Moi, mitä etsit?

search

Kippis Vesijärvelle!

Hartwall on mukana Vesijärven suojelutyössä. Tänä syksynä Hartwallin lahjoittamilla rahoilla istutettiin kaivattuja petokaloja putsaamaan järven kalakantaa.

Lahtelaisravintoloissa voitiin viime kesän ja syksyn aikana nauttia olutta ja parantaa samalla lahtelaisille rakkaan Vesijärven tilaa. Hartwall lahjoitti jokaisesta kampanjaravintolassa nautitusta Lahden Erikois Summer Ale -tuopista yhden järvitaimenen Vesijärven puhdistamiseen.

Taimenten lisäksi Hartwallin lahjoitus toi järveen komean, sadoista yksilöistä koostuvan kuhaparven. Tavoitteena on istuttaa Vesijärveen lähivuosina tuhansittain järvitaimenia ja kuhaa syömään järven hyvinvoinnin kannalta haastavia pikkukaloja pois.

Tiedote: Hartwall tukee Vesijärven puhdistustöitä – lahjoitamme petokaloja lahtelaisten ravintoloiden kanssa toteutettavalla kampanjalla

petokala-vesijärvi-nosto1.jpg

Vedellä on merkitystä

Ei ole sattumaa, että Lahden nimi on Lahti – sijaitseehan kaupunki alueelle elintärkeän Vesijärven lahdelmassa. Lahti on Hartwallin koti ja sen vesistöjen hyvinvointi sydämen asia. Vesi on niin ikään Hartwallin tärkein raaka-aine. Ilman raikasta ja puhdasta vettä ei syntyisi virkistäviä kivennäisvesiä, legendaarisia limonadeja tai maukkaita oluita. Siksi Hartwall käynnisti kampanjan yhdessä Vesijärvisäätiön ja alueen ravintoloiden kanssa, joissa jokainen täysi-ikäinen lahtelainen saattoi kantaa kortensa kekoon järven kunnon parantamiseksi.

Yhteistyön tuloksena järveen solahti miltei 1 500 kookasta järvitaimenta ja noin 500 kuhaa. Hartwallin panoksen ansioista istutettujen taimenten määrä oli paljon oletettua suurempi, ja suuria taimenia saatiin istutettua iso määrä kerralla. Kookkailla kaloilla on paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. 

Vesijärvi:

Petokaloja tarvitaan

Vesijärvi on lahtelaisille rakas virkistyspaikka ja Vesijärven satama lahtelaisten olohuone. Vaikka järven tila on nykyisin jo kohtuullinen, muutama vuosikymmen sitten tilanne oli täysin toinen. 1970–80-luvulla Vesijärvi oli Suomen huonokuntoisin suuri järvi. Kunnostustöillä on kuitenkin tehty lähestulkoon ihmeitä. Tekemistä on edelleen, sillä järven eteläosan kunto on toistaiseksi ekologisen tilaluokituksen mukaan tyydyttävä.

Petokalojen istutuksella on merkittävä rooli järven kunnon parantamisessa. Järven kunnon kannalta eläinplanktonin määrä on erittäin tärkeä, sillä se pitää levät aisoissa. Pikkukalat kuitenkin syövät ravinnokseen eläinplanktonia, ja siksi on tärkeää, että järvessä on myös tarpeeksi petokaloja syömässä pikkukaloja.

Kampanja jatkuu jälleen ensi kesänä

Petokala-kampanja toteutettiin paikallisesti Lahdessa, ja siinä olivat mukana Lahden torilla sijaitseva terassi Aitio, keskustan ravintola Cheri sekä satamassa sijaitseva Arlan terassi. Mukana olleissa ravintoloissa myytiin kesän aikana yhteensä 1 360 tuoppia Petokala-olutta, joka oli tänä vuonna Lahden Erikois Summer Ale.

Kampanjalle suunnitellaan jo jatkoa ensi keväälle ja kesälle. Hartwall tulee jatkossakin olemaan mukana Vesijärvisäätiön toiminnassa ja huolehtimaan omalta osaltaan järven kunnosta. Kippis Vesijärvelle!

Juomamme ja tekomme ovat hyviä.

Meille se tarkoittaa osallistumista hyvää tekeviin hankkeisiin, lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttämistä, vihreää liiketoimintaa ja tuotantoa, ja monia muita tapoja olla virkistämässä suomalaista yhteiskuntaa.