Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Ovi kiinni! Hartwall säästää energiaa ovellisilla kylmäkaapeilla

Hartwallilla on tutkittu kylmäkalusteiden energian kulutusta. Energiahukan estämiselle kaupan juomahyllyllä on hyvin yksinkertainen ratkaisu: ovi. Ovellinen kylmäkaappi käyttää vain 50 % energiaa avoimeen kaappiin verrattuna. Sen vuoksi Hartwallilla uusien kaappien hankinnassa suositaan ovellisia malleja.

Hartwall omistaa on noin 30 000 kylmäkaappia, jotka pitävät juomat viileinä kaupoissa, kahviloissa, huoltoasemilla ja ravintoloissa ympäri Suomen. Kylmä juoma virkistää kummasti, mutta juomien pitämiseen viileänä kuluu rutkasti energiaa. Nyt Hartwallilla ollaan antamassa kylmää kyytiä energian tuhlaamiselle. 

"Avointen kylmäkaappien vaihtaminen ovellisiin kaappeihin on kaikkein helpoin ja toimivin tapa vähentää sähköntarvetta", summaa Hartwallin laitepalvelun päällikkö Robert Nyari 

Esimerkiksi reilun metrin levyinen ovellinen kylmäkaappi vie puolet samankokoisen avokaapin vaatimasta energiasta, eli noin 7 kilowattituntia vuorokaudessa. Jos kilowattitunnin verran sähköä maksaa noin 6 senttiä, säästäisi ovellisen kaapin hankkimisella vuodessa reilut 150 euroa. 

"Ovelliset kaapit ovat hyväksi sekä ympäristölle että kauppiaiden ja ravintoloitsijoiden kukkarolle. Ovellisten kaappien lisäksi olemme kehittäneet yhdistelmäratkaisujajoissa on sekä lämmintä hyllytilaa että ovellinen kylmäkaappi. Näiden energiantarve on vain murto-osa verrattuna vastaavan kokoisten avokaappien tarpeeseen", Nyari toteaa. 

Hartwallilla  kylmälaitteita uusitaan sitä mukaa, kun kaapit tulevat käyttöikänsä päähän. Tänä vuonna hankitaan huomattavasti enemmän uusia ovellisia kaappeja kuin avokaappeja. 

"Kaikki uudet kaappimallit valitaan sillä periaatteella, että niiden on oltava entistä energiatehokkaampia. Näin energiantarpeemme pienenee", kertoo Nyari. 

Ympäristö ja kuluttajat kiittävät 

Materiaalivalinnoilla, hyvällä eristykselläälykkäillä termostaateilla ja muilla ratkaisuilla voidaan ovellistenkin kaappien energiantarvetta pienentää entuudestaan.  

"Ei ole kauaa siitä, kun kaikissa kaupoissa oli avoimet pakastealtaat. Nyt se tuntuu jo aika hurjalta ajatukselta. Myös muiden kylmäkalusteiden suhteen ollaan menossa samaan suuntaan. Samalla kuluttajat tekevät jatkuvasti vastuullisempia valintoja ruokaostoksilla. Ympäristöystävälliset kylmälaiteet voivat olla yrittäjällekin erottautumisen paikka", Nyari vinkkaa. 

Hartwall kehittää yhdessä laitekumppaninsa forssalaisen Asteen kanssa uusia, ympäristöystävällisempiä kylmäkaappeja suomalaisyrittäjien tarpeisiin.  

"Suunnittelupöydällä on tällä hetkellä kaikennäköistä! Ensi vuonna on tulossa joihinkin avokaappimalleihin jälkeen päin lisättäviä ratkaisuja, joilla energiankulutusta voidaan vähentää n. 20 % Myös muita entistä fiksumpia vaihtoehtoja kehitetään", summaa Nyari