Moi, mitä etsit?

search
Uratarinat:

Business Controller Sanna Valtanen: kasvumahdollisuuksia saa, kun niitä haluaa

Suoraan kauppakorkeakoulun penkiltä Hartwallilla aloittanut Sanna on neljän vuoden aikana kasvattanut vastuualuettaan roimasti, siirtynyt esihenkilötehtäviin ja tekee nyt töitä laajasti Hartwallin liiketoiminnan ytimessä. Talouden tehtävien lisäksi hän keskittyy kaikkien työkavereiden virkistämiseen.

Hartwallilaisena vuonna 2017 startanneella Sannalla oli selkeät odotukset tehtävänsä suhteen. Junior business controllerin päivittäinen työ tulisi olemaan raporttien pyörittämistä ja taaksepäin katsovaa toimintaa. Myöhemmin selvisi kuitenkin, että arki Hartwallilla oli paljon muutakin. Sanna sai pian vastuun markkinointitiimin controllerin tehtävistä ja siitä lähtien vastuu ja osaaminen on kasvanut harppauksittain.

Kannattaa olla avoin siitä, mitä työltään toivoo

Sanna kertoo, että hänen roolinsa on kehittynyt parin vuoden sisällä valtavasti ja vastuu on kasvanut: markkinoinnin rinnalle on tullut viennin ja ravintolakanavan liiketoimintaa.

”Kun näyttää osaavansa ja haluavansa, niin Hartwallilla annetaan mahdollisuuksia kehittyä ja kasvaa, ja niitä annetaan joskus nopeastikin. Minun suhteeni on taidettu ottaa vähän riskejäkin, mutta vaikka itse sanonkin, niin riskinotto kannatti”, Sanna kertoo.

Hän on toiminut junior controllerin esihenkilönä vajaan vuoden verran ja on oppinut siinä ajassa paljon uutta esihenkilötyöstä samalla kun oma vastuualue on laajentunut.

”Kun markkinoinnissa keskitytään investointien optimointiin ja pidetään kuluttaja mielessä, ravintolapuolella työni on enemmänkin myyntien ennustamista ja konkreettisempaa pohdintaa siitä, miten tekemisemme näkyvät asiakkaidemme myynnissä. Tämä yhdistelmä antaa todella laajat vaikutusmahdollisuudet talon liiketoimintaan”, hän kertoo.

Sannan mukaan hänen ymmärryksensä koko toimialasta on kasvanut kohisten, ja töitä saa tehdä monen tiimin kanssa.

”Controllerit ovat vähän kuin myyntiporukan caddieita: myyjä vetää hole-in-onen ja controller valitsee mailan”, Sanna naurahtaa.

Controllerin ei tarvitse olla numeronero, mutta muistaa aina kysyä ”miksi”

Sanna aloitti opintonsa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa syksyllä 2012 ja opiskeli sisäistä laskentaa. Hän tunsi laskennan omaksi jutukseen ensimmäisten kurssien aikana.

”Controllerille on tärkeää olla kiinnostunut ja innostunut selvittämään asioita, ja kysymään miksi asiat ovat kuten ovat”, Sanna selventää.

Sannan näkemyksen mukaan perusymmärrys matematiikasta toimii loistavana pohjana controllerina toimimiseen, mutta luokan priimus ei tarvitse olla. Hänen mukaansa pääasia on, että ymmärtää numeroita ja niiden syy-seuraussuhteita, ei niinkään laskea kaavoja ruutupaperille.

Controllerien työssä on selkeä kuukausisykli: ensimmäisinä kahtena viikkona hoidetaan edelliskuun tulokset ja niiden analysointi, sekä keskitytään seuraavien kuukausien ennusteeseen. Seuraavana kahtena viikkona uppoudutaan tiiviimmin talouden kehitysprojekteihin. Sanna on esimerkiksi mukana starttaamassa Bryggeri Helsinki -craft-panimon toimintaa

”Suunnilleen puolet on rutiinia ja puolet ei. Se on hyvä kombo minulle! On isoja projekteja, mutta samalla kiinnostava perusduuni rytmittää tekemistä”, hän summaa

"On aina ollut helppo sanoa, jos töitä on liikaa”

Hartwallilaisten tehtävä on virkistää Suomea, eikä se onnistu, jos itse ei voi mahdollisimman hyvin. Sanna kertoo, että hartwallilaisia tuetaan itsensä kehittämisessä ja itsestä huolta pitämisessä.

”Minun on aina ollut helppo sanoa, jos töitä on ollut liikaa. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen, eikä täällä kannusteta ylisuorittamiseen”, Sanna summaa.

Sanna kuuluu hartwallilaisten virkistämiseen ja hyvinvointiin keskittyvään työryhmään.

”Sitä kautta voin vaikuttaa siihen, että muillakin kuin minulla on kivaa töissä. Virkistävien tempauksien lisäksi ryhmässämme kehitetään myös isompia kokonaisuuksia, kuten esihenkilötyötä”, Sanna kertoo.

Hänen vinkkinsä hartwallilaisiksi haluaville on selkeä:

”Kannattaa olla rehellinen toiveistaan sekä itselle että työnantajalle. Roolia voi usein muokata sopimaan vielä paremmin molempien tarpeisiin”.

Vapaa-ajalla virkistää: läheisten läsnäolo, monipuolinen liikunta ja ulkoilu

Virkistän työkavereita: Tekemällä töitä tosissani, mutten totisena.

Suosikkijuoma: kesän ykkösjuoma Original Long Drink Orange, Pepsi MAX maistuu etenkin ruuan kanssa