Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Hartwallilaiset pidetään lämpimänä kierrätetyllä lämmöllä

Hartwallin panimo Lahdessa on kuuden eduskuntatalon kokoinen rakennus. Siinä riittää lämmittämistä, etenkin talvisaikaan.

Hartwallilla on kehitetty uusia keinoja säästää energiaa ja parannettu lämmön talteenottoa. Esimerkiksi tuotannosta syntyvää lämpöä napataan tehokkaammin talteen ja käytetään tilojen lämmitykseen.

"Kaikkien prosessilaitteidemme, esimerkiksi Jaffaa pullottavan koneen moottorit tuottavat lämpöä. Tämä lämpö otetaan meillä talteen ja se ohjataan takaisin lämmittämään kiinteistöä", kertoo Hartwallin tekninen kehityspäällikkö Marko Rajaniemi.

Energiaa säästyy satojen omakotitalojen tarpeen verran

Laitteiden hukkalämmön talteen ottamisen lisäksi Hartwallilla on tehty muutakin merkittävää energiankulutuksen pienentämiseksi. Fiksu kiinteistöautomaatio säätää ilmastoinnin ja lämpötilan suuremmalle, kun sille on tarve. Automaatio ottaa huomioon niin vuorokaudenajan, säätilan kuin olosuhteet ja prosessit panimon sisällä.

"Esimerkiksi viikonloppuisin ilmastointi ja lämmitys ovat minimillä. Automaatio ennakoi energian tarpeen – kun maanantaina aamuvuorolaiset tulevat töihin, on täällä jo lämmintä. Myös ilmastointi kytkeytyy suuremmalle, kun koneet ja laitteet laitetaan päälle", Rajaniemi selventää.

Sähköä säästyy reilun sadan reilunkokoisen sähkölämmitteisen omakotitalon vuositarpeen verran. Kaukolämmöllä lämpiäviä taloja säästetyllä energialla lämmittäisi reilut 200.

Yhteistyöllä kohti hiilineutraaliutta

Hartwallin Lahden panimon toimintaa ja tekniikkaa kehitetään jatkuvasti ekologisemmaksi, ja mukana kehitystyössä on tusinoittain hartwallilaisia eri puolilta taloa. 

"Meillä on töissä todella osaavaa porukkaa ja isoissa projekteissa mukana on ammattilaisia myös talon ulkopuolelta. Saumattoman yhteistyön ansiosta tehtaan pihamaalla toimii nyt myös hiilineutraalin tuotannon Lahdessa takaava biokaasulaitos", Rajaniemi vinkkaa.