Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut, Tietoa oluesta, Olut ja ruoka:

Olut ja ruoka – nämä makuparit toimivat takuuvarmasti

Olut ei ole vain seurustelujuoma, vaan myös erinomainen ruokajuoma. Lukuisista oluttyypeistä löytyy täydellinen makupari kaikille ruoille, oli sitten kyse perinteisistä tai eksoottisista mauista – tai vaikka jälkiruoasta. Kokosimme vinkit, mitkä oluet ja ruoat sopivat yhteen!

Viinin valitseminen ruoan mukaan on tuttua, mutta ihan samalla tavalla kulinaarinen elämys rakennetaan yhdistämällä olut ja ruoka, joiden makumaailmat komppaavat toisiaan. Karkeana nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että siinä missä katselisit ruoallesi paria punaviinilistalta, maltaisissa vaihtoehto löytyy tummien oluiden joukosta. Ja taas jos viinipuolella vaihtoehto olisi valkoinen tai kuohuva, oluissa se on usein vaalea lager tai vehnäolut.

Olutta ja ruokaa voi yhdistellä muutaman eri periaatteen mukaan:

  • Yhdistä olut ja ruoka, joiden täyteläisyydet sopivat yhteen. Vaaleat, kevyet ja mietoaromiset oluet sopivat kevyiden ruokien pariksi; täyteläisten, tummien oluiden kanssa taas toimivat aromikkaan ruoat.

  • Yhdistä olut ja ruoka, joissa on samoja aromeita. Esimerkiksi sitruksinen vehnäolut käy ruoalle, jossa on sitruunan makua, tai sour-hapanolut toimii happaman ruoan parina.

  • Yhdistä olut ja ruoka, jotka ovat toistensa vastakohtia. Esimerkiksi raikas olut tasapainottaa rasvaisen ruoan tuhtiutta ja tulisten ruokien poltetta, tai hapan ruoka voi saada kaivatun vastaparin makeaan taittavasta oluesta.

Vaalea lager ja ruoka: ikisuosikki sopii lähes kaiken kanssa

Vaalea lager on oluista ehdottomasti suosituin tyyppi sekä meillä että maailmalla. Ruoan suhteen se on ihastuttavan helppo: kevyesti humaloidun ja miedon maltaisen juoman kanssa passaa yhteen monikin ruoka pizzasta jouluruokiin ja texmexistä aasialaisiin makuihin. Erityisen hyvin vaalea lager sopii kevyille kala- ja linturuoille sekä muille miedon makuisille ruoille.

Ihan oma lukunsa on vaalea lager ja pubiruoka; ne suorastaan kuuluvat yhteen. Esimerkiksi klassinen brittiherkku fish & chips on hieman orpo ilman huurteista lageria. Koska itse ruoka-annos on melko raskas ja rasvainen, vaalea lager tuo kokonaisuuteen tasapainottavaa raikkautta. Lisäksi olutta kuuluu perinteisesti lorauttaa myös kalan frittitaikinaan.

Kurkkaa täältä, kuinka teet klassisen fish & chips -aterian itse. Sen kanssa lasiin suosittelemme kaatamaan esimerkiksi australialaista Foster’sia.

Tumma lager ja ruoka

Tumma lager on helposti lähestyttävä pohjahiivaolut, jolle tummat maltaan antavat makeaa aromaattisuutta. Tummissa lagereissa on löydettävissä karamellisia, pähkinäisiä, kahvisia ja suklaisia makuja.

Omimmillaan tumma lager on liharuokien kanssa: samankaltaiset täyteläisyydet tukevat toisiaan. Erityisesti keskieurooppalaiset liha- ja makkararuoat kaipaavat rinnalleen tumman lagerin – niillä seuduilla tummat lagerit ovatkin suuressa suosiossa. Raaka-aineista esimerkiksi lammas, riista ja sienet kannattaa parittaa tumman lagerin kanssa.

Tarjoile tumman lagerin kanssa esimerkiksi mureaa riistapataa, jossa riistalle tuo mehevyyttä pekoni ja lisämakua juurekset ja sienet. Sekä padan liemeen että lasiin kaadetaan tšekkiläistä Krušovice Cerneä.

Katso murean, maltaisen riistapadan resepti täältä.

