Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi:

Esports-ura ei katso ikää

Esports eli ammattimainen pelaaminen on noussut Suomessakin viime vuosina entistä kuumemmaksi puheenaiheeksi. Suomalaiset pelaajat pärjäävät maailmalla ja yhä useampi pelaa palkkaa vastaan joukkueessa.

Yksi tuoreimpia CS:ää eli taistelupeli Counter-Strikea pelaavia joukkueita on SJ Gaming, entiseltä nimeltään SuperJymy, johon kuuluu sekä kotimaan kokeneinta pelaajakaartia että nuoria tulokkaita. Mutta mikä pitää pelaajan vireessä viikosta ja vuodesta toiseen? Ja mitä tekee 48-vuotias nainen pelimaailmassa?

Kello lähenee neljää iltapäivällä. Tähän aikaan moni perinteistä työtä tekevä pakkailee jo kamppeitaan kotiinlähtöä varten tai vähintään miettii mitä illalla töiden jälkeen tekisi. Mikko ”xartE” Välimaalla työpäivä alkaa sen sijaan vasta alkaa pikkuhiljaa käynnistyä. xartE on osa viisihenkistä SJ Gaming -tiimiä, joka pelaa työkseen ikonista räiskintäpeliä Counter-Strikea, eli CS:ää, kuten pelaajat työympäristöään kutsuvat.

Suomessa esports-ammattilaisuus on ollut mahdollista pari, kolme vuotta.

26-vuotias Välimaa on pelannut jo vuosia ja on yksi suomalaisista pelaajakonkareista. Pelimaailmassa paremmin xartEna tunnetun Välimaan innostus CS:ään syntyi, kun hänen veljensä pelasi aikoinaan CS:n vanhempaa versiota. Peli sai myös Välimaan pauloihinsa ja sillä tiellä hän on ollut vuodesta 2014.

"Silloin, kun minä aloitin pelaamisen, ei ammattilaisuudesta ollut vielä tietoakaan. Suomessa tämä on ollut mahdollista pari, kolme vuotta. Omalla kohdallani ammattilaisuus ei ole ollut suunniteltua vaan se on tullut turnausten myötä. Kun olen pärjännyt Suomi-turnauksissa, siitä se sitten lähti."

Joukkueen työpäivä alkaa iltapäivällä, sillä toisin kuin Välimaa, osa pelaajista on vielä koulussa ja koko tiimin työt on ajoitettava sen mukaan. Joukkue harjoittelee kuusi päivää viikossa, kuudesta seitsemään tuntia päivässä yhdessä. Lisäksi sen päälle tulevat omat pelit. Välimaa on joukkueen sisäinen johtaja, joten hän kertoo käyttävänsä aikaa paljon myös pelisuunnitteluun ja muiden joukkueiden pelitaktiikoiden analysointiin.

"Meillä on joukkueessa jokaisella omat roolimme. Minä olen meistä kenties kokenein, niin sen myötä pystyn tunnistamaan peliälyllisesti tiettyjä juttuja pelin tiimellyksessä. Jamppi taas on meidän tarkkuuskivääripelaaja, joka on jokaisen joukkueen tähti. Muiden roolit vaihteleva tilanteen mukaan."

Jamppi eli Elias Olkkonen on 17-vuotias ja SyperJymyn nuorin pelaaja. Samaa ikäluokkaa edustaa myös toinen Jymyn juonioreista, Tuomas ”SADDYX” Louhimaa.

R6S vei röntgenhoitajan

Espoon Leppävaarassa röntgenhoitaja Katja Lappalainen on palannut työpäivän jälkeen kotiin. Ruoaksi hän valmistaa vähähiilihydraattisen aterian ja napsauttaa tietokoneen päälle. Lappalainen eli ”Katjaplays” on pelimaailmassa harvinaisuus, sillä naiset ja etenkään 48-vuotiaat naiset eivät perinteisesti ole olleet pelien suurkuluttajia.

Lappalainen on toista maata. Hän on pelannut käytännössä koko ikänsä enemmän tai vähemmän – ja viime aikoina ehdottomasti enemmän.

"Aloitin pelaamisen 80-luvulla, kun ensimmäiset kotitietokoneet tulivat. Muistan elävästi kuinka jaoin mainoksia 20-30 asteen pakkasessa Kuopiossa, jotta saan tarvittavat rahat kasaan Commodore VIC-20 -konetta varten. Vanhemmat osallistuivat kustannuksiin, mutta olivat sitä mieltä, että itsekin täytyy tehdä töitä sen eteen."

