Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Näin Hartwallin pakkauksista kehitetään fiksumpia

Hartwallin pulloja ja muita pakkauksia kehitetään jatkuvasti ympäristön kannalta fiksummiksi ja kestävämmiksi.

Hartwallilla satsataan voimakkaasti pakkausten vastuullisuuteen ja mietitään jatkuvasti ympäristön kannalta kestävämpiä tapoja toimia.

"Huikea tiimimme testaa koko ajan uusia, entistä vastuullisempia vaihtoehtoja. Olemme saavuttaneet jo paljon, mutta kestävän kehityksen suhteen voimme aina tehdä asiat paremmin", sanoo vastuullisuuspäällikkö Jouni Orpana.

Suomessa on verraton palautuspullojärjestelmä, ja olemme pitkällä pakkauskehityksessä. Esimerkiksi muovipullojen kohdalla palautusaste on huikea 90 prosenttia.

"Voimme näyttää maailmalle mallia monella tapaa!”

Etikettipaperi uudella kierroksella

Hartwallin pullojen paperietiketit tehdään kierrätetystä paperista.

"Lisäsimme kierrätetyn paperin määrää niissä pikkuhiljaa, ja testasimme että paperi täyttää vaatimukset. Nyt käytössä on sataprosenttisesti kierrätetystä paperista tehdyt etiketit. Sellaisen voi bongata vaikkapa 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistetun puolilitraisen Novelle-lähdeveden kyljestä”, pakkauskehitysasiantuntija Virve Valkeapää iloitsee.

Hartwallille Lahteen hankitaan vuodessa melkein 50 miljoonaa erikokoista paperietikettiä, joten muutos uuden paperin tarpeeseen on tuntuva.

Muovipulloissa hyödynnetään kierrätettyä

Hartwallin tavoite on, että kaikki yrityksen muovipullot tehdään kokonaan kierrätetystä, vanhoista PET-pulloista tehtävästä muovista vuonna 2025. Vuodesta 2022 alkaen Suomen suosituin virvoitusjuoma Pepsi MAX on pakattu kierrätysmuoviin.

”Tällä hetkellä pulloissa käytetystä muovista hieman alle puolet on uudella kierroksella. Pepsin lisäksi Novelle Lähdevesi on pakattu jo pidempään kokonaan kierrätetystä muovista tehtyyn pulloon ja kokemukset ovat olleet hyviä. Kierrätetyssä muovissa saattaa esiintyä vaarattomia värieroja ja partikkeleita, ja näistä on tullut jonkin verran kysymyksiä. Uskon, että ihmiset tottuvat näihin, kun kierrätetyn muovin käyttö lisääntyy pakkauksissa laidasta laitaan”, kertoo ostopäällikkö Asko Sipola.

EU edellyttää, että 25 prosenttia pulloissa käytetystä muovista on kierrätettyä vuonna 2025. Hartwallilla ollaan roimalla etumatkalla.

Lähes kolme miljoonaa kiloa vähemmän uutta muovia

Nyt, kun Hartwallin pullojen muovista lähes puolet on kierrätettyä, meillä tarvitaan vuosittain huomattavasti vähemmän uutta muovia.

”Suomen suosituimman virvoitusjuoman, eli PepsiMAXin siirtyminen kokonaan kierrätettyyn muoviin on meille Lahdessa iso juttu. Uudet pakkausmateriaalit vaativat paljon testaamista ennen niiden hyväksyntää tuotantoon”, Virve kertoo.

Kun Lahdessa pullotettava PepsiMAX ja muut PepsiCon juomat siirtyvät kierrätysmuovipulloon, säästetään vuosittain n. 1 700 tonnia uutta muovia. Muovimäärän avulla saisi muodostettua pullojonon, joka ulottuisi aina Lahdesta Los Angelesiin ja koko matkan takaisin. Samalla pullojen hiilijalanjälki pienenee peräti 40 prosenttia.

Lisää kierrätysmateriaalia pullojen pakkauksissa

Olemme panostaneet myös pakkauksiin, joihin pullot ja tölkit pakataan.

”Tölkkisalkkujen ja pullolaatikoiden aaltopahvin kierrätysaste on saatu sataan, ja tölkit yhdessä pitävässä kutistemuovissakin määrä on saatu nostettua 74 prosenttiin. Olemme onnistuneesti satsanneet kierrätysmateriaalin lisäämiseen ja työ jatkuu edelleen”, Asko summaa.