Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Hyvinvointi, Olut, Tietoa oluesta, Alkoholiton, Oluen valmistus:

Alkoholittoman oluen valmistus & 3 muuta kiinnostavaa faktaa trendijuomasta

Moni on testaillut suosioon nousseita nollaoluita. Mutta miten valmistetaan olut, jossa on aito maku mutta ei alkoholia? Entä onko alkoholiton olut tavallista keskiolutta kevyempi vaihtoehto? Kokosimme vastaukset neljään kiinnostavaan kysymykseen alkoholittomasta oluesta.

Viime vuosina on jyllännyt todellinen alkoholittomien juomien trendi, ja osana sitä kauppojen hyllyille on ilmestynyt laajat valikoimat alkoholittomia oluita. Yhä useampi valitsee saunajuomaksi, illanistujaisiin tai nautiskeluun nollaoluen. Tänä vuonna jopa suomalaisten jääkiekkojoukkueiden sponsoriolut Karjala vaihdettiin keskiolutversiosta alkoholittomaan.

Alkoholittomien oluiden suosion taustalla on toisaalta yleinen hyvinvointia ja terveellisiä valintoja painottava trendi, ja toisaalta se, että oluen valmistusmenetelmät ovat kehittyneet, joten maku saadaan lähelle tavallisen oluen makua.

Nollaoluet tarjoavat myös vapautta: lounaalla voikin ottaa oluen, tai illanvieton jälkeen voi autoilla huolettomasti kotiin. Se mikä ei ennen ollut mahdollista, on sitä nyt – olutmakuelämyksestä tinkimättä!

 

  1. Alkoholittoman oluen valmistus – miten se tehdään?

Alkoholittoman oluen valmistusmenetelmät ovat ottaneet viime aikoina kehityksessä jättiharppauksen eteenpäin. Aiemmin alkoholitonta olutta nimittäin valmistettiin muun muassa vedellä laimentamalla, mikä teki – yllättäen – oluen mausta ja suutuntumasta vetisen.

Nykyisin alkoholitonta olutta voidaan valmistaa muutamalla eri tekniikalla, jotka kaikki säilyttävät maun laadukkaana.

  1. Alkoholi poistetaan oluesta. Valmiista oluesta voidaan erotella alkoholi pois eri menetelmillä. Näin valmistetaan esimerkiksi Hartwallin Heineken 0,0. ja Lapin Kulta 0,0.
  2. Oluen käymistä kontrolloidaan kuumentamalla. Hiivan käymistoimintaa voidaan kontrolloida kuumentamalla olutta tai suodattamalla hiiva pois. Tällä menetelmällä valmistetaan Hartwallin Karjala 0,0
  3. Oluen käymiseen vaikutetaan. Olut valmistetaan siten, että käymisprosessissa alkoholia syntyy vain vähän. Esimerkiksi kun oluen käymislämpötila pidetään matalana, jotkin hiivakannat tuottavat vähemmän alkoholia. Näin oluen lopullinen alkoholipitoisuus jää alhaiseksi.
  4. Käytetään uusia hiivalajikkeita. Viime vuosina on pystytty kehittämään ja jalostamaan hiivalajikkeita, jotka tuottavat jo lähtökohtaisesti vain vähän alkoholia.

 

  1. Alkoholiton olut ja maku – ei enää vetisiä hörppyjä

Alkoholittomista oluista puhuttaessa monia mietityttää edelleen niiden maku. Voiko alkoholiton olut oikeasti maistua yhtä hyvältä kuin alkoholillinen?

Kun oluesta puuttuu alkoholi, vaikuttaa se väistämättä makuun jonkin verran. Monelle takavuosilta tutut kitkerät ja vetiset alkoholittomat oluthörpyt ovat kuitenkin pitkälti historiaa. Alkoholittoman oluen makua voidaan hienosäätää hyvin lähelle tuttua oluen makua.

Esimerkiksi kun oluesta poistetaan alkoholia, samalla poistuu myös oluen makupartikkeleita. Niitä voidaan kuitenkin ottaa talteen ja palauttaa takaisin juomaan alkoholin poistamisen jälkeen. Olueen voidaan myös lisätä luontaisia aromeja. Kyse ei ole maustamisesta, vaan oluen omien tyypillisten piirteiden vahvistamisesta.

Aivan kuten perinteisten oluiden, myös alkoholittomien oluiden resepteissä voidaan käyttää makua tuomaan esimerkiksi hedelmiä, kahvi- tai kaakaopapuja, hunajaa tai chiliä.

  1. Alkoholittoman oluen eri tyypit – nyt myös IPAa, portteria ja pilsiä alkoholittomana

Olutkentällä jyllännyt erikoisolutbuumi näkyy myös alkoholittomien oluiden tarjonnassa. Aiemmin nollaprosenteilla sai lähinnä lageria, mutta nyt erikoisoluita ja uusia makuelämyksiä metsästävä voi etsiä niitä myös alkoholittomien hyllyltä.

Tuttujen vaaleiden ja tummien alkoholittomien lagereiden seuraksi ovat nousseet alkoholittomat pilsit, portterit, vehnäoluet sekä pintahiivaoluet, kuten IPAt. Myös happamankirpeitä sour-oluita löytyy jo alkoholittomanakin.

  1. Alkoholiton olut ja kalorit – onko nollaolut terveellisempi valinta?

Olut sisältää aina vettä, hiivaa, maltaita, humaloita sekä aromeja. Niinpä alkoholiton olut on pitkälti ravintosisällöltään muuten samanlainen kuin tavallinen olut, mutta siinä on vähemmän kaloreita. Alkoholittomasta oluesta siis puuttuu alkoholin sisältämä energia.

Tarkkoja kalorivertailuita on vaikea tehdä alkoholillisen ja alkoholittoman välillä, sillä eri oluiden ravintosisällöt vaihtelevat. Karkeana arviona voi sanoa, että alkoholittomassa on puolet tai kaksi kolmasosaa tavallisen oluen kalorimäärästä. Alkoholiton olut on siis selvästi kevyempi vaihtoehto kuin perinteinen olut.

Juttua varten on haastateltu Hartwallin tuotepäälliköitä Ari Nykästä ja Ville Alankoa.