Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Hartwallilaiset pidetään lämpimänä kierrätetyllä lämmöllä

Hartwallin panimo Lahdessa on kuuden eduskuntatalon kokoinen rakennus. Siinä riittää lämmittämistä, etenkin talvisaikaan. Lämmitys tietysti vaatii energiaa. Viime vuoden aikana energiatehokkuutta on parannettu merkittävästi - tavoitteena oli vähentää hiilidioksidipäästöjä 1,2 miljoonaa kiloa, joka vastaa 8,5 miljoonaa autolla ajettua kilometriä. Tavoite saavutettiin jo hyvissä ajoin syksyllä.

Hartwallilla on kehitetty uusia keinoja säästää energiaa ja parannettu lämmön talteenottoa – nyt tuotannosta syntyvää lämpöä napataan tehokkaammin talteen ja käytetään tilojen lämmitykseen.

"Kaikkien prosessilaitteidemme, esimerkiksi Jaffaa pullottavan koneen moottorit tuottavat lämpöä. Tämä lämpö otetaan meillä nyt entistä tarkemmin talteen ja se ohjataan takaisin lämmittämään kiinteistöä", kertoo Hartwallin tekninen kehityspäällikkö Marko Rajaniemi.

Energiaa säästyy satojen omakotitalojen tarpeen verran

Laitteiden hukkalämmön talteen ottamisen lisäksi Hartwallilla on tehty muutakin merkittävää energiankulutuksen pienentämiseksi: fiksu kiinteistöautomaatio säätää ilmastoinnin ja lämpötilan suuremmalle, kun sille on tarve. Automaatio ottaa huomioon niin vuorokaudenajan, säätilan kuin olosuhteet ja prosessit panimon sisällä.

"Esimerkiksi viikonloppuisin ilmastointi ja lämmitys ovat minimillä. Automaatio ennakoi energian tarpeen – kun maanantaina aamuvuorolaiset tulevat töihin, on täällä jo lämmintä. Myös ilmastointi kytkeytyy suuremmalle, kun koneet ja laitteet laitetaan päälle", Rajaniemi selventää.

Sähköä säästyy reilun sadan reilunkokoisen sähkölämmitteisen omakotitalon vuositarpeen verran. Kaukolämmöllä lämpiäviä taloja säästetyllä energialla lämmittäisi reilut 200.

Hartwallilaisten yhteisprojekti – 1,2 miljoonaa kiloa pienemmät päästöt

Hartwallin Lahden panimon toimintaa ja tekniikkaa kehitetään jatkuvasti ekologisemmaksi, ja mukana kehitystyössä on tusinoittain hartwallilaisia eri puolilta taloa. Käynnissä on Hartwallin historian suurin projekti, jonka ensimmäinen vaihe on nyt saatu valmiiksi. Alkaneena vuonna tavoitteet ovat vielä kovemmat kuin menneenä vuonna, eikä vielä olla maalissa.

"Viime vuoden tavoitteena oli pienentää hiilidioksidipäästöjä 1,2 miljoonaa kiloa, ja se saavutettiin jo varhain. Meillä on töissä todella osaavaa porukkaa ja mukana on ollut ammattilaisia myös talon ulkopuolelta, kiitos kaikille sujuvasta projektista myös näin poikkeusaikana! Työ jatkuu täällä Lahdessa, ja tänä vuonna otamme ison loikan kohti hiilineutraalia Hartwallia", Rajaniemi vinkkaa.