Moi, mitä etsit?

search

Usein kysytyt kysymykset

Raaka-aineet

addremove

Ovatko Hartwallin juomien raaka-aineet kotimaisia?

Valtaosa Hartwallin käyttämistä raaka-aineista on peräisin paikallisilta toimijoilta ja käyttämämme vesi ja ohra on kotimaista. Myös kaikki käyttämämme sokeri on tuotettu Suomessa. Mehut, aromit, humala ja useimmat lisäaineet ovat ulkomaisia, sillä näitä ei tuoteta kotimaassa.

Miksi panimojuomissa on lisäaineita?

Panimotuotteissa on sekä lukumäärällisesti että annoksina vähemmän lisäaineita kuin useimmissa muissa teollisissa elintarvikkeissa. Lisäaineiden tehtävänä on taata juoman säilyminen ja parantaa sen koostumusta, ulkonäköä ja makua.

Käytetäänkö Hartwallin tuotteissa atsovärejä?

Missään Hartwallin juomien valmistuksessa ei käytetä atsovärejä.

Miksi Hartwallin tuotteissa käytetään elintarvikevärejä?

Elintarvikevärien tehtävä on parantaa juomien ulkonäköä ja nimensä mukaisesti antaa väriä. Hartwallin käyttämät värit ovat pääosin samoja, joita löytyy myös luonnossa kasveista ja hedelmistä.

Mitä makeutusaineita Hartwallin tuotteet sisältävät?

Makeutustapa vaihtelee tuotteittain. Makeuttajia ovat sokeri, glukoosi (eli rypälesokeri), fruktoosi (eli hedelmäsokeri), aspartaami, sukraloosi, asesulfaami-K ja stevioliglykosidit.

Mitä ovat stevioliglykosidit?

Stevioliglykosidit ovat kalorittomia makeuttajia, joita saadaan luonnosta. Niitä valmistetaan stevia rebaudiana -nimisen kasvin lehdistä.

Mitä on aspartaami?

Aspartaami on ns. intensiivimakeuttaja, joka koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Aspartaami on 100−200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri, joten sen käyttömäärät ovat erittäin pieniä. Aspartaamilla makeutetuissa juomissa on energiaa hyvin vähän, noin 1 kcal desilitraa kohden.

Miksi juomissa käytetään aspartaamia ja asesulfaami-K:ta?

Aspartaami ja asesulfaami-K ovat makeuttajia, joita käytetään vähäkaloristen juomien valmistuksessa. Ne ovat kenties parhaiten tutkittuja ja eniten testattuja lisäaineita.

Sisältääkö aspartaami energiaa?

Aspartaami sisältää energiaa, mutta se on noin 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten sen käyttömäärät ovat pieniä sokeriin verrattuna. Aspartaamilla makeutetuissa juomissa on siten hyvin vähän energiaa, noin 1 kcal desilitraa kohden.

Onko aspartaamin nauttimisella rajoituksia?

Euroopan elintarvikealan tiedekomitea on julkaissut aspartaamista turvallisuusarviot vuosina 1984, 1987, 1988 ja 2002. Lisäksi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on julkaissut aspartaamin turvallisuudesta arviot vuosina 2006, 2009, 2011 ja 2013. Aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 mg painokiloa kohden. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä aspartaamia, voi 60 kiloa painava henkilö juoda joka päivä aspartaamilla makeutettua juomaa neljä litraa eli kahdeksan puolen litran pullollista ilman, että ADI-arvo ylittyy. Suomalaiset juovat keskimäärin 1,5 litraa erilaisia juomia päivässä.

Mitä haittaa voi olla suurista annoksista aspartaamia?

Aspartaamia on tutkittu todella paljon, ja EU on arvioinut sen olevan turvallinen makeutusaine. Aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 mg painokiloa kohden. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä aspartaamia, voi 60 kiloa painava henkilö juoda joka päivä aspartaamilla makeutettua juomaa neljä litraa eli kahdeksan puolen litran pullollista ilman, että ADI-arvo ylittyy. Ainoastaan harvinaista aineenvaihduntasairautta PKU-tautia sairastavat eivät voi käyttää aspartaamilla makeutettuja tuotteita. Heitä varten aspartaamilla makeutetuissa juomissa on merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.

Mitä tarkoittaa joidenkin kevytjuomien merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”?

