Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta, Oluttrendit, Oluen valmistus:

Kurkista panimon kulisseihin: Näin syntyi uutuusolut Lahden Erikois Mild Ale

Yksi kevään kiinnostavimmista olutuutuuksista on vaalea ja hedelmäinen Lahden Erikois Mild Ale. Vaaleanpunaiseen tölkkiin pakattu matala-alkoholinen olut on trendien kärjessä ja kuljettaa kohti kesää. Kysyimme tuotepäällikkö Ari Nykäseltä, miten uusi olut kehitetään ideasta oluenystävän tuoppiin.

Joka kevät oluenystäviä ilahdutetaan kauden uutuuksilla: oluilla, jotka suorastaan vaativat päästä mukaan grilli-iltoihin, rantakallioille ja saunajuomiksi. Mutta mistä löytyy aina uusia ideoita oluen valmistukseen? Selvitimme Hartwallin tuotepäällikkö Ari Nykäseltä, miten oluen tuotekehittely etenee ensimmäisestä ideasta siihen, että oluenystävä saa sihauttaa tölkin tai pullon auki. Esimerkiksi otimme tämän kevään uutuuden, vaaleanpunaiseen tölkkiin pakatun, hedelmäisen Lahden Erikois Mild Alen.

Millainen olut Lahden Erikois Mild Ale on?

Lahden Erikois Mild Ale 3,8 % on matala-alkoholisempi olutvaihtoehto. Oluet, jotka sisältävät 0,6–4,4 prosenttia alkoholia, luokitellaan matala-alkoholisiksi. Muita matala-alkoholisia oluitamme tällä hetkellä ovat Sininen 3,5 % sekä Lapin Kulta Pure 2,7 %.

Oluessa on tuulahdus Australiaa: väriltään se on vaaleankeltainen ja maussa on eksoottisten hedelmien, kuten persikan ja passionhedelmän, makua. Hedelmäiset maut ovat peräisin australialaisista Topaz- ja Galaxy-humalalajikkeista.

Olut on suutuntumaltaan pehmeä ja helposti juotava, mikä johtuu muun muassa siitä, että oluessa on käytetty muun muassa vehnämallasta. Muutamia erikoismaltaita, kuten karamellimallasta, on käytetty tuomaan olueen muun muassa väriä ja makuun lisää syvyyttä. Katkeruus sekä raikastaa mietoa olutta että antaa oluelle mukavasti ryhtiä. Mild Ale on suodattamaton olut, minkä vuoksi se on olemukseltaan lähes pilvinen."

Mistä idea olueen syntyi?

”Terveellisyys ja hyvinvointi ovat kasvavia maailmanlaajuisia trendejä. Ihmiset haluavat tehdä itsensä ja terveytensä kannalta parempia valintoja, mutta eivät kuitenkaan halua luopua olutnautinnosta kokonaan. Tästä syystä alkoholittomien oluiden suosio on kasvanut kohisten ja nyt myös kiinnostus matala-alkoholisia oluita kohtaan kasvaa.

Mild Ale tunnetaan perinteisesti tummahkona brittiläisenä oluttyylinä, mutta halusimme kehittää siitä oman modernimman ja vaalean version.”

Kuinka usein Hartwallilla kehitetään uusia oluita?

”Lanseeraamme uusia oluita pääosin kaksi kertaa vuodessa: maaliskuun lopulla ja elo-syyskuun taitteessa. Vaaleat, raikkaat ja kevyemmät oluttyylit tekevät kauppansa kesällä, talvea kohden korostuvat tummemmat ja runsaammat tyylit. Näiden lisäksi julkaisemme sesonkioluita, esimerkiksi Oktoberfestiin ja pääsiäiseen.”

Mistä tuotekehityksessä lähdetään liikkeelle?

”Uuden oluen kehittäminen on sekä tiedettä että taidetta. Kuluttaja on kuningas, sillä juuri kuluttajaa me haluamme virkistää. Kuuntelemme herkällä korvalla, mitä olutkentällä tapahtuu, niin meillä kuin maailmallakin. Näin pysymme kärryillä ja osaamme haistella, millaisella olutherkulla saisimme luotua uusia olutnautintoja kuluttajille sekä tuotua lisäarvoa koko tuoteryhmään. Uuden ja erilaisen oluen kehittäminen on kiehtovaa puuhaa, jonka parissa aika kuluu vikkelästi.

