Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta, Oluen valmistus:

Miten gluteeniton olut valmistetaan?

Gluteeniton olut kasvattaa suosiotaan.

Mikä maistuu ihanan maltaiselta ja humalaiselta? No gluteeniton olut tietysti! Yhä useampi oluen ystävä suosii gluteenitonta, ja se näkyy monipuolistuneena valikoimana kaupan hyllyillä.

Gluteenittoman oluen valmistus on tarkkaa puuhaa. Kiitos nykyaikaisten valmistustekniikoiden, viljoja ei tarvitse enää orjallisesti vältellä. Esimerkiksi gluteeniton Lapin Kulta Pure valmistetaan täysmallasluomuohrasta, luomuhumalasta ja Salpausselän soraharjujen suodattamasta pohjavedestä.

Gluteeni on ohran, vehnän ja rukiin sisältämä valkuaisaine, jota keliakiaa sairastavan ihmisen suolisto ei kestä lainkaan. Keliaakikon on noudatettava tarkasti gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä ajan, ja tästä syystä moni gluteeniton tuote on saanut alkunsa keliaakikkojen tarpeista.

Enää gluteenittoman oluen kohderyhmää eivät kuitenkaan ole pelkästään keliaakikot, sillä gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut suosittu, ja moni jättää gluteenin pois vapaaehtoisesti.

Mutta kuinka gluteeniton olut oikein valmistetaan?

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että gluteeniton olut valmistetaan samalla tavoin kuin muutkin oluet, ja myös gluteeniton olut voi olla ehtaa mallasta.

Perusprosessin ainoa poikkeama on gluteenin poistaminen oluesta, kertoo Hartwallin tuotekehityspäälikkö Riitta Saleva-Sjöblom.

”Gluteeni poistetaan oluesta entsyymin avulla valmistusprosessin aikana. Gluteenin poisto ei vaikuta oluen makuun”, Saleva-Sjöblom sanoo.

Toinen vaihtoehto on luontaisesti gluteeniton olut, joka valmistetaan tyystin ilman gluteenia sisältäviä viljoja, kuten ohraa, ruista tai vehnää.

Entä milloin olutta voi todella sanoa gluteenittomaksi?

Olutta voi kutsua gluteenittomaksi, kun sen gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg. Tarkka raja tulee lainsäädännöstä: tuotetta saa markkinoida gluteenittomana, kun sen gluteenipitoisuus pysyy sallituissa rajoissa.

”Gluteenittomat tuotteet käyvät läpi tarkan seulan. Jokainen valmistuserä analysoidaan ulkopuolisessa laboratoriossa”, kertoo Saleva-Sjöblom.

Tarkastuksessa käytetään Keliakialiitto ry:n hyväksymää analyysimenetelmää, jolla gluteenipitoisuuden varmistetaan olevan alle hyväksytyn rajan. Prosessi on tarkoin valvottu, jotta juoma soveltuu keliaakikoille.

No miltä se gluteeniton olut sitten maistuu?

Oluen maku riippuu käytetystä reseptiikasta, eli esimerkiksi millaisia humalia ja maltaita on käytetty. Jokaisella oluella on omat luonteenomaiset piirteet ja ominaisuudet, eikä gluteeniton olut kalpene tavallisten oluiden rinnalla.

Hartwallin valikoiman gluteenittomat oluet ovat Lapin Kulta Pure 4,5 % ja vähäalkoholinen Lapin Kulta Pure 2,7 %. Täysmaltainen Lapin Kulta Pure on vaalea lager-olut, joka on valmistettu luomuhumalasta ja suomalaisesta täysmallasluomuohrasta. Olut on pantu Salpausselän soraharjujen suodattamaan pohjaveteen.

Keliakialiitto ry voi myöntää oikeuden käyttää gluteenittoman tuotteen merkkiä. Tuotteen gluteenittomuus voidaan varmistaa yhdellä vilkaisulla tuotepakkauksessa olevasta merkistä, jossa ympyrän sisällä on viljantähkä, joka on yliviivattu. Lapin Kullan Pure kantaa tätä luotettua merkintää.