Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Mattssonin panimo – erikoisolutpanimo Lahdessa

Mattssonin panimo on Hartwallin erikoisolutpanimo, joka on saanut nimensä lahtelaisen olutvaikuttajan ja Mallasjuoman perustaja Henrik Mattssonin mukaan.

Hartwall avasi syksyllä 2017 uuden erikoisolutpanimon Lahteen. Panimolle on kysyntää, sillä erikoisoluet ovat Suomessa yhä suositumpia.

Panimossa kehitetään rohkeasti uusia olutmakuja ja tehdään yhteistyötä kansainvälisten panimomestareiden kanssa.

Panimon nimi löytyi Hartwallin henkilöstölle järjestetyssä nimikilpailussa. Voittajaksi valittiin ehdotus, jossa yhdistyvät paikallisuus ja olutperinteet. Uusi panimo nimettiin Mattssonin panimoksi.

Mattsson oli Lahden olutkulttuurin isä

Henrik Mattsson (1838–1922) oli oman aikansa olutvaikuttaja Lahden seudulla. Hän toimi aluksi muurarina ja kauppiaana. Mattssonista tuli oluttehtailija vuonna 1874, kun hän osti Niemen oluttehtaan. 1880-luvun alussa Mattssonilla oli Lahden kauppalassa ja maaseudulla useita olutmyymälöitä.

Vuosisadan vaihde ei kuitenkaan ollut helppoa aikaa olutpanimoille. Oluen ja alkoholijuomien valmistukselle ja myynnille asetettiin rajoituksia varsinkin maaseudulla. Henrik Mattsson päättikin keskittää liiketoimintansa Lahden kauppalaan. Hän lopetti Niemen oluttehtaan. Uuden olutpanimon nimeksi tuli Lahden Uusi Olutpanimo Oy. Panimomestarina toimi Mattssonin poika Ernst.

Henrik Mattssonilla oli vaimonsa Amandan kanssa seitsemän poikaa ja yksi tytär. Suurperheen isä oli aktiivinen paikallisissa rakennushankkeissa, Lahden kauppalanhallituksessa ja lehtimiestoiminnassa. Hän harrasti purjehdusta ja oli mukana vapaapalokunnassa.

Mattsson perusti legendaarisen Mallasjuoman Lahteen

Raittiusaate vaikutti voimakkaasti siihen, että valtiovalta halusi rajoittaa vahvan oluen tuotantoa. Vaikeuksista huolimatta Henrik Mattsson oli sinnikäs yrittäjä. Hän perusti vuonna 1912 jälleen uuden panimon, joka keskittyi miedon oluen ja virvoitusjuomien tuotantoon. Näin syntyi Oy Mallasjuoma.

Alkuvaikeuksien jälkeen Mallasjuomasta tuli menestystarina. Vuonna 1916 panimo valmisti mietoja oluita lähes kolme miljoonaa litraa. Sisällissodan päätyttyä vuonna 1918 toiminnan annettiin jatkua, sillä panimosta saatiin hiivaa seudun leipomoille. Virvoitusjuomat otettiin valikoimiin 1920-luvulla. Mallasjuoma oli 1930-luvun lopulla yksi Euroopan nykyaikaisimmista panimoista.

Hartwall sai hienon lahtelaisvahvistuksen, kun se osti Mallasjuoman vuonna 1988. Osa legendaarisen panimon oluista on yhä tuotannossa. Erikoisolutpanimolla Hartwall vahvistaa entisestään lahtelaista olutkulttuuria.