Vaikka uusi olut on useimmiten perusteellisen selvitystyön tulos ja vastaus kuluttajatarpeeseen, voi oikeastaan kuka vain meillä Hartwallilla heittää idean uudesta oluesta. Lupaava idea jalostuu tuotteeksi tiiviissä yhteistyössä tuotepäällikön, panimomestareiden ja muun muassa myynnin väen kanssa. Jännittävin vaihe on se, kun oluen keittäminen voidaan aloittaa. Keittäminen, haisteleminen ja maisteleminen saattaa viedä useamman kuukauden.”

Kuinka kauan uutuusoluen kehittäminen vie?

”Oluen matka ideasta kuluttajan saataville kestää reilun vuoden. Yhden oluen koekeittoon on syytä varata aikaa noin 4–5 viikkoa. Oluen kehityksessä ei voi hoppuilla – parhaat oluet ja ideat syntyvät rauhassa kypsyttämällä.”

Miten olueen saadaan luotua täydellinen maku?

”Maun löytämiseen ei ole hokkuspokkuskeinoja. Täydellinen resepti löytyy vähän kuten ruoanlaitossakin: pitää olla selvä suunnitelma, hyvät raaka-aineet ja laitteet sekä osaavat tekijät.

Kun oluen koekeitto on valmis, sitä pakataan pikkusatsi testitölkkeihin. Näin pystymme kohtaamaan oluen mahdollisimman samalla tavalla kuin kuluttajatkin. Maistelu on kaikkein tärkeintä, kun luodaan kokonaan uutta olutta. Se hoituu sekä Hartwallin koulutetun maistajaraadin että laajasti muun henkilöstön voimin. Tarvittaessa teemme oluelle kuluttajatestin.

Luonnollisesti olutta maistatetaan myös asiakkaillamme, kuten hotellien, ruokakauppojen ja ravintoloiden oluista vastaavilla ammattilaisilla. Monilla asiakkaillamme on lisäksi vielä omat ammattimaistajat ja jopa koekeittiöt, joissa voidaan etsiä ruoista sopivia makupareja oluelle.”

Lahden Erikois Mild Ale on pakattu näyttävään vaaleanpunaiseen tölkkiin. Miten oluen pakkausilme suunnitellaan?

”Pakkauksen suunnittelussa tärkeintä on se, että se on synkassa sisältönsä kanssa. Lahden Erikois Mild Alen vaaleanpunainen värimaailma kuvastaa sekä oluen keveyttä että maukkautta. Koska oluessa on käytetty australialaisia humaloita, halusimme, että myös tölkin väri viestisi rentoa ja värikästä aussi-elämäntyyliä.

Lahden Erikoisen design on tunnistettava ja ollut juurilleen uskollinen jo vuodesta 1930. Pienillä ratkaisuilla, kuten juuri väreillä, pystymme kuitenkin erottamaan laajan valikoiman variantit toisistaan. Se on tärkeää, sillä erikoisolutvalikoiman laajentuessa olutpakkauksen ulkoasulla on entistä suurempi merkitys. Huomattava osa kuluttajista tutustuu tuotteeseen erottuvan pakkauksen kautta ja jopa valitsee oluensa sen perusteella – hienosta pakkauksestahan tulee ensimmäisenä fiilis, että wow, mikä tuo on!

Pakkaus on siis hyvä tapa erottautua mutta myös jäädä mieleen. Vaikka ei muistaisi tarkasti oluen nimeä, voi pyytää kaveria tuomaan kaupasta ’sitä olutta, joka on sellaisessa vaaleanpunaisessa tölkissä’.”

Minkä ruoan kanssa Lahden Erikois Mild Ale sopii yhteen?

”Lahden Erikois Mild Ale sopii erityisen hyvin yhteen kasvisruoan kanssa, sillä se ei jyrää ruoan makuja liialla katkeroisuudella tai alkoholilla. Myös ruokaisat salaatit ja merenelävät ovat hyviä makupareja tälle kevyelle oluelle. Australialaiseen henkeensä sopivasti olut maistuu myös lempeästi maustetun grilliruoan, kuten vaalean lihan tai kalan kanssa.”

Missä tilanteissa Lahden Erikois Mild Ale on parhaimmillaan?

”Lahden Erikoisen ideologia on rentous, maukkaus ja helppo lähestyttävyys. Olut sopii hyvin nautiskelujuomaksi niin ystävien kanssa oleskeluun, telkkarin katseluun, saunajuomaksi, lueskelujuomaksi kuin vaikka kesällä ruohonleikkuuseen. Lahden Erikois Mild Ale on rento olut, joka johdattaa kohti kesää.

Jotta oluen eksoottisen hedelmäinen maku ja tuoksu olisivat parhaimmillaan, olutta ei tarvitse viilentää kovin kylmäksi vaan 8–10 astetta riittää. Huoneenlämpöinen olut viilenee sopivaksi jääkaapissa parissa tunnissa.”