Moi, mitä etsit?

search
Kokemuksia:

Graduate-ohjelma vei Heikin myyntitöihin: ”nyt on helpompi menestyä muissakin rooleissa”

Hartwall Career Brewery on kaksivuotinen graduate-ohjelma. Se on vauhdikas lähtölaukaus uralle: kaksi vuotta kestävän ohjelman aikana kehittyy monipuoliseksi asiantuntijaksi, sillä töitä tehdään kahdessa erilaisessa roolissa. Heikki aloitti graduate-ohjelmassa ravintolapuolen myynnissä ja jatkaa nyt markkinoinnissa junior brändipäällikkönä. Vuosi myyntiroolissa antoi laajan ymmärryksen alasta: kannattaa ymmärtää miten homma toimii, jotta voi menestyä muissakin rooleissa.

Heikki aloitti Career Brewery graduate -ohjelman ravintolapuolen myyntikentällä. 

”Sain oman asiakasportfolion eli ravintolat, joista olin vastuussa. Portfolio ei ollut mikään harjoittelijalle tehty setti, vaan perin kokonaisuuden toiselta kokeneelta myyntiedustajalta. Pääsin siis saman tien täysillä hommiin. Vastuullani oli pääkaupunkiseudun ravintoloita laidasta laitaan aina fine dining-ravintoloista lähiöpubeihin, ja valikoimassa oli noin tuhat juomaa.” 

Omista asiakkuuksista huolehtimisen ja niiden kehittämisen lisäksi myyntiedustajan työhön kuuluu uusien asiakkaiden hankkiminen. 

”Mitään yllätysvisiittejä tai kylmäsoittoja ei tehdä, vaan otamme yhteyttä asiakkaisiin, jotka ovat meistä jo kiinnostuneita”, Heikki valaisee.  

Koska korona iski juuri Heikin ensimmäisen graduate-vuoden aikana ja ravintolat joutuivat sulkemaan oviaan, pääsi Heikki mukaan myös kauppakanavan ja HR-tiimin projekteihin.  

”Vuosi oli aikamoinen uusien kokemusten summa. Projektien lisäksi olin mukana Hartwallin sisäisessä talent-ohjelmassa ja tein koko konsernin tasolla yhteistyötä”. 

”Heittäytyminen kannatti” 

”Myyntityö ei ole mitään pumpulissa kellimistä, enkä ollut aktiivisesti etsinyt myyntihommia, vaikka minulla niistä olikin jo kokemusta startup-puolelta. Ensimmäisen vuoden graduate-pesti tuli vähän yllätyksenä. Vuoteen mahtui rankkoja hetkiä – etenkin alussa, kun piti omaksua valtava määrä uutta nopeasti. Se oli myös täynnä upeita kokemuksia, paljon naurua ja uuden oppimista. Työkaverit täällä ovat täyttä kultaa, ja olen ikuisesti kiitollinen myynnin porukalle kaikesta tuesta. Vaikka vastuuta saa niin paljon kuin haluaa, ei ketään jätetä yksin.” 

Heikki kertoo, että myyntityön kautta oppi ymmärtämään sekä kuluttajia että ravintola-alaa. Myyjät ovat todellisia moniosaajia ja harvassa asiassa tarvitsee hakea vahvistusta ylempää. Heikki on itsekin monen alan osaaja: hän on valmistunut sekä kokiksi, liikuntatieteiden maisteriksi että kauppatieteiden maisteriksi. 

”Graduate-ohjelman käynnistäminen myynnistä todellakin kannatti. Kokemus antaa ymmärryksen koko alasta, ja siitä miten Hartwallin liiketoiminta ihan konkreettisesti toimii” 

Myynti vaatii sosiaalisia taitoja ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä.  

”Itselläni on ollut taipumusta miettiä asioita strategisesti ja pitkällä aikavälillä, mutta myyntityö opetti harkitsemaan asiat nopeasti ja tehokkaasti.” 

Toinen graduate-vuosi markkinoinnissa – ”nyt ollaan lähellä unelmaduunia” 

Toisen vuotensa Heikki vietti Hartwallin markkinointitiimissä junior tuotepäällikkönä ja vastasi Hartwall Vichy Originalista sekä Gatorade-urheilujuomabrändistä. Yhdistelmä oli monipuolinen: mukana oli sekä kotimainen, Hartwallin oma klassikko, ja kansainvälinen, PepsiCon omistama brändi.  

”Koulussa mietin tulevaa unelmaduuniani, ja toinen vuosi vei lähelle sitä. Työni on todella monipuolista: ei pelkää mainontaa vaan kokonaisvaltaista brändinhallintaa. Myyntikokemus on tässä työssä todellakin valttia: olen ihan varma, että ilman kokemusta myynnistä en ymmärtäisi kokonaisuutta ja markkinoinnin tekemisten vaikutuksia yhtään näin hyvin. On menestymisen kannalta kriittistä ymmärtää, miten myyntikenttä toimii!” 

Valmistuttuaan graduate-ohjelmasta Heikki jatkoi markkinoinnin tiimissä ja työskentelee nyt Gatoraden ja Hartwallin portfolion uusien snacks-tuotteiden Lay'sin ja Doritoksen parissa. Heikki kannustaa hakemaan mukaan Career Brewery -ohjelmaan, jos ei pelkää heittäytymistä täysillä uuteen. 

”Career Brewery on suunniteltu antamaan monipuolisesti kokemusta, tukemaan omia vahvuuksia ja löytämään uusia. Itselleni ei ole ikinä ollut ihan kristallinkirkasta, että millaisen uran haluan itselleni rakentaa. Sellaisille tyypeille ohjelma sopii loistavasti.” 

Oletko sinä seuraava Hartwall Career Brewery -graduate? 

Hartwall Career Brewery on uniikki mahdollisuus startata urasi Suomen virkistävimmässä yrityksessä. Haluatko tarttua heti urasi alussa vastuullisiin tehtäviin alan kiinnostavimpien brändien parissa? Janoatko uuden oppimista ja kattavaa liiketoimintaymmärrystä? Valmistaudu, sillä avaamme graduate-haun taas helmikuussa 2024.

Oletko valmis?

Haku Suomen virkistävimpään graduate-ohjelmaan aukeaa helmikuussa 2024!