Moi, mitä etsit?

search

Kippis Vesijärvelle!

Hartwall on mukana Vesijärven suojelutyössä. Järven petokalaparvea kasvatetaan yhdessä lahtelaisten kanssa.

Hartwallin kumppanuus Lahden Vesijärvisäätiön kanssa jatkuu, ja tänäkin kesänä voi tehdä hyvää lahtelaisten kotijärvelle – olutta nauttimalla. 

Kampanjassa on mukana ennätysmäärä paikallisia ravintoloita ja ensimmäistä kertaa myös ruokakauppoja. Mukana on seitsemän lahtelaista ravintolaa: Ravintola Cheri, Pikku Hanhi, Sataman Terassi Arla, Ace Corner, Ravintola Lokki, Tirra-Torvi ja Aitio Kesäterassi Lahen Tori. Kaupoista mukana ovat Lahden K-Citymarketit, Karisma, Laune ja Paavola.

Tavoitteena on istuttaa Vesijärveen lähivuosina tuhansittain järvitaimenia ja kuhaa syömään järven hyvinvoinnin kannalta haastavia pikkukaloja pois.

petokala-vesijärvi-nosto1.jpg

Viime kesänä tietyissä lahtelaisravintoloissa nautittiin olutta ja parannettiin samalla Vesijärven tilaa. Yhteistyön tuloksena järveen solahti miltei 1 500 kookasta järvitaimenta ja noin 500 kuhaa. Nyt kampanja palaa entistä suurempana, ja tavoitteena on syksyn tullen istuttaa vielä mittavampi petokalaparvi.

”Lahti on Hartwallin koti, ja kotijärven puhtaudesta huolehtiminen on sydäntämme lähellä. Lisäksi vesi on juomiemme kaikkein tärkein raaka-aine. Yhteistyömme Vesijärvisäätiön kanssa on tuonut loistavia tuloksia, kun pulskia petokaloja laskettiin viime syksynä veteen ennätysmäärä. Viime kesän kampanja oli menestys, ja tuomme sen nyt paikallisten yrittäjien kanssa takaisin”, iloitsee Hartwallin yhteiskuntavastuujohtaja Hanna Sivenius.

Järvi kaipaa kipeästi petokaloja. Vesistön kunnon kannalta eläinplanktonin määrä on erittäin tärkeä, sillä se pitää levät aisoissa. Pikkukalat kuitenkin syövät ravinnokseen eläinplanktonia, ja siksi on tärkeää että järvessä on myös tarpeeksi petokaloja syömässä pikkukaloja. 

”Olemme todella iloisia siitä, että lahtelaiset yrittäjät ovat lähteneet innolla mukaan kampanjaan, ja että aikuisilla lahtelaisilla on mahdollisuus osallistua! Järven tila on parantunut vuosi vuodelta, mutta tehtävää vielä riittää. Syksyllä on suunnitelmissa istuttaa komea kuhaparvi Vesijärveen”, summaa Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.

Vedellä on merkitystä

Ei ole sattumaa, että Lahden nimi on Lahti – sijaitseehan kaupunki alueelle elintärkeän Vesijärven lahdelmassa. Lahti on Hartwallin koti ja sen vesistöjen hyvinvointi sydämen asia.

Vesi on niin ikään Hartwallin tärkein raaka-aine. Ilman raikasta ja puhdasta vettä ei syntyisi virkistäviä kivennäisvesiä, legendaarisia limonadeja tai maukkaita oluita. Siksi Hartwall käynnisti kampanjan yhdessä Vesijärvisäätiön sekä paikallisten ravintoloiden ja kauppojen kanssa. Nyt jokainen täysi-ikäinen lahtelainen voi kantaa kortensa kekoon järven kunnon parantamiseksi.

Viime syksynä yhteistyön tuloksena järveen solahti miltei 1 500 kookasta järvitaimenta ja noin 500 kuhaa. Tänä syksynä tavoitteena on istuttaa vielä mittavampi petokalaparvi.

 

Vesijärvi:

Petokaloja tarvitaan

Vesijärvi on lahtelaisille rakas virkistyspaikka ja Vesijärven satama lahtelaisten olohuone. Vaikka järven tila on nykyisin jo kohtuullinen, muutama vuosikymmen sitten tilanne oli täysin toinen. 1970–80-luvulla Vesijärvi oli Suomen huonokuntoisin suuri järvi. Kunnostustöillä on kuitenkin tehty lähestulkoon ihmeitä. Tekemistä on edelleen, sillä järven eteläosan kunto on toistaiseksi ekologisen tilaluokituksen mukaan tyydyttävä.

Petokalojen istutuksella on merkittävä rooli järven kunnon parantamisessa. Järven kunnon kannalta eläinplanktonin määrä on erittäin tärkeä, sillä se pitää levät aisoissa. Pikkukalat kuitenkin syövät ravinnokseen eläinplanktonia, ja siksi on tärkeää, että järvessä on myös tarpeeksi petokaloja syömässä pikkukaloja.

Mukana kampanjassa

Ravintolat:

Kaupat: Lahden K-Citymarketit Karisma, Laune ja Paavola

Kampanja alkaa kesäkuun alussa ja jatkuu kesän yli. Petokala-olut on tänä vuonna Lahden Erikois Summer 2020.

Juomamme ja tekomme ovat hyviä.

Meille se tarkoittaa osallistumista hyvää tekeviin hankkeisiin, lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttämistä, vihreää liiketoimintaa ja tuotantoa, ja monia muita tapoja olla virkistämässä suomalaista yhteiskuntaa.