Aspartaamia sisältävissä tuotteissa on merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”. Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville. PKU-tauti eli fenyyliketonuria on Suomessa erittäin harvinainen aineenvaihduntasairaus. PKU-tautia sairastavien on noudatettava tarkkaa ruokavaliota, joista on poistettu mm. fenyylialaniinia sisältävät soija sekä naudan liha ja maksa.

Mikä on asesulfaami-K, joka näkyy myös joskus ainesluettelossa aspartaamin lisäksi?

Asesulfaami-K on ns. intensiivimakeuttaja. Intensiivimakeuttajista tulevat kalorimäärät ovat hyvin pieniä. Mahdollisten sivuvaikutusten suhteen ne ovat poikkeuksellisen perusteellisesti tutkittuja ja turvallisia.

Mitkä alkoholijuomat ovat täysin hiivattomia?

Hartwallin valmistamista alkoholijuomista täysin hiivattomia ovat Hartwall Original Long Drink, Hartwall Original Long Drink Light, Hartwall Original Long Drink Strong, Hartwall Original Long Drink Cranberry, Hartwall Original Long Drink Gin & Lemon, Hartwall Original Long Drink Cassis ja Hartwall Original Long Drink Vodka-Lime.

Niiden sisältämä alkoholi on tislattua alkoholia. Muissa lonkeroissa, siidereissä ja oluissa ei lopputuotteena varsinaisesti ole hiivaa, mutta ne sisältävät käymisessä muodostuvia hiivan aineenvaihduntatuotteita.

Voiko keliaakikko juoda siideriä?

Hartwallilla siiderin valmistuksessa käytetään vehnätärkkelyksestä valmistettua glukoosisiirappia. EU:n mukaan kyseinen valmiste on niin puhdas glukoosivalmiste, ettei sen katsota olevan missään määrin haitallinen keliaakikon käytössä.

Voiko keliaakikko nauttia olutta?

Vaikka oluissa ei ole varsinaista gluteenia, voivat ainakin jotkut oluet sisältää pieniä määriä gluteenin hajoamistuotteita ja siten mahdollisesti aiheuttaa oireita keliaakikoissa. On siis syytä tarkoin noudattaa hoitavan lääkärin antamia tarkempia ohjeita. Hartwall valmistaa myös gluteenitonta Lapin Kulta Pure -luomuolutta. Sen gluteenittomuus on saatu aikaan entsyymillä, joka poistetaan oluesta valmistuksen aikana. Käyttämämme entsyymi ei vaikuta oluen makuun.

Voiko diabeetikko juoda keinomakeutettuja juomia?

Diabeetikoille sopivat keinomakeutetut ja pienen hedelmäsokerimäärän sisältävät virvoitusjuomat ja siiderit. Myös oluet sopivat diabeetikoille. Nykyiset hoito-ohjeet ovat liberalisoituneet, joten vähäisiä määriä muitakin juomia voinee nauttia omien hoito-ohjeiden mukaan.

Miksi Hartwall Jaffa Ananas Sokeriton -juoma sisältääkin sokeria?

Hartwall Jaffa Ananas Sokerittomassa on alkuperäisen Jaffa Ananas Light -reseptin mukaisesti ripaus sokeria mukana. Sokeria juomassa on kuitenkin vain 0,5 g/100 ml eli todella vähän ja tuote on siis käytännössä sokeriton. Myös elintarvikelainsäädännön mukaan tuotetta voidaan kutsua sokerittomaksi silloin, kun se sisältää sokeria enintään 0,5 g/100 ml.

Voiko vegaani juoda Hartwallin juomia?

Juoman sopivuus vegaanille kannattaa tarkistaa juomakohtaisesti, sillä osa juomissa käytetyistä elintarvikeväreistä on eläinperäisiä. Kaikki oluemme ja siiderimme ovat täysin vegaanisia pakkausta myöten.

Voiko kofeiinipitoisia kolajuomia juoda raskaana ollessa?

Uusimpien tutkimusten mukaan päivittäinen kofeiiniannos raskaana olevilla ei saisi nousta yli 200 mg:n. 200 mg kofeiinia tarkoittaa yleensä 2 kahvikupillista, 0,5 litraa energiajuomaa tai 1,5 litraa kolajuomaa. Kohtuullisesti käytettynä raskaana olevat voivat nauttia esimerkiksi kolajuomia täysin turvallisesti.

Mikä on eri juomien pH-arvo?

Vaihteluvälit tuoteryhmittäin ovat:

  • virvoitusjuomat noin 3–4
  • siiderit ja lonkerot noin 3–4
  • oluet noin 4–4,5
  • hiilihapotettu lähdevesi noin 4–5
  • kivennäisvedet noin 4,5–5,5
  • lähdevesi noin 6–7

Juomien säilyvyys

addremove

Miten säilytän juomia?

