leikatut palat on vain uppopaistettu rapeiksi.
  • Tortillapizza on fuusioruokaa, jossa tortillalettua käytetään pizzapohjana. Simppeliä ja nopeaa, sopii arkikeittiöön!
  • Quesadillat ovat ruokalaji, jossa tortillan väliin laitetaan reilusti juustoraastetta ja pienesti jotain muuta täytettä. Quesadillan voi valmistaa joko taittamalla yhden tortillan tai laittamalla kaksi tortillaa päällekkäin. Koko komeus paahdetaan paistinpannulla (tai uunissa tai leivänpaahtimessa), jolloin juusto sulaa ja ”liimaa” quesadillan yhteen. Quesadillat leikataan usein tarjolle kolmioiksi.
  • Tacot tarkoittavat texmex-keittiössä kovia rapeita tacokuoria, joiden väliin laitetaan erilaisia täytteitä. Meksikolaisessa keittiössä taco puolestaan tarkoittaa ruokalajia, jossa pehmeiden maissitortillojen väliin laitetaan täytteet ja tortillat taitetaan kahtia.
  • Tostadassa alustana toimii uppopaistettu maissitortilla. Tostada on siis littana ja sen päälle laitetaan erilaisia täytteitä. Tostadan syöminen tunnetaan siitä, että sotkua saattaa syntyä.
  • Vehnätortilla on texmex-ruoanlaiton perusta eli se ohut lätty, jonka sisään täytteet erilaisissa ruoissa laitetaan. Vehnätortilloja on nykyään monenkokoisia, ja saatavilla on myös runsaskuituisempaa täysjyväversiota. Kauratrendin myötä on tullut myös kauratortilloja, joissa osa vehnäjauhoista on korvattu kauralla.
  • Wrap-nimitystä käytetään usein kylmänä tarjottavasta, vehnätortillaan kääritystä välipalatyyppisestä ruokalajista. Nämä ovat tuttuja kaupan eineshyllyiltäkin.

Vinkki!

Tortilloja voi valmistaa myös itse. Tortillareseptissä taikinaan sekoitetaan vehnäjauhoja, suolaa ja vettä ja niistä tehdään tasainen ja kimmoisa taikina. Taikinasta otetaan noin ½ desin paloja ja kaulitaan aivan ohuiksi, kuten karjalanpiirakoita tehdessä. Ohuet letut paistetaan nopeasti paistinpannulla ilman rasvaa.

Maissitortillojen valmistus on mutkikkaampaa, silla maissijauhoissa ei ole samanlaista kestävää sitkoa kuin vehnäjauhoissa, ja taikinaa on vaikeampi käsitellä. Maissitortillojen valmistamiseen tarkoitettua masa harina -jauhoa on saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Hola_Solar.png

Seuraa meitä

Taste_The_Sunny_Side.png