Vuosien varrella mukaan ovat tulleet tietokoneiden lisäksi erilaiset pelikonsolit kuten Playstationit eri versioineen. Lasten ollessa pieniä Lappalaisella ei aina ollut varaa omiin laitteisiin, mutta lainakoneillakin pystyi pelaamaan.

Keväällä 2018 Lappalainen törmäsi ammuntapeli Rainbow Six Siegeen eikä ole sittemmin juuri muita pelejä pelannut. Alun perin hän pelasi Siegeä eli R6S:ää Playstationilla, mutta vaihtoi lopulta PC:lle, sillä enemmistö pelaajista pelaa sillä. Siirtymä on ollut haastava, kun ”Pleikkarin” ohjaimesta on pitänyt siirtyä tietokoneen näppäimistöön ja hiireen.

"Siegessä on vaatimuksena nopeat liikkeet ja periaatteessa pitäisi pystyä pelaamaan vaikka silmät kiinni. Jotta oppii pelaamaan kunnolla, sen pitää tulla lihasmuistista", Lappalainen kertoo.

Työpäivinä hän pelaa keskimäärin nelisen tuntia ja vapaapäivinä koneen ääressä voi vilahtaa kymmenenkin tuntia. Kesälomalla pelin tuoksinnassa hurahti vahingossa koko vuorokausi, kun ensin Lappalainen pelasi suomalaisten tuttujen kanssa aamu-kuuteen ja sen jälkeen mukaan tulivatkin jo jenkkikaverit.

Tähtäin Lappalaisella on itse pelissä luonnollisesti vastustajassa, mutta pelimaailmassa kunnon turnauksissa.

"Perustin oman tiimin elokuussa 2018, mutta kun vaihdoin sen jälkeen PC:lle, niin muutos vaatii nyt ensin kunnon harjoittelua ja sitten voi vasta alkaa ajatella turnauksiin osallistumista. Osa tiimistä siirtyi myös pc-maailmaan, mutta tarvitsen vielä muutaman pelaajan täydentämään porukkaa."

Maine ja menestys motivoivat

Tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia esports-joukkueita on ENCE, joka teki tammikuussa 2019 historiaa nousemalla ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Counter-Striken maailmanlistan kärkikymmenikköön, kun joukkue voitti Puolassa pelatun Euroopan Minor-turnauksen.

SJ Gamingin ensimmäisiä pelaajia oleva 21-vuotias Tony ”arvid” Niemelä oli hänkin aiemmin osa ENCEn joukkuetta ja on seurannut entisten pelikavereiden menestystä hyvillä mielin, vaikka tällä hetkellä kyse onkin kilpailijoista.

"Olen iloinen heidän puolestaan ja heidän pärjäämisensä motivoi kyllä meitä muitakin. Kun yksi Suomi-jengi pärjää maailmalla, on helppo uskoa, että muutkin Suomesta tulevat voivat päästä samalle tasolle."

Niemelä aloitti itse pelaamisen 14-vuotiaana ja eteni jo varsin nopeasti turnausten kautta kohti ammattilaisuutta. Menestysjoukkueen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi hän nimeää hyvän asenteen ja voitontahdon.

"Jos voittaminen ei kiinnosta, vaan pelataan enemmän huumorimielessä, voittojakaan ei tule. Pelkkä taito ei riitä tässäkään lajissa, vaan parhaaksi päästäkseen tarvitaan voitontahtoa."

Suomalaisten menestys luo uskoa omaankin tekemiseen.

Esportsissa puhutaan nykyään myös varsin mittavista rahoista, sillä turnauspalkinnot voivat olla kymmenistä tuhansista euroista jopa useisiin miljooniin. Kun esimerkiksi suomalaisten Jesse ”JerAx” Vainikan ja Topias ”Topson” Taavitsaisen edustama joukkue OG voitti maailman suurimman Dota 2 -turnauksen viime syksynä, voittosumma oli 11 miljoonaa dollaria eli vajaat 10 miljoonaa euroa.

Mikko Välimaan mukaan raha on toki yksi motivaattori pelaamiseen, muttei suinkaan ainoa. Hänen mukaansa tapahtumat ovat itsessään nykyisin niin hienoja, että pelkästään niiden seuraaminen inspiroi ja motivoi.

