Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Viinit:

Pöytä koreaksi pääsiäisenä - pääsiäisaterian viinisuositukset

Pääsiäisen menu ja parhaat viinit

Keväinen pääsiäiskattaus ilottelee värein, vihanneksin ja viinein. Runsas tarjoilu hemmottelee silmiä ja makuaisteja.

Pääsiäisaterian viinisuositukset takaavat, että jokainen ruokalaji saa arvoisena keväisen viinin. Lammas pitää toki kiinni perinteistä ja lasiin kaadetaan rehevää punaista.

Katkarapu-viiriäisenmunakranssi

4 hengelle

12 viiriäisen munaa
1 ps (180 g) isoja katkarapuja pakasteesta
½ ps (à 500 g) kokonaisia katkarapuja pakasteesta
1 rs (150 g) jättikatkavun pyrstöjä liemessä
1 rs punamangoldin lehtiä
100 g muikunmätiä tai savustettua kirjolohen mätiä
3 oksaa tilliä

Koristeluun:
versoja ja syötäviä kukkia

Sitruunaranskankerma:
1 tlk (200 g) kevyt ranskankermaa
2 tl sitruunan mehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
½ tl sormisuolaa
ripaus mustapippuria

Keitä viiriäisen munia 3-4 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja halkaise munat puoliksi. Sulata isot katkaravut sekä kuorelliset katkaravut. Valuta jättikatkaravun pyrstöt liemestä.

Sekoita sitruunaranskankerman ainekset keskenään ja levitä kermasta neljälle lautaselle rengas. Kokoa kerman päälle ensin versoja ja punamagoldin lehtiä sekä tillinoksia, lisää sitten rapuja ja lusikoi väleihin mätiä.

Lisää lopuksi viiriäisen munat, tilliä ja koristele annokset syötävillä kukilla.

 

Viinisuositus: Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut

Paahteinen ja eloisa samppanja Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 2008 on upea aloitus pääsiäisaterialle. Erittäin kuivalle, kypsän sitruunaiselle ja suuntäyttävän leveän makuiselle viinille katetaan herkkäaromisia kala-, äyriäis- ja mereneläväaterioita. Näyttävä kombo ja mitä maittavin makupari syntyy tämä hienostuneen samppanjan sekä keväisen herkän äyriäiskranssin vedet kielelle herauttavasta yhdistelmästä.

Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 2008

  • 60,99 €
  • 0,75 l pullo, alkoholipitoisuus 12,5 %, sokeria 8 g/l
  • Alkuperämaa Ranska
  • Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, keltaluumuinen, mantelinen, kevyen kermainen, mineraalinen, paahtoleipäinen.
  • Tilaa Alkosta
  • Tilaa yritykseesi Juomamaailmasta

 

Kalkkunasalaatti

4 hengelle

1 rs (n. 500 g) ohuita kalkkunaleikkeitä
2 rkl rypsiöljyä
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria
4 persikkaa
1 ps (150 g) herneenpalkoja
1 ps (200 g) herneitä (pakaste)
1 nippu parsaa
1 ps (80 g) babypinaattia
rucolan versoja
syötäviä kukkia

Hunajavinegretti:
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl valkoviini- tai sherryetikkaa
3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Ota kalkkunaleikkeet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen valmistusta. Valmista hunajavinegretti valmiiksi.

Huuhdo persikat, halkaise ja poista kivi. Viipaloi persikat. Huuhdo myös herneenpalot. Leikkaa ne halutessasi puoliksi. Sulata herneet. Huuhdo parsat, napsauta pois kova kanta ja höylää parsat kuorimaveitsellä ohuiksi. Kasta parsasuikerot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja siirrä sen jälkeen kylmään veteen odottamaan.

Pyyhi kalkkunaleikkeet kuiviksi ja voitele pinta öljyllä. Paista parilapannulla molemmin puolin 2-4 minuuttia, kunnes kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi leikkeleet.

