Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut, Tietoa oluesta, Sesonki:

Jouluoluet – löydä paras olut joulun ruokajuomaksi

Olut on täydellinen juoma jouluun, sillä se sopii niin joulupöytään, konvehdeilla herkutteluun, vilvoittajaksi joulusaunaan kuin lautapeli- ja naposteluhetkiin. Näin yhdistät oluet jouluruokiin sekä säilytät ja tarjoilet oluet oikein.

Olutvinkkien takana on Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu. Alakarhu on suunnitellut Hartwallin jouluoluet:  Lahden Erikois Jouluolut ja Aura Jouluolut.

Olut on paras joulujuoma – miksi?

Yksi syy oluen suosioon on se, että olut sopii ruokajuomaksi monille eri mauille – kuten runsaaseen joulupöytään. Oluen kameleonttimainen olemus johtuu matalammasta alkoholipitoisuudesta, joka ei peitä ruokien aromeja alleen.

Olutvillityksen ansiosta oluissa riittää valikoimaa enemmän kuin koskaan. Joukossa on kevyitä, runsaita, eri värisiä ja eri aromisia vaihtoehtoja. Myös alkoholittomien oluiden valikoima ja maku ovat parantuneet huomattavasti, eikä alkoholittomuus maistu enää pistävästi läpi.

Mikä tekee oluesta jouluoluen?

Jouluoluen luonne liittyy vahvasti vuodenaikaan ja säähän. Kun kesällä halutaan juoda vaaleita, raikkaita ja hedelmäisiä oluita, niin talven kylmillä keleillä monet kaipaavat jotain tummaa ja täyteläistä.

Hyvä jouluolut koostuu useista eri mauista. Tyypillisesti jouluoluissa käytetään maltaita, joissa on paahteisia, tumman suklaisia ja joululimpun karamellisia makuja. Väriltään jouluoluet ovat usein tummia.

Jouluolut on hyvä yleispätevä olut jouluun, sillä se komppaa suomalaisen joulupöydän makuja ja käy juomaksi koko jouluaterian ajan. Jouluolut on verrattavissa perinteiseen sahtiin, jota juotiin koko ruokailun läpi.

Tutustu Hartwallin jouluoluisiin 2020:

 • Lahden Erikois Jouluolut 4,7 % on keskitäyteläinen, tumma ja samettinen täysmallaslagerolut.
 • Aura Jouluolut 5,3 % on tumma täyteläinen lager, jonka maku on paahteinen ja makean maltainen. Rajoitettu erä tätä joulujuomaa on saatavilla vain Varsinais-Suomen alueella.

Miten olut yhdistetään erilaisiin ruokiin?  

Jouluruokien ja oluiden parittamisessa on kaksi eri linjaa:

 • Jos haluat ottaa rennosti, valitse joulupöytään takuuvarmasti hyvä jouluolut. Se passaa kaikkiin joulun tilanteisiin joulupöydästä joulusaunaan ja lahjojen avaamisen jälkeiseen naposteluun.
 • Jos haluat hifistellä, niin käytä muistipelistä tuttua taktiikkaa: löydä parit! Etsi siis oluesta ja ruoasta samoja piirteitä. Esimerkiksi kevyelle ruoalle kevyt olut, täyteläiselle täyteläinen. Maut täydentävät mukavasti toisiaan.

Näin yhdistät jouluruoat ja hyvät oluet:

 • Kinkulle: tumma ale, tumma lager, jouluolut. Tumma, maltainen ja voimakkaampi olut sopii pariksi tuhdille kinkulle.
 •  Kaloille: ale, ipa, jouluolut. Vaaleammat ja katkerammat alet ja ipat leikkaavat raikkaudellaan kalan rasvaisuutta. 
 • Laatikoille ja kasvisruoille: vaalea lager, vehnäolut, jouluolut. Esimerkiksi vaalea lager sopii hyvin raikkaiden salaattien ja kasvisruokien makupariksi.
 •  Suolaiseen naposteluun: vaalea lager, jouluolut, oma lempioluesi. Oluet natsaavat hyvin suolaisten snacksien kanssa.
 • Makeaan naposteluun: stout ja portteri. Täyteläinen tumma olut toimii mainiosti joulukonvehtien tai jälkkäreiden kyytipoikana.
 • Pikkujouluihin: joulutortunmakuinen olutbooli. Oluenystävän omatekoisessa joulutorttuboolissa maistuu Lahden Erikois Jouluolut. Katso resepti!

Jouluolut_ruokajuomana_2web.jpg

Paljonko oluita kannattaa varata per ruokailija?

Jos jouluaterialle haluaa valita yhtä olutlaatua, varaa esimerkiksi 1–2 pulloa ruokailijaa kohden.

Nyt trendikästä on maistella aterian aikana erilaisia oluita. Kokoa aterialle pieni olutkokoelma ja jaa pulloista pienempiä annoksia kullekin ruokailijalle. Maisteluun sopivat pienemmät konjakkilasit.

Näin jouluaterialla tulee samalla tehtyä hauskasti pienimuotoinen olut-tasting.

Miten oluet säilytetään ja tarjoillaan ruokajuomana?

Jotta olut on ruokapöydän juomakunkku ja paras mahdollinen makupari ruoalle, täytyy se säilyttää ja tarjoilla oikein.

4 vinkkiä olutelämykseen – muista nämä oluen säilytyksestä ja tarjoilusta

 1. Suojaa valolta. Olut säilyttää makunsa ja arominsa parhaiten pimeässä. Valolle altistunutta ja lämmennyttä olutta kutsutaan olutpiireissä skunkki-olueksi, koska se alkaa nopeasti haista pahalle.

 2. Tarjoile oikean lämpöisenä. Oluet käyttäytyvät osittain samalla tavalla kuin puna- ja valkoviinit. Mitä vaaleampi olut, sitä kylmempänä se nautitaan. Näin oluen aromit pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Ota vaaleat oluet huoneenlämpöön vartti ennen tarjoilua, tummat puoli tuntia ennen.

 3. Valitse oluelle lasi. Olutlaseissa riittää vaihtoehtoja. Joulupöytään sopii juhlavampi jalallinen olutlasi, joka on sekä kaunis että suojaa olutta käden lämmöltä. Oluiden maisteluun sopivat hyvin konjakki- tai valkoviinilasit. Jos kaapista ei löydy edellä mainittuja laseja, niin ei stressiä! Olut viihtyy rennosti ihan tavallisissakin juomalaseissa.

 4. Kaada lasiin pikkuhiljaa. Jos oluen kumoaa lasiin kerralla, muodostuu lasiin paksu vaahto ja hiilihapot katoavat. Pidä lasi hieman kallellaan ja kaada olut lasin sisäpintaa pitkin niin, että pullon suu ei kosketa lasia. Suorista lasia loppua kohden, jotta oluen pintaan muodostuu parin senttimetrin vaahtokukka. Vaahto säilyttää oluen aromit lasissa.

Löydä itsellesi paras jouluolut erilaisiin joulun tilanteisiin