Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut, Olut ja ruoka:

Tumma olut ja riistapata on syvien makujen täydellinen kombo

Paahteinen tumma lager on parhaimmillaan aromikkaiden liharuokien kanssa. Yhdistä olut ja riistapata: maltainen antaa makua padan liemelle, jossa on myös pekonia, sieniä ja juureksia – ja tietenkin samaa juomaa kaadetaan tuoppiin.

Tummat lagerit ovat kohtuullisen humaloituja pohjahiivaoluita, joissa maistuu muun muassa paahteisuus, pähkinäisyys ja suklaa. Esimerkiksi Saksassa ja Tšekeissä tummat lagerit ovat suosiossa, ja ne sopivatkin erinomaisesti tyypillisten keskieurooppalaisten liha- ja makkararuokien pariksi. Mainio yhdistelmä on myös olut ja riistapata, koska tumman lagerin reipas maltaisuus tukee hyvin riistan aromikkuutta. Samoin sieniruoat saavat täydennystä tumman lagerin makeudesta ja täyteläisyydestä.

Tässä reseptissä tumman lagerin kanssa on yhdistetty kaksi sen makuparia: riista ja sienet. Mureaa riistapataa haudutetaan pitkään, jolloin juurekset, sienet ja katajanmarjat ehtivät antaa liemelle juurevan ja aromikkaan maun. Riista on tyypillisesti melko rasvatonta, joten pekoni tuo pataan mehevyyttä. Makua syventää vielä joukkoon lorautettu tumma lager, esimerkiksi tšekkiläinen Krušovice Cerne.

Lihapata ei kaipaa suurustusta, mutta herkullinen liemi kannattaa syödä lautaselta parempiin suihin esimerkiksi perunoiden tai hyvän leivän avulla. Mainio lisuke riistapadalle on piparjuurella maustettu perunamuusi. Ja jotta oluen ja riistapadan liitto olisi kokonainen, ruokajuomaksi kuuluu tietenkin pehmeän maltainen ja miedon makea Krušovice Cerne.

Vinkki! Jos et saa käsiisi riistaa, lihapadan voi valmistaa myös naudanlihasta.

Tumma olut ja riistapata

4:lle

700 g kauriin, peuran tai naudan paistia
öljyä
suolaa ja mustapippuria
150 g pekonia
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
100 g herkkusieniä tai metsäsieniä, esim. suppilovahveroita
150 g porkkanoita
150 g palsternakkaa
150 g juuriselleriä
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
1 rkl katajanmarjoja
2 rkl tummaa siirappia
0,5 l Krušovice Cerne -olutta
0,5 l liha- tai riistalientä (esim. fondista)

Näin valmistat murean riistapadan

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.

Siisti paisti tarvittaessa kalvottomaksi ja leikkaa se reiluiksi kuutioiksi. Ruskista lihat parissa erässä padassa öljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä hetkeksi sivuun odottamaan.

Hienonna pekoni ja käsittele kasvikset. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Siivuta sienet. Kuori ja pilko porkkanat, palsternakat ja juurisellerit.

Ruskista pekonit padassa. Lisää tarvittaessa hieman öljyä ja lisää sipulit. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää sitten valkosipulit ja sienet, paista pari minuuttia. Lisää loput kasvikset, rosmariini, katajanmarjat ja siirappi sekä ruskistetut lihakuutiot.

Lisää olut ja liemi pataan. Kuumenna kiehuvaksi. Siirrä sitten pata uuniin ja kypsennä 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile riistapata esimerkiksi piparjuurella maustetun perunamuusin tai keitetyn ohran kera.