Portteri ja ruoka: vahvojen makujen liitot

Portteri on voimakkaan paahteinen, tumma pintahiivaolut, josta löytyy muun muassa kahvin, suklaan ja mämmin makuja. Vahvan makunsa vuoksi portteri paritetaan usein voimakasaromisten ruokien kanssa. Portteri ja tuhdit liharuoat ovat klassikkoyhdistelmä, mutta yllättäen portteri maistuu myös äyriäisten kanssa. Jälkiruokapöytäänkin portteri päästetään: yhdistä se juustojen tai tumman suklaan pariksi.

Yksi takuuvarma portterin makupari on karitsa. Olutliemessä haudutetuissa karitsanpotkissa portteri antaa liemelle syvää makua ja täydentää ruoan ja ruokajuoman – Mattsson Imperial Porterin – liittoa.

Olutliemessä haudutettujen karitsanpotkien reseptin löydät täältä.

Stout ja ruoka: lihaa, ostereita ja suklaata

Stout on hyvin samantapainen olut kuin portteri: tumma, paahteinen ja voimakkaanmakuinen pintahiivaolut. Samoin kuin portterit, myös stoutit ovat tummuudessaan mainioita ruokajuomia liharuokien kanssa – erityisesti lammas ja karitsa saavat stoutista täydellisen makuparin. Stout kuten portterikin ovat kotoisin Brittein saarilta, ja kuuluisin stout on epäilemättä irlantilainen Guinness: sen kanssa paikalliset herkuttelevat ostereilla.

Jos jälkiruoaksi on tarjolla tuhtia suklaaherkkua, valitse juomaksi stout. Stoutin makeat ja suklaiset aromit täydentävät hienosti suklaakakkujen ja tryffeleiden makuja. Stoutia voi käyttää myös suklaajälkiruokien valmistukseen: esimerkiksi supersuklaisen brownien taikinaan kaadetaan pari desiä Guinnessiä.

Löydät supersuklaisen Guinness-brownien ohjeen täältä.

Vehnäolut ja ruoka: sopii sekä kevyille että tuhdimmille ruoille

Vehnäoluet ovat tyypillisiä kesäjuomia: raikkaita, hedelmäisiä ja hapokkaita. Niissä voi havaita esimerkiksi sitrusten, vaniljan tai banaanin makuja. Vehnäoluet sopivat monenlaisten ruokien pariksi, mutta usein ne yhdistetään kevyiden ruokien, kuten järvikalan, vaaleiden lintujen tai salaattien, kanssa. Näin sekä juoman että ruoan aromit pääsevät oikeuksiinsa. Testaa myös yhdistelmää vehnäolut ja sushi!

Toisaalta vehnäoluesta voi löytyä myös mausteisuutta, joten se ei ole hullumpi valinta aasialaistenkaan ruokien kaveriksi. Ja vaikka vehnäolut ensisijaisesti liitetään kevyisiin aterioihin, ja sopii hyvin myös tasapainottamaan rasvaisempia ruokia. Esimerkiksi savulohitäytteiset letut saavat kivan raikkaan kumppanin vehnäoluesta: olut tekee lettutaikinasta erityisen rapean, ja ruokajuomana Lahden Erikois Vehnä taittaa lohen rasvaisuutta.

Katso savulohitäytteisten lettujen resepti täältä.

IPA & ruoka: sitruksinen olut raikastaa street foodin

IPA eli Indian Pale Ale on voimakkaasti humaloitu, katkera mutta hyvin hedelmäinen oluttyyppi. Katkeruutensa vuoksi IPA:n yhdistämisessä ruokajuomaksi on hyvä olla tarkkana: se ei ole yhtä sopeutuvainen kuin esimerkiksi vaalea lager tai vehnäolut. Parhaiten IPA toimii mausteisten tai rasvaisten makujen kanssa, joita se pääsee tasapainottamaan. Esimerkiksi aasialaisen keittiön herkut tai tuhti street food ovat hyviä makupareja hedelmäisen katkeralle IPA:lle.

Aasialaisten kanaburgereiden reseptissä Lagunitas IPA antaa sitruksisen maun majoneesille. IPA-majoneesin lisäksi toinen salaisuus ruoan herkullisuuden takana kanan panerointi pankojauhoissa ja friteeraus: niiden ansiosta kanapihvit ovat superrapeita.

Klikkaa aasialaisten kanaburgereiden ja IPA-majoneesin ohjeeseen tästä.