Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Hiilineutraali tuotanto 2023

Hartwallin juomia Jaffasta Novelleen ja Karjalasta aitoon lonkeroon valmistetaan Lahdessa, Hartwallin sydämessä. Yrityksen tavoite on vähentää Lahden panimon päästöt nollaan vuoteen 2023 mennessä.

”Haluamme minimoida tuotantomme ilmastovaikutuksen, ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on yksi tärkeimmistä vastuullisuustavoitteistamme. Emme halunneet tyytyä sen suhteen vähään, vaan asetimme riman korkealle: tavoitteemme on hiilineutraali tuotanto Lahdessa jo parin vuoden päästä. Uskomme, että saavutamme tavoitteemme, koska olemme jo hyvässä vauhdissa menossa kohti nollapäästöjä”, kertoo Hartwallin laki- ja  yhteiskuntavastuujohtaja Hanna Sivenius.

Ympäristö on huomioitu Hartwallin kotipanimon toiminnassa alusta lähtien.

”Vaikka päästötön tuotanto onkin meille uusi tavoite, on töitä sen eteen tehty jo vuosia ja mukana on iso joukko Hartwallin asiantuntijoita. Kaiken kaikkiaan päästömme ovat nyt jo laskeneet miltei 60 % vuoteen 2018 verrattuna. Olemme koko ajan rakentaneet tuotantoamme ilmastoystävällisemmäksi ja viilanneet prosessejamme älykkäämmiksi", sanoo tuotanto- ja toimitusketjun johtaja Tomi Korte.

Uusilla ratkaisuilla hiilineutraaliksi: energiaa mäskistä!

Hartwallilla on vähennetty energiantarvetta roimasti. Jo nyt panimolla esimerkiksi vesi, lämpö ja höyry käytetään hyväksi mahdollisimman monta kertaa. Lämpöä otetaan talteen tuotannosta ja käytetään tilojen lämmittämiseen – hartwallilaiset pidetään siis lämpiminä kierrätetyllä lämmöllä.

”Pääsemme nollapäästöihin kehittämällä omia prosessejamme energiatehokkaammiksi ja lisäksi tutkimme uusiutuvien energialähteiden käyttömahdollisuuksia”, Tomi summaa.

Ratkaiseva loikka kohti nollapäästöjä on Hartwallin panimon pihalle nouseva biooaasulaitos, jossa energiaa tehdään oluen panemisessa ylijäävästä mäskistä. Lahti Energian kanssa yhteistyössä rakennettavan laitoksen on määrä olla käytössä vuoden 2023 alussa.

”Kaasua valmistetaan lahtelaisella yhteistyöllä oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä. Raaka-aineet kulkevat tehokkaasti pellolta panimolle ja takaisin: biokaasun valmistamisesta yli jäävä aines palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan”, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte.

Jo nyt kaikki Hartwallilla käytetty sähkö on päästötöntä, ja samoin kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet yli 70 % kolmen viime vuoden aikana: kaukolämpö saadaan nykyisin täysin uusiutuvista lähteistä. Lisäksi Hartwallilla tarvitaan kaasua: nyt 15 % kaasusta on biokaasua ja loput maakaasua.

”Energiaratkaisujen lisäksi kehitämme omaa toimintaamme vielä ilmastoystävällisemmäksi: jo nyt jätteestämme 99,8 % menee kierrätykseen tai uudelleenkäyttöön, ylijäämähiivasta tehdään bioetanolia ja oluen panemisesta ylijäävä mäski menee eläinten herkuksi rehuna. Samoin saamme puolet virvoitusjuomien kuplissa tarvittavasta hiilidioksidista otettua omasta tuotannosta: oluen käymisestä”, Hanna kertoo.

Lahdessa tehdään asiat fiksusti

Lahti on Hartwallin koti. Virkistäviä juomia on valmistettu Hartwallin nykyisellä kotipanimolla reilut 20 vuotta, ja sitä ennen kaupungin keskustassa Mallasjuoman korttelissa jo vuodesta 1912 alkaen. Lahti oli vuonna 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki, ja Hartwall oli mukana yrityskumppanina.

Kumppaneina Lahden kaupunki ja Hartwallin panimo satsaavat kestävään teollisuuteen ja kiertotalouteen.

"Keskitymme kimpassa vastuulliseen teollisuuteen ja teemme tiivistä yhteistyötä seudun muiden toimijoiden kanssa. Voimme yhdessä näyttää, että Lahdessa osataan tehdä asiat vastuullisesti ja älykkäästi", paljastaa Hanna.

Saatat pitää myös näistä