Moi, mitä etsit?

search

Mausteinen texmex-piirakka

Ladataan sivua

Trendikästä ja helppoa tarjottavaa illanistujaisiin

Tämä mausteinen texmex-piirakka on jättiversio pienistä empanadoista, joita suositaan lattarikeittiössä. Perunalla, chorizolla ja mustapavuilla täytetty jättiempanada sopii Sol-oluen kanssa tarjottavaksi rentoihin illanistujaisiin.

Vieraita tulossa ja haluaisit tarjota jotain suolaista? Kenties jotain helppoa, mutta maukasta ja sellaista, josta riittää isommallekin porukalle? Kokeile mausteista texmex-piirakkaa eli jättiempanadaa!

Empanadat ovat tyypillinen ruoka Espanjassa ja Etelä-Amerikassa. Ne ovat mausteisia, taikinan sisään leivottuja pikkupiirakoita, vähän kuin suomalaiset pasteijat.

Empanada-ohje ei ole millintarkka, etenkään täytteiden osalta: voit varioida niitä mielesi ja makusi mukaan. Suosittuja pääraaka-aineita ovat jauheliha, tonnikala ja mausteinen makkara. Vegeversio valmistuu esimerkiksi pavuista tai vaikkapa nyhtökaurasta. Olipa pääraaka-aine mikä tahansa, sitä höystetään monin maustein: valkosipulilla, chilillä, tomaattipyreellä, oreganolla ja paprikajauheella.

Tuunasimme hieman perinteistä empanada-ohjetta ja teimme siitä jättiversion, joka valmistuu kätevästi yhtenä isona kannellisena piiraana – vähän kuin suomalainen hitti peltilihis. Texmex-piirakan pinnan voi halutessaan koristella piparimuoteilla tehdyillä taikinakuvioilla. Empanada-ohje on mainio valinta illanistujaisiin, sillä piirakka ei laita pahakseen, vaikka leipoisit sen etukäteen valmiiksi. Voit lämmittää jättiempandaa hieman laittaessasi sen tarjolle.

Mausteinen texmex-piirakka tuo mukavaa vaihtelua illanistujaisten tarjottaviin perinteisten suolaisten piirakoiden rinnalle. Jättiempanada sopii myös rennoksi koko perheen viikonloppuruoaksi vihreän salaatin kanssa tarjottuna. Empanadan itseoikeutettu juomakumppani on tietysti meksikolainen, mausteiselle ruoalle sopiva Sol-olut!

Resepti

Texmex-piirakka eli jättiempanada

8-10 palaa

Taikina

4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta ½ tl suolaa 200 g voita tai leivontamargariinia 1 prk (250 g) maitorahkaa

Täyte

1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 150 g chorizo-makkaraa 300 g keitettyjä perunoita 1 tlk (n. 300 g) säilykemustapapuja 3 rkl rypsiöljyä 2 tl juustokuminaa 2 tl kuivattua oreganoa 1 tl savupaprikajauhetta ¾ tl suolaa ripaus mustapippuria rouhittuna

Voiteluun

1 kananmuna
Kokonaisaika 1 t 0 min
  • Tee ensin taikina: Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää rasva kuutioituna ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta täytteen tekemisen ajaksi jääkaappiin jähmettymään.

  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chorizo. Paloittele perunat ja valuta pavut.

  • Kuullota sipuleita paistinpannulla tilkassa öljyä. Lisää chorizot, perunat, pavut ja mausteet. Anna hautua muutamia minuutteja.

  • Kauli taikinasta pyöreä, halkaisijaltaan noin 40 cm levy leivinpaperin päällä. (Jätä halutessasi hieman taikinaa empanadan pinnan koristeluun.) Käytä vehnäjauhoja apuna kaulimisessa, ettei taikina tartu kiinni alustaan.

  • Levitä täyte taikinalevyn toiselle puolella. Taita levy kahtia ja nipistele reunat. Vedä piirakka leivinpapereineen uunipellille. (Koristele empanada: kauli pala taikinaa, ota siitä piparimuoteilla tai veitsellä kuvioita ja asettele piirakan päälle). Pistele piirakan pintaan haarukalla muutama reikä ja voitele munalla.

  • Paista empanadaa 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia tai kunnes se on kypsää.

  • Tarjoa piirakka illanistujaisten suolapalana Sol-oluen kera. – trendikästä ja helppoa tarjottavaa illanistujaisiin

Hola_Solar.png

Seuraa meitä

Taste_The_Sunny_Side.png