Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi, Olut, Tietoa oluesta, Oluttrendit:

5 väitettä gluteenittomasta oluesta

Gluteeniton ruokavalio ei ole maltaisen nautinnon este.

Gluteeniton ruokavalio ei ole maltaisen nautinnon este. Gluteenitonta olutta on löytynyt kauppojen hyllyiltä jo useamman vuoden ajan, ja vaihtoehtoja löytyy moneen makuun. Kenelle tämä ilman gluteenia valmistettu huurteinen sitten sopii? Onko ruokavaliolla väliä vai sopiiko olut kaikille? Nyt on aika selvittää faktat ja murtaa viisi tyypillisintä harhaluuloa gluteenittomasta oluesta.

Väite 1 – Gluteeniton olut on mautonta

Gluteeniton olut voi olla aivan yhtä maukasta kuin tavallinenkin olut, sillä gluteenittoman oluen maku syntyy ensisijaisesti hyvästä reseptistä. Hartwallin tuotekehityspäällikön Riitta Saleva-Sjöblomin mukaan gluteeni poistetaan oluesta valmistusprosessin aikana, mutta muutoin gluteenittoman oluen maku syntyy hyvistä raaka-aineista, joihin kuuluvat mallas ja humala normaalin oluen tapaan.

Väite 2 – Gluteeniton olut sopii vain keliaakikoille

Gluteeniton olut sopii aivan kaikille, ja osa saa oireita gluteenista myös ilman keliakiaa. Tällöin puhutaan gluteeniherkkyydestä tai gluteenisensitiivisyydestä. Oireet ovat kuin keliakiassa, mutta henkilöltä ei löydy keliakialle tyypillisiä ohutsuolen suolinukkavaurioita tai kohonneita keliakiavasta-aineita. Keliakialiiton laillistetun ravitsemusterapeutin Henna Lehikoisen mukaan gluteeniton olut on heille muun gluteenittoman ruokavalion ohella oikea valinta.

Väite 3 – Gluteeniton olut turvottaa vähemmän kuin tavallinen olut

Oikea vastaus selviää kokeilemalla! Moni siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon vatsan toiminnan parantamiseksi, toisaalta alkoholi itsessään voi aiheuttaa joillain turvotusta. Henna Lehikoisen mukaan yksi mahdollinen syy tavallisen oluen aikaansaamille vatsavaivoille saattaa löytyä arabinoksylo-oligosakkaridista, AXOS:sta, joka fermentoituu paksusuolessa bakteerien vaikutuksesta, ja tässä prosessissa syntyy runsaasti kaasuja. AXOS:ia voidaan verratta FODMAP-hiilihydraatteihin, jotka pilkkoutuvat epätäydellisesti ohutsuolessa ja jatkavat matkaansa paksusuoleen bakteerien käsiteltäväksi. Tämä on toki yksilöllistä, toiset eivät saa oluesta mitään vatsaoireita, mutta herkkävatsaisille olut ei välttämättä sovi. Gluteenittoman oluen AXOS-määristä ei löydy toistaiseksi tietoa.

Väite 4 – Keliaakikot voivat juoda vain muutaman gluteenittoman oluen

Keliakiatutkijoiden mukaan gluteenittoman oluen käyttömäärää ei ole tarve rajoittaa gluteenin saannin kannalta. Yleisiä alkoholin käyttösuosituksia kannattaa kuitenkin noudattaa myös gluteenittoman oluen suhteen.

Väite 5 – Gluteeniton olut on kallista

Gluteenin puute ei Hartwallin Saleva-Sjöblomin mukaan sellaisenaan tee oluesta kalliimpaa. Esimerkiksi 4,5 prosenttia alkoholia sisältäviä gluteenittomia Lapin Kulta Pure -lageroluita saa kaupasta riippuen normaalin oluen hintahaarukassa.

Lue lisää gluteenittomasta oluesta: Gluteeniton olut on suositumpaa kuin koskaan aiemmin – miten se valmistetaan?

Saatat pitää myös näistä