Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Hiilineutraali tuotanto 2023

Hartwallin juomia Jaffasta Novelleen ja Karjalasta aitoon lonkeroon valmistetaan Lahdessa, Hartwallin sydämessä. Biokaasulaitoksen avulla nollaamme panimon päästöt vuoden 2023 aikana.

”Haluamme minimoida tuotantomme ilmastovaikutuksen, ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on yksi tärkeimmistä vastuullisuustavoitteistamme. Emme halunneet tyytyä sen suhteen vähään, vaan asetimme riman korkealle: nyt tuotantomme Lahdessa on hiilineutraalia”, kertoo Hartwallin laki- ja yhteiskuntavastuujohtaja Hanna Sivenius.

Ympäristö on huomioitu Hartwallin kotipanimon toiminnassa alusta lähtien.

”Vaikka päästötön tuotanto onkin meille uusi tavoite, on töitä sen eteen tehty jo vuosia ja mukana on iso joukko Hartwallin asiantuntijoita. Olemme koko ajan rakentaneet tuotantoamme ilmastoystävällisemmäksi ja viilanneet prosessejamme älykkäämmiksi", sanoo tuotanto- ja toimitusketjun johtaja Tomi Korte.

Oluesta energiaa: kiertotalouden avulla kohti nollapäästöjä

Ratkaiseva loikka kohti nollapäästöjä on Hartwallin panimon pihalle noussut biokaasulaitos, jossa energiaa tehdään oluen panemisessa ylijäävästä mäskistä. Lahti Energian kanssa yhteistyössä rakennettu laitos saatiin käyttöön kesäkuussa 2023.

”Raaka-aineet kulkevat tehokkaasti pellolta panimolle ja takaisin: biokaasun valmistamisesta yli jäävä aines palautetaan läheiselle pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan”, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte.

Panimolla myös esimerkiksi vesi, lämpö ja höyry käytetään hyväksi mahdollisimman monta kertaa. Lämpöä otetaan talteen tuotannosta ja käytetään tilojen lämmittämiseen – hartwallilaiset pidetään siis lämpiminä kierrätetyllä lämmöllä.

”Nollapäästöihin päästiin kehittämällä omia prosessejamme energiatehokkaammiksi ja lisäksi tutkimme uusiutuvien energialähteiden käyttömahdollisuuksia”, Tomi summaa.

Kaikki Hartwallilla käytetty sähkö on päästötöntä ja kaukolämpö saadaan täysin uusiutuvista lähteistä.

”Energiaratkaisujen lisäksi kehitämme omaa toimintaamme ilmastoystävällisemmäksi: jätteestämme 99,8 prosenttia menee kierrätykseen tai uudelleenkäyttöön. Kierrätämme myös kuplat, sillä saamme puolet virvoitusjuomien kuplissa tarvittavasta hiilidioksidista oluen panemisesta”, Hanna paljastaa.

Lahdessa tehdään asiat fiksusti

Lahti on Hartwallin koti. Virkistäviä juomia on valmistettu Hartwallin nykyisellä kotipanimolla reilut 20 vuotta, ja sitä ennen kaupungin keskustassa Mallasjuoman korttelissa vuodesta 1912 alkaen.

Kumppaneina Lahden kaupunki ja Hartwallin panimo satsaavat kestävään teollisuuteen ja kiertotalouteen.

"Keskitymme kimpassa vastuulliseen teollisuuteen ja teemme tiivistä yhteistyötä seudun muiden toimijoiden kanssa. Voimme yhdessä näyttää, että Lahdessa osataan tehdä asiat vastuullisesti ja älykkäästi", paljastaa Hanna.