Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Hyvää tekevät juomat:

Kippis Vesijärvelle!

Jo kolmena kesänä Lahdessa on päästy puhdistamaan Vesijärveä juomia nauttimalla. Lahden Vesijärvisäätiön ja Hartwallin kumppanuuden myötä lahtelaisten kotijärveen on solahtanut kymmeniä tuhansia kaloja: pieniä kuhia ja mojovan kokoisia järvitaimenia. Petokalojen istutus auttaa merkittävästi järven kunnon parantamisessa.

Hartwallin petokalakampanja on monelle lahtelaiselle tuttu juttu, sillä se on toteutettu jo kolmena kesänä putkeen. Joka kesä tietyistä lahtelaisravintoloista ja -kaupoista ostetut juomat ovat kasvattaneet syksyllä Vesijärveen istutetun kalaparven kokoa. Tänä vuonna järveen kulautettiin kaloja vichyn voimalla.

”Hartwall Vichy Original sopi kampanjaan kuin kuha järveen ja tulokset olivat hienoja! Kuumana kesänä oli helppoa tehdä hyvää ostamalla virkistävää vichyä. Kiitos kaikille mukana olleille yrityksille ja jokaiselle, joka osti kampanjavichyä Lahdessa”, kiittää Hartwallin laki- ja yritysvastuujohtaja Hanna Sivenius.

Tänä syksynä Hartwallin ja Lahden Vesijärvisäätiön kumppanuus tuo järveen tuhansia uusia kuha-asukkaita ja noin 500 kiloa komean kokoisia uusia järvitaimenia.

”Lokakuun lopulla istutetut taimenet ovat noin 35 senttisiä, puolikiloisia kavereita. Alun perin suunnittelimme mittavampia taimenistutuksia, koska järven kuorekanta oli kasvanut liian suureksi ja taimenet syövät mielellään kuoreita. Kuuma kesä kuitenkin lämmitti vettä ja vähensi happea pohjan läheltä, siksi satoja tuhansia kuoreita kuoli kesän aikana. Jotta istutetuilla taimenilla riittää ruokaa, niitä ei tällä kertaa istuteta enempää”, valaisee Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.

Kotijärven kunto kohenee petokala kerrallaan

Ensimmäisenä vuonna Hartwallin kanssa toteutettu kampanja toi Vesijärveen noin 2 000 varsin kookasta petokalaa, ja seuraavana noin 50 000 pikkukuhaa. Nyt järveen istutetaan sekä isoja taimenia, että ketteriä pikkukuhia. Vesijärven eteen on tehty Lahden seudulla paljon, ja tuloksia on kertynyt.

”Ei montaa vuosikymmentä siitä, kun järvi oli lähes uimakelvoton, rehevöitynyt, ja kalat maistuivat pahalle. Vesijärven kunto kohenee, mutta vielä on paljon tekemistä”, Vesijärvisäätiön Mäkinen kertoo.

”Yhteistyö Hartwallin kanssa on tuonut järven hyvinvointiin liittyviä tavoitteitamme ison harppauksen lähemmäksi. Isot linjat ovat jo kunnossa: virkistyskäyttäjän kannalta järven tila on nytkin oikein hyvä, mutta luonnontieteellisesti arvioituna riittää vielä hiottavaa. Nyt meillä kootaan työkalupakkia, jonka avulla aiomme saada vielä kohennettua etenkin järven eteläpään tilaa. Petokalaistutusten lisäksi keskitymme veden ravinnepitoisuuden pienentämiseen”, Mäkinen jatkaa.

Hartwallilla ollaan iloisia, että kotijärven kunto kohenee, onhan lahtelainen vesi juomien sydän.

”Petokalakampanja on meille erittäin luontainen tapa tehdä hyvää. Kampanjan kautta pääsemme tukemaan Vesijärvisäätiön toimintaa tavalla, joka vauhdittaa myös paikallisten yrittäjien liiketoimintaa – poikkeusaikoina kaikki apu on ollut tarpeen”, Sivenius toteaa.

Vesijärvi:

Petokaloja tarvitaan

Vesijärvi on lahtelaisille rakas virkistyspaikka ja Vesijärven satama lahtelaisten olohuone. Vaikka järven tila on nykyisin jo kohtuullinen, muutama vuosikymmen sitten tilanne oli täysin toinen. 1970–80-luvulla Vesijärvi oli Suomen huonokuntoisin suuri järvi. Kunnostustöillä on kuitenkin tehty lähestulkoon ihmeitä. Tekemistä on edelleen, sillä järven eteläosan kunto on toistaiseksi ekologisen tilaluokituksen mukaan tyydyttävä.

Petokalojen istutuksella on merkittävä rooli järven kunnon parantamisessa. Järven kunnon kannalta eläinplanktonin määrä on erittäin tärkeä, sillä se pitää levät aisoissa. Pikkukalat kuitenkin syövät ravinnokseen eläinplanktonia, ja siksi on tärkeää, että järvessä on myös tarpeeksi petokaloja syömässä pikkukaloja.

Juomamme ja tekomme ovat hyviä.

Meille se tarkoittaa osallistumista hyvää tekeviin hankkeisiin, lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttämistä, vihreää liiketoimintaa ja tuotantoa, ja monia muita tapoja olla virkistämässä suomalaista yhteiskuntaa.

Saatat pitää myös näistä