SJ Gamingin nestori, 28-vuotias Jesse ”KHRN” Grandell on pelannut Välimaan kanssa pitkään yhdessä ja on joukkuekaverinsa samoilla linjoilla: rahaa suurempi tavoite on nimenomaan päästä pelaamaan isoihin turnauksiin.

"Kyllä se näyttäminen turnauksissa ja tittelit kiinnostavat lopulta enemmän kuin raha, vaikka toki rahapalkinnotkin tiettyyn pisteeseen asti motivoivat", Grandell pohtii.

hartwall-hyvinvointi-esports-superjymy1-4.3.jpghartwall-hyvinvointi-esports-superjymy2-4.3.jpg

Grandell arvioi, että suomalaiset ovat olleet aina hyviä yksilöpelaajia. Nyt ENCEn esimerkki osaltaan osoittaa sen, että hyvistä yksilöistä voidaan luoda myös hyviä joukkueita. Siihen SJ Gamingkin luonnollisesti tähtää.

"Itse olen tykännyt aina myös kilpailla. Meillä on erittäin hyviä yksilöitä tässä porukassa ja kunhan vaan saadaan palaset kohdalleen ja päästään treenaamaan pidempään yhdessä, uskon, että meillä on täydet mahdollisuudet menestyä. En olisi itse tässä, jos en sitä uskoisi."

Välimaa muistuttaa, että menestyksen eteen on oltava valmis tekemään töitä.

"Osa luulee, että tämä on pelkkää tietokoneella istumista, mutta pelaaminen vaatii sekä keskittymistä että myös puhumista. Aika harvoin kuitenkaan tuntuu siltä, ettei hommaa jaksaisi. Tykkään pelata ja tykkään pelistä, niin se ei yleensä ole ongelma."

Myös Katja Lappalainen kokee, että suomalaisten menestys luo uskoa omaankin tekemiseen. Samalla hän pyrkii kuitenkin pitämään jalat maassa.

"Tässä vaiheessa pitää olla realistinen. Ei voi lähteä lataamaan älyttömiä odotuksia, vaan mieluummin lähden nyt vain pelaamaan ja katsomaan. Tämän hetken tavoite on saada kasaan hyvä ja toimiva tiimi ja sitten pienempien turnausten kautta eteenpäin."

Liikunta, ravinto ja vesi pitävät esporttaajankin balanssissa

Mutta millä eväin esportsissa menestytään paitsi jokapäiväisellä työllä eli pelaamalla? Vaikka pelaajat karsastavat vertausta niin sanottuun perinteiseen urheiluun, samojakin piirteitä niistä löytyy. Menestyksen eteen on tehtävä paljon töitä ja sekä fysiikan että psyykeen on oltava kunnossa, jotta töitä jaksaa tehdä.

Kaikki kolme kertovat, että he pyrkivät syömään mahdollisimman normaalisti ja terveellisesti sekä myös liikkumaan, jotta jaksaa istua pelin äärellä joka päivä.

"Kropan ja mielen pitää voida hyvin, että voi pelata hyvin. Parhaat pelaajat treenaavat ja pitävät mielen virkeinä. Myös ruoka on tärkeää, koska muuten alkaa kiukuttaa, keskittymiskyky heikkenee ja homma menee ihan pelleilyksi. Harjoittelukin menee plörinäksi, jos ei perusasioista pidä huolta", Niemelä summaa.

"Talvella lenkkeily ei ole niin houkuttelevaa, mutta lämpiminä aikoina haluan kyllä pitää huolen myös siitä puolesta. Olen sen itsekin kokenut, että aikoinaan, kun siitä ei tullut niin huolehdittua, se vaikutti todella paljon myös psyykkiseen hyvinvointiin", Grandell kertoo.

Kropan ja mielen pitää voida hyvin, että voi pelata hyvin.

Välimaa on pelannut nuorempana kahdeksan vuotta salibandya, mutta ei halua vertailla sitä nykyiseen pelaamiseen. Salibandyn hän jätti nimenomaan siinä vaiheessa, kun hommasta tuli liian kilpailuhenkistä. Ruokaan hän kuitenkin kiinnittää nykyään yhä enemmän huomiota ennen pelaamista, jotta vireystila olisi paras mahdollinen.