Levitä tarjoiluvadille pinaatti, lisää persikat, herneenpalot ja herneet. Valuta ja kuivaa höylätyt parsat ja nosta ne salaatin päälle. Lisää viipaloidut kalkkunaleikkeet.

Koristele versoilla ja kukilla. Tarjoa lisäksi hunajavinegrettiä.

Viinisuositus: Raikasta sitruunaisuutta

Provencen roseeviinit ovat kuivina ja viinillisinä tunnetusti maittavia ruokaviinejä eikä Brovance Organic Rosé ole tässä poikkeus. Tämä hennon oranssi roseeviini komppaa raikkaan marjaisena ja kepeän sitruunaisena viininä pääsiäisen rentoja ja runsaita salaatteja sekä simppeliaromisia kana- tai kalkkuna-aterioita mitä mainioimmin.

Brovence Organic Rosé 2018 

  • 14,70 €
  • 0,75 l pullo, alkoholipitoisuus 13 %
  • Alkuperämaa Ranska
  • Kuiva, hapokas, metsämansikkainen, punaherukkainen, limettinen, kevyen yrttinen.
  • Tilaa Alkosta

Uunikukkakaali

1 (n. 1 kg) kukkakaali
1 – 1 ½ dl sulaa voita
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
3 rkl raastettua parmesaania

Huuhdo kukkakaali ja leikkaa pois kanta sekä suojalehdet. Jos lehdet ovat hyväkuntoiset, voit paistaa myös ne. Nosta kukkakaali uunivuokaan, ja kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita sulatetun voin joukkoon valkosipuli, suola ja mustapippuri. Voitele kukkakaali kauttaaltaan seoksella ja paista uunissa ensin 45 minuuttia. Voitele paistamisen aikana muutaman kerran.

Lisää jäljelle jääneeseen voi seokseen hienonnettu lehtipersilja ja parmesaaniraaste. Voit tarvittaessa sulattaa joukkoon lisää voita.

Nosta kukkakaali uunista ja valuta päälle voiseos. Lisää tässä vaiheessa kukkakaalin suojalehdet vuoan pohjalle. Paista vielä 10-15 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeän napakka ja saanut pintaansa kauniin värin.

Viinisuositus: eloisaa hedelmäisyyttä

Hedelmäinen ja helposti lähestyttävä La La Land Pinot Gris valkoviini on mainio valinta pääsiäisen moninaisten kasvisruokien kumppaniksi. Mutkaton, leveän makuinen viini istuu raikkaiden salaattien pariksi, mutta siitä löytyy riittävästi hapokkuutta myös rehevämmän makuisille ja rasvaisemmille kasvisruoille, kuten tälle yrteillä ja valkosipulilla aateloidulle uunikukkakaalille. Eloisa viini maistuu myös sellaisenaan seurustelujuomana ja siivittää tarvittaessa myös pääsiäisen kepeitä kala-aterioita.

La La Land Pinot Gris 2017 

 

Täytettu uuninieriäfilee

4 hengelle

2 samankokoista nieriäfilettä, yhteensä n. 600-700 g
1 tl fenkolia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl sitruunan mehua
4 oksaa tilliä
1 fenkoli
1 makea sipuli

Uunikasvikset:
5 eriväristä porkkanaa
½ kg violetteja perunoita
5 kokonaista valkosipulinkynttä
¾ dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria
½ ruukku ranskalaista rakuunaa

Pyyhi kalafileet kuiviksi ja mausta fenkolilla, suolalla ja pippurilla. Nypi tillistä lehtiä fileiden päälle.

Huuhdo fenkoli, leikkaa pois sormimaiset tupsut ja höylää fenkoli keittiömandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Höylää sipuli ohuiksi siivuiksi.

Levitä fenkolit ja sipulit toisen fileen päälle. Nosta jäljelle jäänyt filee kanneksi ja sido 3-4 kohtaa paistinarulla. Valuta kalan pinnalle vielä öljyä.

