Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut, Ruoka ja juoma, Olut ja ruoka, Sesonki:

Aito pretzel-resepti: näin kruunaat Oktoberfestin!

Tämä pretzel-ohje on kuin suoraan Saksasta. Aitojen, kuohkeiden pretzeleiden salaisuus on soodavesikylpy, jonne suolarinkelit upotetaan kiehumaan hetkeksi ennen paistamista.

Oktoberfestiin kuuluu muutama juttu, joita ilman juhla ei ole se oikea. Yksi niistä on olut ja toinen on pretzelit. Eli ne pinnalta rapeat ja sisältä kuohkeat suolarinkelit, joita syödään oluen kanssa. Tämä pretzel-resepti takaa autenttisen maun eikä vaadi kummempia leipurintaitoja, aineksetkin löytävät luultavasti keittiön kaapista jo valmiina.

Pretzel-resepti: ainekset

8 kpl
valmistusaika: 2 h
265 kcal/kpl

2 ½ dl Hartwall Lahden Erikois Oktoberfest -olutta
6–7 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
3 rkl voita sulatettuna
2 rkl ruokasoodaa
sormisuolaa

Pretzel-ohje: näin leivot pretzelit

  1. Lämmitä olut kattilassa 42-asteiseksi ja siirrä yleiskoneen kulhoon.
  2. Mittaa 5 dl jauhoja ja sekoita siihen sokeri, suola ja kuivahiiva. Alusta seos taikinan sekaan ja lisää vielä sen verran jauhoja, että taikina ei tartu sormiin. Sekoita joukkoon 1 rkl voisulaa ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä taikina pyyhkeellä ja jätä kohoamaan 45 minuutiksi.
  3. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile pitkiksi pötköiksi. Kiepauta pötköt rinkeleiksi ja pane vielä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.
  4. Kuumenna kaksi litraa vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon ruokasooda. Keitä rinkeleitä 30 sekunnin ajan ja nostele reikäkauhalla leivinpaperille.
  5. Voitele rinkelit lopulla voisulalla ja ripottele päälle sormisuolaa.
  6. Paista rinkeleitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
  7. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi olut-juustodipin kanssa.

Vinkki! Jos haluat pretzeleihin kiiltävän pinnan, voitele ne voisulan sijasta kananmunalla. Jos taas leivot vegaanisia pretzeleitä, käytä vegaanista margariinia sekä taikinassa että lopuksi voitelussa.

Tässä pretzel-reseptissä on pari kikkaa, jotka tekevät suolarinkeleistä täydelliset. Ensinnäkin taikinan nesteenä käytetään Lahden Erikois Oktoberfest -olutta: pehmeä täysmallaspohjahiivaolut antaa pretzeleille lempeän paahteista makua.

Toinen pretzel-ohjeen juju on soodavesi. Ennen paistamista suolarinkelit kiehautetaan nopeasti ruokasoodalla maustetussa vedessä, mikä tekee niihin napakan kiiltävän pinnan. Paistamisen jälkeen päälle levitellään voisulaa ja ripotellaan sormisuolaa, niin herkku on valmis.

Huomioi, että pretzelit ovat parhaimmillaan leivontapäivänä tarjoiltuna. Seuraavana päivänä ne maistuvat paahdettuina.

Perinteisesti pretzeleitä dipataan sinappiin, mutta myös muut sekä makeat että suolaiset vaihtoehdot sopivat. Omenasose toimii hyvin, mutta erityisen kielenvievä makupari on pretzelit ja olut-juustodippi.

Olut-juustodipin reseptin löydät täältä.