Moi, mitä etsit?

search
20.5.2019

Rakastettu Hartwall Jaffa täyttää 70 vuotta

Jo 1950-luvulla Jaffat suomalaisten sydämiin piirtänyt taiteilijaprofessori Erik Bruun on luonut uuden julisteen juhlistamaan kypsään ikään tullutta, Suomen rakastetuinta virvoitusjuomaa. Hartwall Jaffan syntymäpäivää juhlitaan kesäkuussa Linnanmäellä, ja kaikilla on mahdollisuus voittaa liput juhliin.

Kaikkien suomalaisten tuntema Hartwall Jaffa juhlii tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Jaffa tuli markkinoille vuonna 1949 ensimmäisenä makunaan sittemmin jo klassikoksi muodostunut appelsiini. Tuolloin appelsiinit olivat Suomessa vielä harvinaista herkkua, ja Suomen ensimmäisestä sameasta, hiilihapollisesta appelsiinijuomasta tulikin välitön hitti.

Muutama vuosi myöhemmin Hartwall palkkasi mainoskampanjaansa varten nuoren aloittelevan graafikon, Erik Bruunin. Siitä alkoi 70-vuotinen yhteinen matka.

"Esikuvani, ranskalainen julistesuunnttelija Raymond Savignac oli sanonut, että julisteen pitää olla sellainen, että näkijä tulee siitä iloiseksi ja hyvälle tuulelle; silloin se jää mieleen. Kun ryhdyimme Hartwallin kanssa yhteistyöhön 50-luvun puolivälissä, minulla oli loistava mahdollisuus päästä toteuttamaan näitä oppeja", Bruun kertoo.

Nyt yli 90-vuotias taiteilijaprofessori Bruun on piirtänyt syntymäpäiväsankarille uuden juhlajulisteen. Suunnitteluprosessi vaati käyntiä kaupassa − siitä lähti idea appelsiinilohkoista muodostuvaan numeroon 70.

"Kun ikää on tullut ja ideoita ei enää pursua ihan kuin aikanaan, oli käytävä Suomenlinnassa kaupassa, otettava appelsiini käteen ja käsittelyyn. Kuorittuani sen havaitsin, että kaarevista lohkoista saa mukavasti luotua numeroita. Hurjaa, että ensimmäisten ja tuoreimman Jaffa-julisteeni välillä on tosiaan ehtinyt kulua yli 60 vuotta! Elämäni pisin yhteistyö, josta olen suunnattoman ylpeä ja kiitollinen", Bruun iloitsee.

Uusi juliste näkyy Hartwall Jaffan mainonnassa ja erä juhlatölkkejä on myös puettu uuteen kuosiin. Alkuperäinen versio juhlajulisteesta on nähtävillä Suomenlinnassa Erik Bruunin 70-vuotista taiteilijanuraa juhlistavassa näyttelyssä Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään, joka aukeaa 23. toukokuuta.

Jaffa70v_juhlajuliste-web.jpgJaffa_Appelsiini_70v_Can_033_Dry-web.png

Jaffa juhlii Linnanmäellä lasten kanssa – kisa voi tuoda pääsylipun

Hartwall Jaffan syntymäpäiviä vietetään virallisesti 9. kesäkuuta Linnanmäellä. Hartwall tarjoaa juhlan kunniaksi hauskan päivän 75 lapsiperheelle Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

"Hauskanpito ja Jaffa kuuluvat yhteen ja lasten asia on aina ollut lähellä sydäntämme. Olemme olleet pitkään myös yksi Linnanmäen pääyhteistyökumppaneista, joten juhlapaikan valinta oli meille ilmeinen", kertoo markkinointijohtaja Matti Ristola Hartwallilta.

Mukaan juhlahumuun voi päästä myös hyvällä tuurilla, sillä lippuja synttärijuhliin voi voittaa Jaffan Facebookissa ja Instagramissa. Lisäksi kahden Hartwall Jaffan ostaja saa kymmenistä kahviloista ympäri Suomea raaputusarvan, jolla voi voittaa niin ikään pääsyn synttäreiden pyörteisiin. Linnanmäen laitteet on varattu Jaffan juhlijoille klo 10-13, jonka jälkeen portit aukeavat kaikille huvittelijoille.

Hartwall Jaffan historia pähkinänkuoressa

1949 – Jaffan tarina alkaa ja appelsiinin makuinen tuleva klassikko tulee myyntiin.
1955 – Punainen Jaffa eli veriappelsiinin makuinen virvoitusjuoma tulee markkinoille.
1956 – Erik Bruun tekee ensimmäisen Jaffa-julisteen. Myös Jaffa Sitruuna näkee päivänvalon.
1970 – Jaffasta tulee Suomen ostetuin virvoitusjuoma.
1984 – Hartwall Jaffa Light -juomat tulevat ensi kertaa kauppoihin.
1995 – Monen suosikki Hartwall Jaffa Ananas Sokeriton saapuu kauppoihin.
2011 – Suomen ensimmäinen stevialla makeutettu virvoitusjuoma Jaffa Super jatkaa Jaffa-perheen laajentumista.
2014 – Hartwall Jaffan mainonnasta tutut hedelmähamot putkahtavat maailmaan.
2017 – Kausimakuina vierailevat Jaffa Mustikka ja Jaffa Guarana.
2018 – Jaffa Italia eli klassinen punainen Jaffa tekee paluun.
2019 – Hartwall Jaffa täyttää 70-vuotta. Erik Bruun tekee juhlan kunniaksi Jaffalle uuden julisteen.

Lue lisää Jaffan historiasta