Voit varmistaa parhaiten juomien maun säilymisen erinomaisena säilyttämällä niitä viileässä, valolta suojattuna ja elintarvikkeille soveltuvassa paikassa.

Kuinka kauan parasta ennen -päiväyksen jälkeen juomat ovat vielä juomakelpoista?

Parasta ennen -merkintä kertoo, miten kauan takaamme tuotteen laadun säilyvän ensiluokkaisena. On makukysymys, miten pitkään tuotteen makua voidaan pitää juomakelpoisena parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Merkitystä on myös sillä, onko tuotetta säilytetty jääkaapissa vai lämpimässä.

Voiko hiilihappopitoisia juomia juoda sen jälkeen, kun ne ovat päässeet jäätymään?

Mitään terveydellistä haittaa ei siitä ole, mutta tuotetta ei voida enää pitää hyvänlaatuisena. Jäätyneessä juomassa oleva hiilihappo poistuu nesteestä, mikä voi aiheuttaa kaasutilan paineen nousun ja myös pullon rikkoutumisvaaran. Tällainen juoma olisi syytä hävittää.

Miksi jäätyneeseen olueen tulee saostumia sulamisen jälkeen?

Oluessa on pieniä määriä valkuaisaineita. Kun olutta jäähdyttää hyvin kylmäksi, valkuaisaineet voivat osittain saostua. Saostumasta ei ole terveydellistä haittaa, mutta tuote olisi sulamisen jälkeen syytä hävittää pulloon tulevan paineen nousun takia.

Voit varmistaa parhaiten juomien maun säilymisen erinomaisena säilyttämällä niitä viileässä, valolta suojattuna ja elintarvikkeille soveltuvassa paikassa.

Pakkaukset

addremove

Mitä eri pakkaustyyppejä Hartwallilla on?

Hartwall pakkaa oluen tölkkeihin, lasipulloihin ja ravintoloiden käyttämiin astioihin, eli kegeihin. Siiderit ja lonkerot pakataan tölkkeihin, kierrätysmuovipulloihin ja lasipulloihin. Alkoholittomat juomat pakataan pääsääntöisesti kierrätysmuovipulloihin. Joitain alkoholittomia juomia on myynnissä myös tölkeissä ja 0,3 litran lasipulloissa.

Mitä ovat kierrätysmuovipullot?

Hartwall tekee jatkuvasti töitä juomiemme ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Siksi olemme lisänneet kierrätysmuovin käyttöä pulloissamme. Kierrätysmuovipullot valmistetaan kevyestä, kemiallisesti kestävästä ja täysin kierrätettävästä PET-muovista. Sitä käytetään yleisesti elintarvike- ja muun teollisuuden pakkausmateriaalina. Kierrätysmuovipullot syntyvät vasta juoman pakkauslinjalla, jossa pullo puhalletaan muotoonsa. Näin kuluttaja saa aina uuden pullon. PET-muovista on mahdollista tehdä erikokoisia ja -muotoisia pulloja.

Miksi kierrätysmuovipullossa voi näkyä tummia täpliä?

Kun kierrätysmuovia lajitellaan, voi kirkkaan muovin joukkoon päätyä myös värillistä muovia. Se voi lopulta näkyä täplänä kirkkaassa kierrätysmuovista valmistetussa pullossa. Kyseessä on vain visuaalinen haitta ja merkki siitä, että pullossa on käytetty kierrätysmuovia. Tällä ei ole vaikutusta pullon tai sen sisältämän juoman laatuun tai makuun.

Hartwallin muovipullojen korkki on muuttunut. Miksi?

EU-direktiivi edellyttää, että kaikissa EU-maissa myytävissä, alle kolmen litran juomapakkauksissa tulee olla pakkauksessa kiinni pysyvä korkki. Uusi korkki jää avattaessa roikkumaan saranastaan pulloon, eikä ole vaaraa, että korkki tippuisi maahan. Uudistuksella pyritään vähentämään muoviroskan määrää ympäristössä.

Mitä muovia Hartwall käyttää pulloissaan ja korkeissaan?

Hartwallin pullot valmistetaan PET-muovista ja korkit HDPE-muovista. Käytämme PET-muovia pulloissa, koska se on panttijärjestelmän mukaista, korkealaatuista ja kestävää.

Käytetäänkö kierrätyspullot uudelleen?

