Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Italialainen pizza ja Birra Moretti

Täydellinen pizzaelämys: italialainen, aito pizza ja Birra Moretti -olut

Olut, Olut ja ruoka

Roomalainen vai napolilainen – erilaisia, mutta yhtä aitoja pizzoja. Näin erotat ne. Ja oli lautasellasi kumpaa vain, yksi on varma: pizzan kanssa ruokajuomaksi kuuluu olut!

Aito italialainen pizza voi tarkoittaa monenlaista uunissa paistettua suolaista, ohutta, täytettyä leipästä. Eri puolilla Italiaa tehdään hieman erilaisia pizzoja ja eri täytteillä. Tunnetuimpia tyylisuuntia ovat kuitenkin roomalainen ja napolilainen pizza.

Roomalainen pizza: ohutpohjainen pyöreä tai paksupohjainen levy

Roomalainen pizza on Suomessa vähemmän tunnettu pizzatyyli, ja niitäkin on kahdenlaisia. On ohutpohjaisia ja -reunaisia, pyöreitä roomalaisia pizzoja (pizza romana) ja paksummalla pohjalla varustettuja levy- tai palapizzoja (pizza al taglio).

Aidoista italialaisista pizzoista roomalaista levypizzaa on helpoin tehdä itse kotikeittiössä. Se paistetaan pellillä, eikä se vaadi yhtä kuumaa uunia kuin napolilainen serkkunsa.

Roomalaiset on pizzatäytteissä joustavia: mitään sääntöjä ei ole, joten pizzan voi täyttää oikeastaan millä vain.

Napolilainen pizza: rapeat reunat ja niukat täytteet

Aito napolilainen pizza onkin tarkemmin säädelty juttu. Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) on yhdistys, jonka tehtävä on suojella napolilaisen pizzan valmistuksen perinnettä ja edistää sen tunnettuutta. Suomessa ensimmäisen AVPN sertifikaatin sai vuonna 2017 helsinkiläinen Via Tribunali. Via Tribunalin vanavedessä Suomeen syntyikin pienoinen napolilaisen pizzan buumi, jolle ei näy loppua.

”Meiltä löytää takuuvarmasti aidon napolilaisen pizzan”, Via Tribunalin ravintolapäällikkö Luca Bertamini lupaa.

Aidon napolilaisen pizzan tunnistaa ilmavaksi paistuneista reunoista ja pehmeän sitkoisesta pohjasta.

”Napolilaiset pizzat paistetaan 450-asteisissa kiviuuneissa, jotka lämpiävät puulla tai kaasulla. Paistoaika on vain 60­–90 sekuntia”, paljastaa Via Tribunalin ruoka- ja tuotevastaava Mario Salvatore samalla, kun työntää pizzan uuniin. Roomalainen pizza romana paistuu puolestaan miedommassa lämmössä (300 asteessa) yli 5 minuuttia.

Siinä missä roomalaiset osaavat irrotella täytteiden kanssa, napolilaiset pysyttelevät tarkemmin ruodussa. Täytteitä on niukasti, ja ne ovat määritelty pizzan mukaan, onko kyseessä Marinara, Diavola, Siciliana… Klassikkojen klassikko on napolilainen Margherita, jonka täytteet tomaattikastike, mozzarella ja basilika luovat pizzaan Italian lipun värit.

Aidossa napolilaisessa pizzassa raaka-aineet tulevat Italiasta, sitä edellyttää myös sertifikaatti monen raaka-aineen kohdalla. 

Italiassa pizzan kanssa juodaan olutta

Jos pizzaelämyksestä haluaa autenttisesti italialaisen, ruokajuomaksi ei valita viiniä vaan olutta.

”Suomalaisten halu juoda punaviiniä pizzan kanssa yllätti meidät aluksi. Italiassa pizzan kylkeen kuuluu ehdottomasti olut”, Via Tribunalin Luca ja Mario selittävät.

Eikä mitä tahansa olutta, vaan tietenkin Birra Morettia, joka on aito italialainen pizzaolut. Kevyen maltainen lager Birra Moretti sopii pizzan monenlaisten täytteiden kanssa. Lisäksi pizzan ja Birra Moretin maut ovat tasapainossa, eikä kumpikaan jyrää toista alleen.

Lasiin siis Birra Morettia, enää pitäisi päättää tekeekö roomalaista vai napolilaisen pizzan.

Tiesitkö tämän aidosta italialaisesta pizzasta?

 • Napolilainen pizzakulttuuri on ollut vuodesta 2017 alkaen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla. Pizzaperinteeseen sisältyy myös lauluja ja muita perinteisiä tapoja.
 • Pizzaa saa ja kuuluu syödä käsin! Roomalainen palapizza syödään aina käsin. Napolilainen pizza leikataan 4–6 osaan ja syödään mielellään käsin.
 • Italiassa pizzan kanssa juodaan ehdottomasti olutta ja vain harvoin viiniä.