Nosta paketoitu kala leivinpaperin päälle uunivuokaan ja siirrä jääkaappiin odottamaan, kun valmistelet kasvikset. Pese porkkanat ja perunat. Kuori ja lohko ne. Sekoita kulhossa keskenään öljy, mausteet ja kokonaiset kuorelliset valkosipulit.

Nosta porkkanat ja perunat uunipellille. Kaada päälle öljy ja valkosipuli, sekoita.

Paista kalaa ja kasviksia uunissa 200 asteessa 30-35 minuuttia. Jos kala on kypsä ennen kasviksia, nosta se pois uunista ja pidä lämpimänä folion alla. Lisää lopuksi kypsien kasvisten joukkoon hienonnettu rakuuna.

Viinisuositus: Arthur Metz Pinot Noir Rosé tai Marqués de Cáceres Deusa Nai Albariño

Pirteää marjaisuutta

Vedet kielelle herauttavan marjaisa, mutta varsin tyylikäs roseeviini, ranskalainen Arthur Metz Pinot Noir Rosé ansaitsee paikkansa pääsiäisen herkkujen äärellä. Elegantin viinin napsakka hapokkuus raikastaa sopivasti uuninieriän rasvaisuutta ja viiniä voi myös mainiosti sovitella perinteisten kylmien kalaruokien, esim. savulohiaterioiden tai runsasmakuisten salaattien kaveriksi. Jos pääsiäisenä pöydässä on lampaan sijaan vaaleaa lihaa, kalkkunaa vasikkaa tai kanaa, on tämä kuiva ruokarosee maittava makupari näillekin herkuille.

Arthur Metz Pinot Noir Rosé 

Napsakkaa raikkautta

Espanjalaisissa Rias Baixasin viineissä, kuten tässä Marqués de Cáceres Deusa Nai Albariñossa, on ryhdikkäät hapot ja mineraalisuudesta johtuva merellinen klangi. Runsas hapokkuus tekee tästä viinistä mainion ruokaviinin ja se istuu mainiosti pääsiäispöytään, jossa herkutellaan kalaruoilla. Mehevä, punalihainen uuninieriä saa tästä viinistä mainion kumppanin ja viini raikastaa ateriakokonaisuutta miellyttävästi.

Marqués de Cáceres Deusa Nai Albariño


Lampaankaretta ja murskattuja salvia-valkosipuliperunoita

4 hengelle

16 karitsan kyljystä
2 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria myllystä
paistamiseen voita ja öljyä

Murskatut perunat:
1/2 kg pieniä puikulaperunoita
1 kokonainen valkosipuli
1 ruukku salvia
sormisuolaa

Ota kyljykset huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen valmistusta.Pese perunat ja esikeitä niitä 8-10 minuuttia. Valuta hyvin ja leikkaa perunat pituussuunnassa halki.

Irrota valkosipulinkynnet, jätä kuoret. Sekoita kulhossa keskenään öljy, mausteet ja kynnet. Pyöräytä joukkoon perunapuolikkaat. Painele perunoita survimella hieman litteämmiksi.
Levitä perunat ja valkosipulinkynnet uunipellille. Lisää 10-15 salvianlehteä.Paista uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet väriä ja ne ovat kypsiä. Lisää lopuksi joukkoon tuoreita salvianlehtiä.

Pyyhi kyljysten pinta kuivaksi ja mausta ne. Paista kyljykset voi-öljyseoksessa käännellen 2-3 minuuttia / puoli. Tarjoa kyljykset murskattujen salviaperunoiden kanssa.

Viinisuositus: mehukasta puolukkaisuutta

Pehmeän täyteläisessä Veneton alueen Cesari Jèmassa on vedet kielelle herauttava puolukkainen potku. Sopivan tanniinisena ja rustiikkisena tämä italialainen viini on makoisa pari reilusti roseeksi jätettyjen lampaankareiden kumppaniksi. Mehevä mausteisuus ja raikas puolukkaisuus tekevät Jèmasta mitä mainioimman lihaviinin pääsiäisen perinteisesti maustetuille liha-aterioille, kuten juuri lampaalle ja riistalle.

Cesari Jèma Corvina 2013