Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi:

Miten saada aivot rantakuntoon?

Valon lisääntyessä ja kesän lähestyessä moni alkaa jo pohtia rantakuntoa. Osalle se tarkoittaa ruokavalion ryhdistämistä, liikunnan lisäämistä ja muutenkin huomion kiinnittämistä parempaan fyysiseen kuntoon. Mutta entäpä pään sisäinen rantakunto? Miten saada aivoista talven tuomat tomut pyyhittyä ja valmistautua lomaan?

Treenattavasta ei ole puutetta. Aivomme ovat ainutlaatuinen aparaatti ja hermosoluja riittää kuin tähtiä Linnunradalla: soluja on ihmisaivoissa 100 miljardia ja hermosolujen välillä on 1500 biljoonaa yhteyttä.

Mutta miten ihmeessä näin monimutkaista kokonaisuutta voi treenata? Psykologian tohtori ja aivotutkija Mona Moisalan ohjenuora on yksinkertainen: sen sijaan, että varaisimme itsellemme hirvittävän määrän aivotreeniä ja lisähaasteita, aivoillemme olisikin parempi vähitellen hidastaa tahtia ennen kesälomia. Kun arki on silppua ja sälää, käymme monesti kierroksilla, jolloin aivommekin ovat tottuneet sinkoilemaan ja olemaan jatkuvassa hälytystilassa.

Aivot valmiiksi lomalle – kuusi vinkkiä valmistautumiseen:

1. Reflektoi ja rauhoitu

Normaaliarjessamme teemme usein silppuisasti asioita. Keskittyminen on lyhytjänteistä ja sinkoilemme asiasta toiseen. Tämä kuormittaa aivojamme. Työpäivän jälkeen on hyvä tunnustella millainen olo on. Käynkö kierroksilla, pyörivätkö työasiat mielessä, tuntuuko siltä, että jatkuvasti pitää seurata sähköistä viestiliikennettä joltakin kanavalta?

Rauhoittumisen harjoitteleminen kannattaa: kun otamme aikaa tärkeille ajatustyötä vaativille asioille ja tarkoituksella suljemme häiriötekijöitä ulkopuolelle, keskittymiskykymme paranee ja aivomme oppivat taas työskentelemään paremmin.

2. Nuku, nuku, nuku!

Riittävästä unesta ja hyvästä unen laadusta on puhuttu pitkään, mutta jos kesällä haluaa lomailla virkistyneenä, nukkuminen on syytä aloittaa jo keväällä eikä vasta lomalla. Aivotutkija Mona Moisala muistuttaa, että sähköiset laitteet on syytä sulkea tuntia ennen nukkumaanmenoa. Teemme itsellemme pitkäaikaista hallaa, jos nukumme vaikkapa vain tunnin liian vähän, sillä pidemmällä aikavälillä se vaikuttaa suoraan kykyymme muistaa ja keskittyä.

3. Muista juoda

Aivokudoksemme sisältävät runsaasti vettä, ja kun unohdamme juoda, nestetasapaino heittelehtii. Tämä tuntuu myös aivoissamme. Kun juomme liian vähän, saattaa päätä alkaa särkeä, lyhytaikainen muistikin voi heiketä ja keskittyminen vaikeutuu. Jos haluamme pitää aivomme energisinä, on myös nestetasapainosta syytä pitää siis huoli!

4. Aloita ajoissa

Loman lähestyessä olisi hyvä alkaa katsoa työtilannetta jo hyvissä ajoin. Jos yritämme saada maailman valmiiksi juuri ennen lomaa, voikin olla, että loman alkaessa olemme niin puhki, että voimat riittävät lähinnä nukkumiseen.

5. Läsnäoloa ja harjoittelua

Meitä lohduttanee tieto, että aivomme ohjautuvat paremmin ranta- ja lomafiilikseen, kun teemme vähemmän. Aina se ei vain ole niin helppoa! Mutta harjoittelu kannattaa, sillä samoin kun voimme totuttaa aivomme jatkuvaan sinkoiluun, voimme totuttaa ne myös keskittymään ja rauhoittumaan.

Hyvä vinkki on myös metsässä kävely, joka toimii aivoille samalla koordinaatioharjoituksena mutta myös laskee veranpainettamme, jolla on tärkeä yhteys aivoterveyteen!

6. Päivän pähkinä

Jos aivomme osaisivat puhua, ne varmasti pyytäisivät pähkinöitä. Pähkinät sisältävät 50-70 hyvälaatuista rasvaa. Mukana on myös B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia, antioksidantteja, kuitua ja proteiineja. Ne auttavat pitämään veren sokeripitoisuutta tasaisena. Pitkäaikaistutkimuksissa on nähty hyötyä myös kognitiota mittaavissa testeissä.