Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Tapas-voileipäkakku

Uudenlainen voileipäkakku maistuu tapas-herkuilta

Juoma ja ruoka, Ruoka ja juoma, Freixenet

Voileipäkakku on juhlien rakastettu klassikko, jota voi versioida loputtomasti. Tämä uudenlainen voileipäkakku saa inspiraationsa espanjalaisesta keittiöstä: manchegoa, grillattuja kasviksia, artisokkaa ja muita tapas-makuja.

Valmistujaiset, ristiäiset, rippijuhlat, sukusynttärit… Monelle juhla ei ole juhla ilman voileipäkakkua. Jos perinteiset leipäkakun versiot on jo maisteltu, testaa tätä modernia voileipäkakkua. Paahtoleipien sijasta kakku kootaan ohuista rieskoista, ja väleihin kerrostetaan Espanjan tapas-kulttuurista tuttuja makuja.

Tässä kasvissyöjillekin sopivassa reseptissä kakku täytetään kahdella tahnalla: toisessa on manchegoa ja artisokkaa, toisessa, romesco-tyylisessä taas grillattua paprikaa, tomaattia ja mantelia.

Modernin voileipäkakun koristeeksi sopivat samat herkut, joita löytyy tapas-annoksistakin, eli oliiveja, kirsikkatomaatteja, juustosiivuja. Jos haluat kakkuun lisäksi lihaa, koristeeksi käyvät myös erilaiset leikkeleet.

Juomasuositus! Espanjalaishenkisen, uudenlaisen voileipäkakun kanssa sopii Freixenet Cordon Negro Brut kuohuviini, joka on oivallinen valinta myös noutopöydän juomaksi muutenkin. Runsaskuplainen, sitruksinen ja hennon mausteinen cava sopii monenlaisten makujen pariksi.

Resepti

Uudenlainen voileipäkakku: Tapas-voileipäkakku

Artisokka-manchegotäyte

250 g säilöttyjä artisokkia valutettuna 200 g maustamatonta tuorejuustoa 100 g manchego-juustoa raastettuna ½ dl ruohosipulia hienonnettuna ½ tl suolaa ¼ tl mustapippuria

Romescotäyte

350 g grillattuja säilöttyjä paprikoita valutettuna 1 luumutomaatti 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna 1 ½ dl mantelijauhetta 2 rkl punaviinietikkaa 1 rkl oliiviöljyä 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuria

Lisäksi

10 pientä suorakaiteen muotoista rieskaa (esim. Putaan Pulla Kantti) n. 360 g grillattuja munakoisoja ja/tai kesäkurpitsoja öljyssä koristeluun esim. tuorejuustoa, vuonankaalia, lehtipersiljaa, oliiveja, säilöttyjä artisokkia, kirsikkatomaatteja, manchego-juustoa
Kokonaisaika 3 t 0 min
Valmistus 30 min
300 kcal
  • Valmista ensin täytteen tahnat. Artisokka-manchegotäytettä varten laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa).

  • Romescotäytettä varten pilko paprikat ja luumutomaatti paloiksi. Laita palat kulhoon yhdessä muiden ainesten kanssa. Soseuta sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa).

  • Kokoa voileipäkakku suoraan tarjoiluvadille. Jos teet kakun pienistä suorakaiteen muotoisista rieskoista, voit tehdä kaksi pientä kakkua tai yhden isomman siten, että laitat kaksi rieskaa vierekkäin tarjoiluvadille. Ohut tuore leipä ei kaipaa erikseen edes kostutusta, kunhan meheviä täytteitä laittaa väleihin sopivan runsaasti.

  • Levitä pohjimmaiselle rieskalle noin puolet toisesta täytteestä. Valuta grillatut munakoisot ja/tai kesäkurpitsat ja lisää muutama siivu täytteen päälle. Laita uusi rieska päälle ja levitä toisesta täytteestä puolet. Asettele päälle grillattuja kasviksia. Tee samalla tavalla toiset kerrokset. Aseta päällimmäiseksi rieska ja voitele se tuorejuustolla. Jos manchego- tai romescotäytettä jäi yli, kakun voi voidella myös sillä.

  • Peittele kakku kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

  • Koristele voileipäkakku haluamallasi tavalla. Tapas-henkeen sopivat esimerkiksi manchego-siivut, oliivit ja artisokat sekä tuoreet kirsikkatomaatit, vuonankaali ja lehtipersilja.