Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Viinit:

Viinit vappupiknikille!

Tänä vuonna parhaat vappujuhlat juhlitaan kotona – loihdi piknikkien piknik olohuoneeseesi. Nappaa kuohuviinisuositukset ja upean kukkafoccacian ohje!

Vappukuohuvan valinta

Kuohuviini kuuluu olennaisena osana vapun juhlintaan, vaihtoehtoja löytyy joka makuun ja budjettiin. Perinteisesti vappumenu koostuu monenlaisesta suolaisesta ja makeasta syötävästä. Kuohuviini onkin monipuolinen ruokajuoma, joka istuu niin sillille kuin makeampana versiona munkeillekin!

Perinteinen juhlava valinta on tietysti ryhdikäs ja rodukas samppanja tai muut perinteisellä valmistustavalla tehdyt kuohuviinit kuten Cava tai Cremant D´Alsace. Viime vuosina Charmat-menetelmällä valmistettu Prosecco on hurmannut viininystävät raikkaalla hedelmäisyydellään.

Teimme viiden kuohuvan oppaan vapuksi – lukaise ja valitse oma suosikkisi! Ruuhkien välttämiseksi suosittelemme hankkimaan vapun tarjottavat jo hyvissä ajoin.

Mionetto Prosecco DOC – maailman rakastetuin Prosecco

Mionetto Prosecco DOC Treviso on maailman suosituin Prosecco. Laadukkaat rypäleet luottoviljelijöiltä yhdistettynä viinintekijöiden huippuosaamiseen ja uusimpaan teknologiaan ovat Prosecco-talon menestyksen salaisuus. Viinin tuoksussa on aromaattista omenaa sekä erittäin kuivassa maussa raikasta sitrusta, päärynää ja aprikoosia.

Vapun ruokasuositus: meloni & ilmakuivattu kinkku

Perlage Sgajo Prosecco Vegan – raikas luomu ja vegaaninen Prosecco

Sgàjo on italialainen murresana ja tarkoittaa fiksua ja herkkää! Vegaanisertifioitu Sgajo Prosecco tulee Trevison alueelta Veneton provinssista. Se on valmistettu käsin poimituista ja luomuviljellyistä Glera-rypäleistä. Käyttäminen Charmat-metodilla säilyttää rypäleiden hedelmäisyyden. Sgàjon mausta löytyykin miellyttävä yhdistelmä hapokkuutta sekä päärynää, appelsiininkukkaa, sitrusaromeja sekä hentoa mausteisuutta.

Vapun ruokasuositus: yrttinen parsasalaatti & grillattu tofu

Freixenet Italian Rosé – runsaan hedelmäinen roseekuohuva Italiasta

Hempeän vaaleanpunainen Freixenet Italian Rosé Sparkling on raikkaan kupliva italialainen roseekuohuviini. Glerasta ja Pinot Noirista valmistettu viini on hedelmäinen sekä hennon marjainen. Freixenet Italian Roséssa on samaa tyyliä kuin proseccoissa, koska valmistukseen on käytetty 85% Glera-rypäleitä. Ripauksen väriä ja lisämakua antaa Pinot Noir. Tuoksu on vahvan hedelmäinen ja pehmeässä maussa löytyy vadelmaa, kypsää aprikoosia, persikkaa ja verigreippiä. Viini on täydellinen aperitiivi ja ylellinen juhlajuoma.

Vapun ruokasuositus: marjaiset jälkiruuat

Lanson Black Label Champagne Brut – ikoninen kuiva ja mineraalinen samppanja

Lanson Black Label Brut on talon vakiosamppanja ja siinä kiteytyy talon tyylin ydin: voiman ja eleganssin yhdistyminen. Lanson on tunnettu uniikista tyylistään, jota määrittää malolaktisen käymisen välttäminen, jolloin samppanja säilyttää raikkautensa ja hedelmäisyytensä poikkeuksellisen pitkistä pullokypsytysajoista huolimatta. Black Labeliin käytetyt rypäleet tulevat Cru ja Grand Cru -tarhoilta. Tasalaatuisuuden takaamiseksi blendissä käytetään 25-20% reserve -viiniä, jota säilytetään tammitynnyreissä, tämä tuo tasapainottavaa pehmeyttä makuun. Viiniä myös kypsytetään poikkeuksellisen pitkään sakan päällä, 4 vuotta.

Vapun ruokasuositus: kylmäsavulohi & mätileivät

Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Brut Millésime 2008 – elämyksellinen huippuvuosikerran samppanja, joka hurmaa pehmeydellään

Vuosikerta 2008 – yksi kaikkien aikojen parhaita vuosikertoja samppanjassa. Besserat Millésime 2008 on tyylikkään kehittynyt, hyvin moniulotteinen samppanja, jossa on Besseratin tyylille uskollisesti vähemmän painetta ja hienostuneemmat kuplat, jotka takaavat täydellisen liiton ruoan kanssa. Viini on menesynyt Vuoden Viinit-kilpailussa jo kahtena vuotena peräkkäin; 2019 Vuoden Samppanja ja Vuoden Kuohuviini, 2020 Vuoden Kuohuviini!

Vapun ruokasuositus: valkohomejuusto tai puolikypsä juusto kuten Comté, viikunahilloke ja paahdetut pähkinät

 

Vappupiknikin kokoaminen

Vapun piknikin kokoamisessa vain mielikuvitus on rajana! Nouda tarjottavat lempiravintolastasi take away-annoksina tai kokkaa itse pidemmän kaavan kautta.

Helpoimman mutta näyttävän piknikin saa rakennettua erilaisista juustoista, leikkeleistä, oliiveista, marjoista tai hedelmistä, pähkinöistä sekä hyvästä leivästä! Panosta laadukkaaseen leipomoleipään tai leivo itse – mikään ei voita vastaleivotun leivän tuoksua!

SariAyreKukkafoccaccia-2.jpg

Kukkafoccacian ohje

Keväisen kaunis kukkafoccacia on vappupiknikin ihastuttaja ja saa olla tekijänsä näköinen – leivän koristeluun tehdään kukkaset vaikkapa tomaateista, paprikasta, oliiveista ja yrteistä! Leipä maistuu ihan sellaisenaan tai lisukkeena.

Ainekset (20 annosta)

4 dl vettä
30 g hiivaa
1½ tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä

Kukka-koristeluun voit käyttää esim. punasipulia, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, erivärisiä paprikoita, chiliä, persiljaa, rosmariinia, timjamia, pinjansiemeniä tai muita kaapista löytyviä aineksia.

Pinnalle

3 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa

Näin teet kukkafoccacian

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhoja vähitellen vaivaten. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa 30 minuuttia.
  2. Kokoa ja pilko koristeluun tarvittavat ainekset valmiiksi.
  3. Kumoa ja levitä taikina oliiviöljyllä voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
  4. Voitele leivän pinta oliiviöljyllä ja painele sormella pintaan kuoppia. Anna luovuuden kukkia ja tee omannäköisesi kukat valitsemistasi täytteistä.
  5. Lisää vielä oliiviöljyä ja sormisuolaa.
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 20 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt leipä paloiksi ja tarjoile!

 

Saatat pitää myös näistä