Palautetut kierrätysmuovipullot litistetään ja rouhitaan, ja rouhe toimitetaan uudelleenkäytettäväksi. Rouheesta valmistetaan uusia pulloaihioita tai sitä voidaan käyttää muun teollisuuden raaka-aineena. Vuonna 2017 jopa 91 % muovipulloista palautettiin kiertoon.

Saako kierrätysmuovipullosta palautusmaksun?

Kierrätysmuovipullojen panttiarvot ovat pullon koosta riippuen 10, 20 tai 40 senttiä, ja panttiarvosta on merkintä etiketissä. Palautusautomaatit tunnistavat pantilliset pullot EAN-koodista. Pantin maksun edellytyksenä on, että etiketissä oleva koodi on ehjä ja luettavissa.

Mikä pakkaustyyppi on ympäristöystävällisin?

Kaikki juomapakkaukset ovat ympäristöystävällisiä, kunhan ne palautetaan uusiokäyttöön.

Ovatko kaikki Hartwallin juomapakkaukset pantillisia?

Pago-mehut, joita on saatavilla ravintoloissa ja kahviloissa, ovat pantittomia.

Tuotekohtaiset kysymykset

addremove

Tuotekohtaiset valmistusaine- ja ravintosisältötiedot löytyvät tuotteidemme etiketeistä sekä tuotesivuilta.

Voinko tilata jostain itselleni Hartwallin brändien tuotteita, kuten paitoja?

Voit tilata Hartwall Jaffan, Vichy Originalin ja täysi-ikäiset myös Hartwall Original Long Drinkin brändituotteita kaupastamme.

Oluet

Tehdäänkö Hartwallin oluet kotimaisista raaka-aineista?

Jopa 90 prosenttia oluen valmistuksen keskeisimmän raaka-aineen, maltaan, valmistukseen käytetystä ohrasta on viljelty 100 kilometrin säteellä Lahden panimosta, ja pienen osan saamme Suomesta länsirannikolta. Omien olutmerkkien mallastarpeesta vain viisi prosenttia tulee ulkomailta. Veden nostamme omasta kaivosta.

Onko ykkösoluessa sokeria ja kuinka paljon?

Olueen ei lisätä mitään sokereita. Oluen valmistuksessa hiiva käyttää käymisen aikana täydellisesti prosessissa syntyneet sokerit.

Siiderit ja long drink -juomat

Mistä Happy Joe -siiderien korkkien aforismit tulevat? Saako uusia ehdottaa?

Suurin osa aforismeista on Hartwallin oman henkilökunnan kynästä lähtöisin. Otamme oikein mielellämme ehdotuksia uusista aforismeista vastaan: kuluttajapalvelu@hartwall.fi

Onko Hartwallilla siideriä, joka olisi omenapohjaista?

Kaikki Hartwallin siiderit ovat omenapohjaisia.

Ovatko Hartwallin lonkerot viinapohjaisia?

Vahvat Hartwall Original Long Drink -juomat valmistetaan tislatusta alkoholista. Sen sijaan Cool Long Drink -lonkerot valmistetaan osittain käymisteitse viinipohjasta.

Vedet

Mistä Hartwallin käyttämä vesi tulee?

Salpausselän harjujen kupeesta, Hartwallin omasta kaivosta nousee 10 vuotta maaperässä suodattunutta vettä. Kaikki Hartwallin juomat valmistetaan Lahdessa, paitsi Novelle-lähdevesi, joka pullotetaan Karijoella 8 000 vuotta vanhasta lähteestä. Lähdevesi pullotetaan Karijoella käsittelemättömänä ja vain tarvittava määrä kerralla ‒ vesi on aina raikasta ja vastapakattua. Lähteen vesi suodattuu maan uumenissa 20 vuotta ennen lähteeseen nousemista. Puhtaampaa vettä on vaikea löytää.

Onko Hartwall Vichy Original valmistettu samalla reseptillä pakkauksesta riippumatta?

Kyllä on. Resepti ja hiilihapon määrä on sama riippumatta siitä pakataanko juoma tölkkiin, muovipulloon tai lasipulloon.

Onko Novelle Lasten vedessä hiilihappoa?

Ei ole. Tuote on pakattu laadun varmistamiseksi suojakaasuun. Tämä voi aikaansaada happoisuutta suutuntumaan riippuen siitä kuinka hiljattain tuote on pullotettu. Happoisuus poistuu, kun tuotetta ravistaa. Maustetut vedet ovat lähdeveteen valmistettuja eivätkä ne sisällä säilöntäaineita.

