Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Jo puolet pulloista on tehty vanhoista pulloista – näin Hartwallin pakkauksista kehitetään fiksumpia

Hartwallin pulloja ja muita pakkauksia kehitetään jatkuvasti ympäristön kannalta fiksummiksi ja kestävämmiksi. Vuonna 2021 otettiin isoja askelia eteenpäin ja lisättiin kierrätetyn materiaalin käyttöä tuntuvasti: nyt paperietiketit ovat täysin kierrätysmateriaalia, ja pullojen muovista puolet on uudelleen käytettyä.

”Meillä Hartwallilla satsataan voimakkaasti pakkausten vastuullisuuteen ja huikea tiimimme testaa jatkuvasti uusia, vielä vastuullisempia vaihtoehtoja. Olemme saavuttaneet jo paljon, ja isoja avauksia on tiedossa tänäkin vuonna. Suomessa on verraton palautuspullojärjestelmä, ja olemme tosi pitkällä pakkauskehityksessä. Voimme näyttää maailmalle mallia monella tapaa!”, kehaisee vastuullisuuspäällikkö Jouni Orpana.

Etikettipaperi uudella kierroksella

”Kaikki Hartwallin pullojen paperietiketit tehdään nyt kierrätetystä paperista. Lisäsimme kierrätetyn paperin määrää niissä pikkuhiljaa, ja testasimme että paperi täyttää vaatimukset. Nyt käytössä on sataprosenttisesti kierrätetystä paperista tehdyt etiketit. Niitä voi bongata kaikista lasipulloistamme kuten Happy Joe -siidereistä, Lahden Erikois -oluista, Jaffasta ja Vichy Originalista”, pakkauskehitysasiantuntija Virve Valkeapää iloitsee.

Hartwallille lahteen hankitaan vuodessa melkein 50 miljoonaa erikokoista paperietikettiä, joten muutos uuden paperin tarpeeseen on tuntuva.

Muovipulloista puolet kierrätettyä

Hartwallin tavoite on, että kaikki yrityksen muovipullot tehdään kokonaan kierrätetystä, vanhoista PET-pulloista tehtävästä muovista jo vuonna 2023. Tänä vuonna otetaan iso harppaus eteenpäin, kun koko Suomen suosituin virvoitusjuoma Pepsi MAX pakataan kierrätysmuoviin.

”Tällä hetkellä jo yli puolet meillä käytetystä muovista on uudella kierroksella. Novelle Lähdevesi on pakattu jo pidempään kokonaan kierrätetystä muovista tehtyyn pulloon ja kokemukset ovat olleet hyviä. Kierrätetyssä muovissa saattaa esiintyä vaarattomia värieroja ja partikkeleita, ja näistä on tullut jonkin verran kysymyksiä. Uskon, että ihmiset tottuvat näihin, kun kierrätetyn muovin käyttö lisääntyy pakkauksissa laidasta laitaan”, kertoo ostopäällikkö Asko Sipola.

EU edellyttää, että 25 % pulloissa käytetystä muovista olisi kierrätettyä vuonna 2025. Hartwallilla ollaan roimalla etumatkalla.

Lähes kolme miljoonaa kiloa vähemmän uutta muovia

Nyt, kun Hartwallin pullojen muovista puolet on kierrätettyä, meillä tarvitaan vuodessa reilut 2,7 miljoonaa kiloa vähemmän uutta muovia. Määrä vastaa yli kuuden tuhannen Lahden kisapuistossa sijaitsevan Jari Litmasen patsaan painoa.

”Suomen suosituimman virvoitusjuoman, eli Pepsi MAXin siirtyminen kokonaan kierrätettyyn muoviin on meille Lahdessa iso juttu. Uudet pakkausmateriaalit vaativat paljon testaamista ennen niiden hyväksyntää tuotantoon, ja testaukset ovat meillä jo käynnissä”, Virve sanoo.

Kun Lahdessa pullotettava Pepsi MAX ja muut PepsiCon juomat siirtyvät kierrätysmuovipulloon, säästetään vuosittain n. 1 700 tonnia uutta muovia. Muovimäärän avulla saisi muodostettua pullojonon, joka ulottuisi aina Lahdesta Los Angelesiin ja koko matkan takaisin. Samalla pullojen hiilijalanjälki pienenee peräti 40 %.

Lisää kierrätysmateriaalia pullojen pakkauksissa

Vuonna 2021 kehitettiin myös pakkauksia, joihin pullot ja tölkit pakataan.

”Tölkkisalkkujen ja pullolaatikoiden aaltopahvi on nyt tehty noin 70-prosenttisesti kierrätetystä materiaalista, ja tölkit yhdessä pitävässä kutistemuovissakin määrä on saatu nostettua noin 30 prosenttiin. Olemme onnistuneesti satsanneet kierrätysmateriaalin lisäämiseen ja työ jatkuu myös tänä vuonna”, Asko summaa.