Tuntikausien kestävien pelien aikana myös juotavaa kuluu ja adrenaliini lisää entisestään nesteen tarvetta. ED energiajuoma on sekä SJ Gamingin että Katja Lappalaisen yhteistyökumppani ja merkin uusin juoma ED Gamer Light on kehitetty kilpapelaajien toiveita kuunnellen. Eniten SJ Gamingin kolmikolla kuluu pelien tiimellyksessä kuitenkin voiteista vanhinta eli silkkaa vettä.

"Aika pitkälti juon itse nykyään vain vettä ja kahvia, jotta vireystila pysyy hyvänä. Pelitapahtumissa toki myös energiajuomia, jotta saa kofeiinia. Ennen pelejä pyrin välttämään kovin raskaita ruokia, koska ne alkavat väsyttämään", Välimaa summaa ravintopuoltaan.

Katja Lappalaiselle terveellinen elämäntapa on luonnollinen jo työnsä puolesta, terveydenhuollon ammattilaisena. Ruoat hän valmistaa lähtökohtaisesti aina itse ja vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaan.

"Monilla on mielikuva pelaajista, että syödään vain roskaruokaa ja sipsejä, mutta se ei pidä paikkaansa. Itse olen huomannut, että ns. vähähiilarinen ruokavalio ei väsytä. Minulla on myös kotona kuntopyörä ja kesällä poljen tietenkin ulkona. Mutta pelitilanteissa juon kyllä mieluiten ED Gamer Lightia enkä vettä."

Miten SJ Gaming valmistautuu turnaukseen? Katso video:

Ikä on vain numero – vai onko?

Nuorimmat pelaajat esportsissa ovat vasta teini-ikäisiä ja usein tietokone-, konsoli- ja mobiilipelit mielletään nimenomaan nuorten miesten asiaksi. Lappalainen kertoo, että hänkin saa vastailla aika usein sukupuoltaan koskeviin kysymyksiin, sillä nainen on ainakin Rainbow Six Siegen pelaajapiireissä edelleen harvinaisuus. Toista samanikäistä naispelaajaa ei ole tullut toistaiseksi vastaan. Tiimin koonnissa iällä ei kuitenkaan hänen mukaansa ole juuri merkitystä.

"Edellisessä tiimissä nuorin pelaaja oli 14-vuotias ja hän oli todella kypsä sekä ihmisenä että pelaajana. Ihan kymmenvuotiaita en tiimiini ottaisi, mutta muuten ikä ei merkitse, vaan se millainen on tyyppinä. Itse pelaan ihan hirveästi. Kerran eräs poika sanoikin, että törmäsi ensimmäistä kertaa elämässään sellaiseen, joka pelaa enemmän kuin hän", Lappalainen naurahtaa.

Myös SJ Gamingin pelaajat uskovat, ettei ikä ole este, jos vaan into ja keskittymiskyky säilyvät.

"Refleksejä ja peliälyähän tässä tarvitaan ja esimerkiksi CS:ssä menestys on pitkälti tiimistä ja peliälystä kiinni", Välimaa pohtii.

Tony ”arvid” Niemelä puolestaan arvioi, että SJ Gamingissa nimenomaan kokemus ja tuoreus ovat nyt hyvässä balanssissa ja ikäerosta huolimatta yhteistyö sujuu hyvin. Myös Välimäki kokee, että nuoremmat ovat tuoneet energiaa myös vanhempiin pelaajiin.

"Myös se työmäärä, mitä nykyisin pystyy pelaamiseen eteen tekemään, vaikuttaa luonnollisesti. Ennen se oli sitä, että piti ilmaiseksi puurtaa niin kauan, että tulee voittoja. Nyt palkkaus mahdollistaa sen, että voidaan tehdä tätä työksi ja keskittyä saamaan ensin perusteet kuntoon ja lähteä tekemään töitä sen eteen miten pelataan", Välimäki lisää.

Jesse ”KHRN” Grandellkaan on kaverinsa kanssa samoilla linjoilla eikä ikärajoja ole asetettu itselle tai muille.

"Ennen ihmisillä tuli kenties muita vastuita iän myötä ja sen takia pelaajien keski-ikä oli nuorempi, mutta nyt kun tämä on oikeasti ammattimaista työtä, en näe, että ihmisillä olisi mitään parasta ennen -päiväystä. Niin kauan, kun tällä työllä voi itsensä elättää, en näe että ikä on siinä mikään rajoite."