Vaikuttavatko pullotettujen vesien pH-pitoisuudet hampaiden kuntoon?

Kaikki hiilihapottomat Hartwall Novelle -lähdevedet ovat pH-arvoltaan 6–7 eli neutraaleja. Niillä ei ole mitään vaikutusta hampaisiin. Hartwall Novelle -kivennäisvesien ja Hartwall Vichy Originalin pH-arvo on 4,5–5,5, hiilihapotetun Hartwall Novelle lähdeveden arvo on 4–5. Juomat eivät ole erityisen happamia, eivätkä normaalikäytössä vaikuta hampaiden kuntoon. Samaa happamuustasoa ovat monet ruoat ja juomat, kuten kahvi ja tee.

Virvoitusjuomat

Mistä Pommac on valmistettu? Onko se tosiaan kypsennetty tammitynnyrissä?

Satavuotias Pommac on vanhin Suomessa edelleen valmistettava virvoitusjuoma. Se valmistetaan tarkoin valikoitujen hedelmä- ja marjamehujen sekoituksesta. Valmistukseen käytetään 25 eri hedelmää ja marjaa, kuten omenaa, mustaviinimarjaa ja päärynää. Juoman sokeripitoisuus on alhainen.

Juoman valmistamiseen käytettävä tiiviste on kypsytetty tammitynnyrissä vähintään kolme kuukautta. Tynnyreitä on aiemmin käytetty konjakin valmistukseen.

Kuinka paljon suomalaiset juovat virvoitusjuomia verrattuna muihin maihin?

Suomalaisten virvoitusjuomien kulutus, noin 53 litraa per henkilö vuodessa, on varsin maltillista. Muualla Euroopassa kulutus lähentelee noin 100 l/hlö. Ruotsissa kulutus on 74 l/hlö ja Norjassa 117 l/hlö.

Miksi kouluissa on edelleen juoma-automaatteja?

Hartwall on sitoutunut noudattamaan UNESDA:n toimintaohjetta virvoitusjuomien vastuullisesta kaupasta ja myyntimenetelmistä. Ala-asteen kouluissa kaupallisesta toiminnasta pidättäydytään kokonaan. Ylemmillä kouluasteilla juoma-automaateista on poistettu mainokset, ja yli puolet niiden valikoimasta on kevytjuomia ja pullotettuja vesiä. Ylemmillä kouluasteilla päivät venyvät usein pitkiksi ja juomat tuovat piristystä päivään samaan tapaan kuin aikuisten iltapäiväkahvi. Automaatit ovat myös merkittävä tulonlähde oppilaskunnille.

Miksi joissain virvoitusjuomissa käytetään kiniiniä?

Kiniini luokitellaan aromiaineeksi ja se antaa tuotteelle karvaan maun.

Mikä on kevyttuotteiden osuus virvoitusjuomissa?

Kevyttuotteiden osuus on noin 40 % virvoitusjuomien myynnistä.

Miksi virvoitusjuomapullon pohjalla voi joskus näkyä sakkaa?

Monet virvoitusjuomat sisältävät erilaisia hedelmätäysmehuja. Juomassa voi näkyä mehun vuoksi pieniä määriä pullon pohjalle laskeutunutta hedelmälihaa.

Kuinka paljon Pepsi Max sisältää kofeiinia verrattuna kahviin?

Yhden kahvikupillisen sisältämä kofeiinimäärä on noin 8 dl:ssa Pepsi Max -juomaa.

Energiajuomat

Mitä vaikutuksia liiallisesta energiajuomien nauttimisesta koituu?

Energiajuomien tarkoituksena on piristää ja virkistää sekä henkisesti että fyysisesti. Juoman kohtuukäyttö (0,5–1 litraa päivässä) on täysin turvallista. Kehotus kohtuukäytöstä johtuu juoman sisältämästä kofeiinista. Kofeiinin sietokyky on hyvin yksilöllistä. Kofeiinin liikasaanti voi aiheuttaa unettomuutta, ylivilkkautta ja rauhattomuutta.

Voivatko lapset nauttia energiajuomia?

Energiajuomia ei suositella lapsille korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Samasta syystä juomaa ei suositella myöskään raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille.

Seuraa meitä

 

Hyppää mukaan Hartwallin virkistävään arkeen seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

 

Juomat:

Juomat elämän jokaiseen hetkeen

Herkullisesta juomavalikoimastamme löydät uudet ja vanhat virkistävät suosikkisi.