Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta:

Olutlasit esittelyssä – tunnetko snifterin, tulppaanilasin ja pilsner-lasin?

Pitkiä ja kapeita, pulleita ja matalia, jalalla ja ilman – olutlaseissa riittää valinnanvaraa. Miten niistä valitaan oikea? Hartwallin tuotepäällikkö Ville Alanko kertoo, miten löydät omiin makutottumuksiisi sopivan olutlasin.

Vehnäoluelle korkea ja kapea lasi, pilsneriä kannattaa maistella sille tarkoitetusta pilsner-lasista ja tulppaaninmallinen lasi on hyvä yleislasi kaikille oluille. Onko näin? Millaisesta lasista olut kannattaisi juoda? Hartwallin tuotepäällikkö Ville Alanko sanoo, että eri oluttyypeille ja myös tietyille olutbrändeille on omat lasisuosituksensa ja muutoinkin oluen juomiseen liittyy paljon perinteitä ja sääntöjä, mutta niitä enemmän hän kannustaa kuuntelemaan omia mieltymyksiä.

“Jos sinulla on hyvä olut, et voi pilata sitä lasilla, ja jos sinulla on huonolaatuista olutta, lasi ei makuelämystä pelasta”, Alanko sanoo.

Hän suosittelee testailemaan erilaisia laseja. Ota siis suosikkioluttasi ja vertaile, miltä se maistuu vaikkapa tuopista, kahvikupista ja viinilasista.

“Se, mistä olut maistuu parhaimmalta, antaa suuntaa sille, mikä voisi olla sinun makunautintoosi sopiva lasin muoto. Ei kannata tuijottaa sääntöjä, vaan se lasi, josta olut mielestäsi maistuu parhaimmalta, on se oikea olutlasi.”

Suljettu olutlasi pitää aromit tallessa

Alangon mukaan yksi merkittävimmistä tekijöistä oluen maussa on tuoksu, ja tämän vuoksi myös lasin muodolla on merkitystä. Jotta pääset tuoksujen jäljille, nenäsi tulisi mahtua lasiin eli kovin pienestä lasista et saa oluen kaikkia tuoksu- ja makuvivahteita irti. Jos lasin suu taas aukeaa kovin laakeaksi, tuoksut pääsevät haihtumaan nopeammin. Esimerkiksi pyöreäpohjainen, mutta yläreunasta hieman sulkeutuva aromilasi eli snifter pitää tuoksut omanaan paremmin.

Olutlasit_Esittelyssa_4_3.jpg

Korkeassa lasissa on tilaa vaahtokukalle

Klassisesti oluen pinnalle halutaan jättää vaahtokukka, joka suojelee oluen aromeja: kun lasia kallistetaan, oluen aromit vapautuvat kukan alta. Jos pitää vaahtokukasta, esimerkiksi korkea ja kapea sekä ylhäältä hieman levenevä vehnäolutlasi jättää sille hyvin tilaa. Samoin tekee pitkä, ohut ja huilumainen pilsner-lasi.

Toisten mielestä korkea vaahtokukka saa oluen hapot väljähtymään ja terävyys sekä vahvat maut katoavat. Tällöin voi suosia aromilasia tai ylöspäin kapenevaa tulppaanilasia, joka pitää niin tuoksut kuin hapotkin paremmin tallella.

Lasin pohjan pyöreys tekee hyvää maulle

Yleisesti ottaen oluen aromit tulevat parhaiten esiin lasista, jossa on pyöreä pohjan keskiosa, kuten tulppaani- ja aromilasissa.

Herääkin kysymys, miksi olutta juodaan niin usein tuopista, joka on malliltaan laakea ja päästää leveästä suuaukostaan aromit karkuun? Alanko arvelee, että tuoppi on etenkin ravintoloissa todettu käteväksi pinottavuutensa vuoksi eikä se myöskään kaadu yhtä helposti kuin jalallinen lasi.

Muista myös nämä:

  1. Putsaa pölyt. Vaikka lasit olisivat kaapissa, ne keräävät hieman pölyä. Kun tilaat ravintolassa oluen, lasi huuhtaistaan aina ennen kuin siihen kaadetaan olutta. Tee siis sama myös kotona ja pyöräytä lasi vielä kuivaksi puhtaalla liinalla tai talouspaperilla, etteivät vesipisarat väljähdytä olutta.

  2. Anna ilmaantua. Olut juodaan usein jääkaappikylmänä, mutta sille tekisi hyvää, että se kaadetaan lasiin, jolloin se samalla hieman ilmaantuu ja sen hiilihapot pääsevät vapautumaan.