Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Hyvää tekevät juomat:

Kippis Vesijärvelle!

Lahdessa päästään puhdistamaan Vesijärveä juomia nauttimalla jo neljättä kesää. Lahden Vesijärvisäätiön ja Hartwallin kumppanuuden myötä lahtelaisten kotijärveen on tähän mennessä solahtanut kymmeniä tuhansia kaloja ja yhteistyö saa jälleen jatkoa. Tänä kesänä Hartwallin tuella Vesijärveen muuttaa parvi järvilohia, ja mukana on ennätysmäärä paikallisia kauppoja ja ravintoloita.

Hartwallin petokalakampanja on monelle lahtelaiselle tuttu juttu, sillä se toteutetaan jo neljättä kesää putkeen. Joka kesä tietyistä lahtelaisravintoloista ja -kaupoista ostetut juomat ovat kasvattaneet syksyllä Vesijärveen istutetun kalaparven kokoa. Tänäkin vuonna järveen kulautetaan kaloja vichyn voimalla.

”Petokala-kampanja on tuttu monelle Lahden kesäravintoloiden ja ruokakauppojen asiakkaalle, ja on mahtavaa, että tiivis yhteistyömme paikallisten yrittäjien kanssa jatkuu hyvällä asialla”, kertoo Hartwallin yritysvastuujohtaja Hanna Sivenius.

Hartwallin juomien sydän on Salpausselän suodattama vesi.

”Hartwall Vichy Original sopi kampanjaan kuin kala järveen! Halusimme kesäiseen kampanjaan juoman, jota ihan kaikki voivat nauttia. Vichy on lisäksi erityisen virkistävä kesäjuoma ja tietysti valmistettu lahtelaisesta vedestä, eli juuri sopiva juoma innostamaan ihmisiä Vesijärven suojeluun. Jokainen ostettu kampanjavichy pulskistaa petokalaparvea”, Sivenius sanoo.

Tänä vuonna mukana on 15 paikallista toimijaa: kauppoja, ravintoloita ja alkukesällä järjestetyt Soundfest-festarit.

Järvi saa harvinaisia asukaita: kookkaita järvilohia

Ensimmäisenä vuonna Hartwallin kanssa toteutettu kampanja toi Vesijärveen noin 2 000 varsin kookasta petokalaa, ja seuraavana noin 50 000 pikkukuhaa. Viime syksynä järveen istutettiin tuhansia uusia kuha-asukkaita ja 500 kiloa komean kokoisia järvitaimenia. Vesijärven eteen on tehty Lahden seudulla paljon.

”Kampanja on odotettu juttu Lahdessa ja se on poikinut loistavia tuloksia. Vesijärven kunto kohenee, mutta vielä on paljon tekemistä. Tänä vuonna Hartwallin tuki kohdistuu mojovan kokoisten järvilohien istutuksiin. Niitä ei ole useinkaan saatavilla, mutta täksi kesäksi saimme tilattua uusia lohiasukkaita Vesijärveen. Järvilohi on tehokas hoitokalastaja ja varmasti myös virkistyskalastajien mieleen”, Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen kertoo iloisena.

Vesijärvi kaipaa petokaloja, sillä vesistö tarvitsee eläinplanktonia pitämään levät aisoissa. Pikkukalat kuitenkin syövät ravinnokseen eläinplanktonia. Siksi tarvitaan reilusti petokaloja, jotka syövät pikkukaloja, ja näin auttavat pitämään Vesijärveä puhtaana. 

Kotijärven kunto kohenee petokala kerrallaan

Ensimmäisenä vuonna Hartwallin kanssa toteutettu kampanja toi Vesijärveen noin 2 000 varsin kookasta petokalaa, ja seuraavana noin 50 000 pikkukuhaa. Viime syksynä järveen istutettiin tuhansia uusia kuha-asukkaita ja 500 kiloa komean kokoisia järvitaimenia. Vesijärven eteen on tehty Lahden seudulla paljon.

”Ei montaa vuosikymmentä siitä, kun järvi oli lähes uimakelvoton, rehevöitynyt, ja kalat maistuivat pahalle. Vesijärven kunto kohenee, mutta vielä on paljon tekemistä”, Vesijärvisäätiön Mäkinen kertoo.

”Yhteistyö Hartwallin kanssa on tuonut järven hyvinvointiin liittyviä tavoitteitamme ison harppauksen lähemmäksi. Isot linjat ovat jo kunnossa: virkistyskäyttäjän kannalta järven tila on nytkin oikein hyvä, mutta luonnontieteellisesti arvioituna riittää vielä hiottavaa. Nyt meillä kootaan työkalupakkia, jonka avulla aiomme saada vielä kohennettua etenkin järven eteläpään tilaa. Petokalaistutusten lisäksi keskitymme veden ravinnepitoisuuden pienentämiseen”, Mäkinen jatkaa.

Hartwallilla ollaan iloisia, että kotijärven kunto kohenee, onhan lahtelainen vesi juomien sydän.

”Petokalakampanja on meille erittäin luontainen tapa tehdä hyvää. Kampanjan kautta pääsemme tukemaan Vesijärvisäätiön toimintaa tavalla, joka vauhdittaa myös paikallisten yrittäjien liiketoimintaa – poikkeusaikoina kaikki apu on ollut tarpeen”, Sivenius toteaa.

Vesijärvi:

Petokaloja tarvitaan

Vesijärvi on lahtelaisille rakas virkistyspaikka ja Vesijärven satama lahtelaisten olohuone. Vaikka järven tila on nykyisin jo kohtuullinen, muutama vuosikymmen sitten tilanne oli täysin toinen. 1970–80-luvulla Vesijärvi oli Suomen huonokuntoisin suuri järvi. Kunnostustöillä on kuitenkin tehty lähestulkoon ihmeitä. Tekemistä on edelleen, sillä järven eteläosan kunto on toistaiseksi ekologisen tilaluokituksen mukaan tyydyttävä.

Petokalojen istutuksella on merkittävä rooli järven kunnon parantamisessa. Järven kunnon kannalta eläinplanktonin määrä on erittäin tärkeä, sillä se pitää levät aisoissa. Pikkukalat kuitenkin syövät ravinnokseen eläinplanktonia, ja siksi on tärkeää, että järvessä on myös tarpeeksi petokaloja syömässä pikkukaloja.

Mukana pulskistamassa petokalaparvea:

Ravintolat:

Kaupat: K-Citymarketit Karisma, Laune ja Paavola, sekä K-Supermarketit Ahtiala, Hyppyri, Hollola ja Nastola.

Mukana on myös Hartwallin oma panimomyymälä.

Juomamme ja tekomme ovat hyviä.

Meille se tarkoittaa osallistumista hyvää tekeviin hankkeisiin, lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttämistä, vihreää liiketoimintaa ja tuotantoa, ja monia muita tapoja olla virkistämässä suomalaista yhteiskuntaa.

Saatat pitää myös näistä