Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut:

Stout on jälkiruokaoluiden ykkönen: supersuklaiset Guinness-browniet

Legendaarinen stout Guinness paritetaan usein tuhtien liharuokien tai irlantilaisittain ostereiden kanssa, mutta – kyllä – se toimii täydellisesti myös suklaan seurassa. Supersuklainen Guinness-brownie saa kuohkeutensa oluesta ja raikkautta hedelmistä. Testaa ja ylläty, miten hyvin tumma olut ja suklaa sopivat yhteen!

Stoutit ovat tummia pintahiivaoluita, hyvin samantyylisiä kuin portterit. Alkujaan stout-sanaa käytettiinkin kuvaamaan vahvoja porttereita, mutta myöhemmin sanoille muodostui omat oluttyylinsä. 

Tunnetuin stout on irlantilainen Guinness. Se on hyvin omaleimainen olut: väriltään musta, maultaan rikas ja runsaan humalainen, suutuntumaltaan kermaisen samettinen.

Stoutit ovat kaikessa tummuudessaan oivallisia ruokajuomia lihaisille aterioille ja etenkin lampaan ja karitsan kanssa nautittavaksi. Ne sopivat myös lihapatoihin: niin liemeen lorautettavaksi kuin niiden kera juotavaksi. Klassinen irlantilainen yhdistelmä on nauttia Guinnessia ostereiden kanssa.

Yllättäen stoutit ovat myös erinomaisia jälkiruokaoluita ja sopivat varsinkin suklaisten sekä kahvia sisältävien makujen kumppaniksi. Kokeile stoutia myös juustojen kanssa.

Brownie on kotoisten mokkapalojemme mehevän suklainen Amerikan-serkku. Tahmea sisus saa makua sekä sulatetusta suklaasta että kaakaojauheesta. Tällä kertaa taikinaan lorautetaan myös reilusti stout-olutta, joka paitsi kuohkeuttaa, myös syventää suklaista makua ja antaa brownielle miellyttävän paahteisen kahvin vivahteen. Tuhteja makuja tasapainottamaan pinnalle pilkotaan makeaa viikunaa ja kirpsakkaa luumua. Pekaanipähkinät viimeistelevät makuelämyksen. Brownien kanssa tarjoillaan – tietenkin – Guinnessiä!


Supersuklainen Guinness-brownie

200 g tummaa suklaata
170 g voita
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 dl Guinness-olutta
2 luumua
2 viikunaa
1 dl pekaanipähkinöitä

Näin valmistat supersuklaisen Guinness-brownien

Paloittele suklaa kattilaan ja lisää voi. Sulata seos miedolla lämmöllä sekoitellen. Anna jäähtyä viisi minuuttia.

Riko munat kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoseos, suklaa-voiseos ja Guinness vuorotellen muna-sokerivaahtoon, kääntele sekaisin.

Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (koko noin 20 x 30 cm).

Leikkaa luumut ja viikunat lohkoiksi ja levitä ne sekä pekaanipähkinät brownien pinnalle.

Paista brownieta 175 asteessa 35 minuuttia. Anna jäähtyä. Halutessasi siivilöi brownien päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Saatat pitää myös näistä