Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut, Ruoka ja juoma, Tietoa oluesta, Olut ja ruoka, Sesonki:

Oktoberfest – olutta ja ruokaa, eli syksyn rennoin juhla

Oktoberfest on maailman suurin kansanjuhla, joka järjestetään vuosittain Saksassa. Tällä olutriehalla on kaikki potentiaali tulla myös suomalaisten suosikkijuhlaksi – olemmehan kansa, joka rakastaa olutta, makkaraa ja rentoa juhlimista. Poimi tästä vinkit Oktoberfestin järjestämiseen!

Oktoberfest tunnetaan, mutta kuka tietää mistä ja milloin se on saanut alkunsa? Saksalaisen olutjuhlan juuret ulottuvat jopa kahdensadan vuoden taakse Müncheniin. Kun prinssi Ludvig ja prinsessa Theresa menivät naimisiin vuonna 1810, juhlapaikan ympärille kerääntyi kansaa seuraamaan hääjuhlaa ja sen kunniaksi järjestettyjä hevosajoja – ja samalla olut virtasi, kuten kansanjuhlien luonteeseen kuuluu.

Edelleen Oktoberfestin koti on Münchenissä, jonne kokoontuu vuosittain syys-lokakuun vaihteessa useita miljoonia oluen ystäviä.

Oktoberfest-juhlat: rustiikkinen tyyli ja perinteiset asut

Perinteisesti Oktoberfestiä sävyttää sini-valkoruudullinen värimaailma, jota voi toistaa myös omien kemujen koristelussa. Ruudulliset pöytäliinat ja servietit, kirppareilta kerätyt erilaiset komeat kolpakot ja rosoiset puupinnat vievät heti ajatukset müncheniläiseen kansanriehaan. Jos haluaa panostaa teemaan täysillä, asuksi sopii baijerilainen kansallispuku tai nahkahousut.

Tutustu Hartwallin laajaan olutvalikoimaan. Tarjolle kannattaa varata myös alkoholitonta olutta sekä siideriä ja virvoitusjuomia, että jokaisella on varmasti mieluista täytettä kolpakkoon.

Oktoberfest-ruoka: pretzeleitä ja olut-juustodippiä

Oktoberfest tunnetaan oluen lisäksi perinteisistä, tuhdeista ruoistaan: esimerkiksi erilaisista makkaroista, possu- ja broileriruoista sekä hapankaalista.

Yksi Oktoberfestin rakastetuimmista herkuista, joka todennäköisesti maistuu jokaiselle juhlijalle, ovat suolaiset pretzelit eli saksalaisten vastine viipurinrinkeleille. Pretzeleiden tekeminen on hauskaa puuhaa, eikä vaadi valtavasti raaka-aineita tai kummoisia leipurintaitoja.

Kurkkaa pretzel-resepti ja ohjevideo täältä.

Pretzeleitä voi syödä suolaisen tai makean dipin kanssa, yleisimmän käytetään sinappia tai omenahilloa. Täydellinen pretzel-lisuke on kuitenkin lämmin ja notkea olut-juustodippi. (Kyllä, se on juuri niin taivaallisen hyvää ja rasvaista miltä kuulostaakin!)

Olut-juustodipin reseptin ja ohjevideon löydät täältä.

Oktoberfest-ruoka: bratwurst-hodareita ja kana-perunatötteröitä

Jos joku ruoka liitetään oluen kanssa sopivaksi, se on makkara. Oktoberfestissä tarjoillaan jos jonkinsortin makkaroita, mutta mausteinen bratwurst lienee se ykkönen. Ideoimme bratwurstista street food -version eli Oktoberfest-hotdogit. Lisämakua bratwurstit saavat oluthauteesta, ja niiden kanssa sämpylöiden väliin asetellaan hapankaalia ja cocktailkurkkuja.

Katso Oktoberfest-hodareiden eli bratwurst-sämpylöiden resepti täältä.

Toinen tyypillinen Oktoberfest-ruoka on grillattu kana. Kanan voi toki tarjoilla perinteiseen malliin lautasannoksena, mutta se toimii hyvin myös tötterössä take away -eväänä. Mukaan vain rapeita lohkoperunoita ja aromikasta olut-maustevoita.

Helppojen kanatötteröiden reseptin löydät täältä. 


Oktoberfest-menu: herkkuplatter

Jos haluat päästä Oktoberfest-tarjoilujen kanssa helpolla, platter on varma ratkaisu. Runsas ja näyttävä menu syntyy kaupan valmiista herkuista, jotka vain asettelet nätisti isolle tarjoiluastialle. Platteriin sopivat niin makkarat, leikkeleet, juustot, suolakeksit kuin hedelmätkin. Jos sinulla on hetki aikaa, valmista platterin oheen herkullinen hapankaalidippi – se muuten maistuu yleensä niillekin, jotka eivät hapankaalista muuten niin välitä!


Katso vinkit Oktoberfest-platterin kokoamiseen täältä.


Oktoberfest-jälkiruoka: omenastruudeli

Jälkiruoka kuuluu juhliin tietenkin myös, ja Oktoberfestissä se on omenastruudeli. Perinteinen struudeli on pitkulaisen mallinen, mutta leivoimme omenatortun tällä kertaa pyöreään kakkuvuokaan. Näin herkku on helpompi muotoilla ja lisäksi siihen saa päälle näyttävän filotaikinaruusukkeen. Omenastruudeli tarjoillaan omenasiiderisiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Omenastruudelin reseptin ja ohjevideon löydät täältä.