Resepti

Resepti: Roomalainen aito pizza

1 pellillinen

Taikina

310 g vettä 400 g italialaisia pizzajauhoja 2 ½ g kuivahiivaa (n. ¾ tl) 8 g suolaa (n. 1 ½ tl)
Kokonaisaika 0 min
Valmistelu 1 t 0 min
Valmistus 1 t 0 min
 • Punnitse vesi ja ota siitä sivuun noin viidesosa. Laita loput yleiskoneen kulhoon.

 • Sekoita jauhot ja hiiva keskenään, lisää kulhoon. Sekoita yleiskoneella hiljaisella nopeudella, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin.

 • Lisää suola ja tilkka sivuun ottamaasi vettä. Käännä nopeus hiljalleen täysille ja vaivaa taikinaa yhteensä noin 10 minuuttia. Lisää loppu vedestä pienissä erissä koneen käydessä. Taikina on valmista, kun se on sileää ja irtoaa täysin kulhon reunoista.

 • Siirrä taikina leivontapöydälle. Nosta taikina reunasta ilmaan kostutetuin käsin, anna sen venyä ja taita itsensä päälle. Toista pari kertaa ja anna taikinan sitten levätä viisi minuuttia. Toista venytys ja taittelu sekä lepo 3–5 kertaa, kunnes taikina on sormiin tarttumaton kiinteä pallo. Venytys ja taittelu vahvistaa taikinan sitkoa.

 • Öljyä iso kulho ja siirrä taikina siihen. Peitä kannella, kelmulla tai märällä keittiöpyyhkeellä. Pane taikina jääkaappiin kohoamaan vuorokaudeksi.

 • Siirrä kaksin- tai kolminkertaiseksi kohonnut taikina leivontapöydälle. Jos teit kerralla useamman pellillisen kokoisen taikinan, jaa se tässä kohtaa osiin.

 • Taittele taikina itsensä päälle kertaalleen ja muotoile palloksi. Siirrä taikina takaisin öljyttyyn kulhoon ja jatka kohottamista peiteltynä, huoneenlämmössä noin kuusi tuntia tai jääkaapissa toinen vuorokausi. Taikinan tulisi taas kolminkertaistua.

 • Nosta taikina jääkaapista huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.

 • Laita uuni kuumenemaan tasalämmöllä täydelle teholle, 250–320 asteeseen.

 • Öljyä puhdas pelti kevyesti, älä laita sille leivinpaperia.

 • Ripottele pöydälle runsaasti vehnäjauhoja ja siirrä taikina varovasti pöydälle. Ripottele vehnäjauhoja myös taikinan päälle ja ala levittää taikinaa kevyesti sormenpäillä painellen.

 • Kun taikina on noin 2/3 pellin koosta, siirrä se varovasti pellille. Hyvä kikka taikinan siirtämiseen on käyttää apuna käsivartta: suorista käsivarsi taikinan yläpuolelle ja käännä taikina käsivarrelle. Laita toinen käsi taikinan alle ja nosta taikina pellille. Kun taikina on pellillä, jatka sen levittämistä sormenpäillä, kunnes se on tasapaksu ja koko pellin kokoinen.

 • Levitä pizzan päälle tomaattikastike ja muut täytteet, jotka vaativat pitkän paistamisajan. Paista pizzaa uunin alaosassa 10–15 minuuttia, kunnes pohja on ruskistunut ja rapeutunut.

 • Lisää seuraavaksi vähemmän paistamista tarvitsevat täytteet, kuten mozzarella, ja paista pizzaa ylätasolla vielä muutama minuutti.

 • Siirrä pizza pois pelliltä ritilälle tai puiselle levylle. Levitä lopuksi herkät täytteet, kuten basilika.

 • Leikkaa pizza saksilla paloiksi ja tarjoile.

VINKKI! Jos käytät mozzarellaa, taputtele siivut kuiviksi talouspaperilla ennen pizzan päälle laittamista. Liian kostea juusto kerää nestelammikoita pizzaan.

VINKKI! Roomalaisen levypizzan voi lämmittää uudelleen. Laita palat leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa noin viisi minuuttia.

Resepti

Tomaattikastike

yhteen pellilliseen

1 tlk (400 g) säilöttyjä kokonaisia (luumu)tomaatteja ¾ tl suolaa 2 valkosipulinkynttä muutama basilikanlehti
Kokonaisaika 1 t 0 min
Valmistus 5 min
 • Kumoa tomaatit mehuineen kulhoon ja puristele ne käsin hajalle. Sekoita suola joukkoon.

 • Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisää kastikkeeseen yhdessä basilikanlehtien kanssa.

 • Anna tekeytyä noin tunti huoneenlämmössä tai jopa vuorokausi jääkaapissa.