Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi:

Kalsiumilla luut lujiksi

Kalsium on tärkeää solujen normaalin toiminnan ja luuston terveyden kannalta ja kaikki tarvitsevat kalsiumia joka päivä. Mitä tehdä kun maito ei maita? Mistä löytyy vegaanista kalsiumia? Kasvikunta tarjoilee loistavia kalsiumin lähteitä, ja monipuolisen ruokavalion kylkeen voi valita ruokajuomaksi kalsiumia sisältävän kivennäisveden.

Yhä useampi suomalainen välttelee maitoa, ja lähes puolet (46 %) kertoo vähentäneensä maidon käyttöä viimeisen kahden vuoden aikana, selviää IROResearchin Tuhat suomalaista –tutkimuksesta*. Erityisesti vegaanien ja maitoa välttelevien kannattaa huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta ja täydentää sitä elintarvikkeilla, joihin on lisätty kalsiumia. Juomaksi sopii esimerkiksi Novelle Kalsium -kivennäisvesi, jossa käytetty kalsiumglukonaatti ja -laktaatti ovat peräisin maissista.

Kalsium on luuston rakennusaine – mihin muuhun sitä tarvitaan?

Kalsium on luuston rakennusainetta, mutta lisäksi se osallistuu solutasolla moneen toimintaan. Se säätelee myös sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa sekä aineenvaihduntaa. Kehossa kalsium on varastoitunut luihin. Jos kalsiumia ei tule ravinnosta riittävästi, keho alkaa kuluttaa luuston kalsiumia, luiden mineraalitiheys heikkenee ja osteoporoosin riski kasvaa.

Kalsiumin riittävän saannin lisäksi kannattaa huomioida, että muillakin valinnoilla on merkitystä luuston kunnolle. Erilaiset liikuntalajit, kuten tanssi, juoksu, voimistelu, pallopelit ja lihaskuntoharjoittelu vahvistavat luustoa. Luusto on elävää kudosta, joka kehittyy koko elämän ajan.

Kuinka paljon kalsiumia tarvitaan terveyden ylläpitämiseksi?

Kalsiumin saantisuositus on aikuisilla keskimäärin 800 mg ja lapsilla 600 mg päivässä, ja kaiken ikäiset tarvitsevat kalsiumia joka päivä. Kalsiumin tarve kuitenkin vaihtelee ihmisen eri ikävaiheissa. Kasvavien lasten ja nuorten kalsiumin tarve on erityisen suurta. Naisilla raskaus ja imetys lisäävät kalsiumin tarvetta.

Perinteisiä suomalaisen ruokavalion kalsiumin lähteitä ovat ennen kaikkea maitotaloustuotteet, kuten maito, piimä, jugurtti, rahka, viili ja juustot. Kalsiumin lähteenä maito ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellinen, sillä maidon kalsium ei eroa muiden ruoka-aineiden kalsiumista mitenkään.

Mistä saa vegaanista kalsiumia?

Yhä useampi hakee vaihtoehtoisia kalsiumin lähteitä elämäntapa- tai ruokavaliosyistä: esimerkiksi vegaanit tai yhä useampi kasvissyöjä tai herkkävatsainen ei käytä maitoa, mutta kalsiumia on silti mahdollista saada riittävästi.

Kalsiumin saantisuositus täyttyy monipuolisella vegaanisellakin ruokavaliolla, johon on sisällytetty muun muassa papuja, siemeniä ja pähkinöitä. Palkokasveissa ja täysjyväviljoissa esiintyvät fytaatit saattavat kuitenkin heikentää kalsiumin imeytymistä. Ruoan prosessoiminen, kuten idättäminen, liottaminen tai hapattaminen hajottaa fytaatteja, joten palkokasveja ja täysjyväviljoja kannattaa käyttää eri tavoin valmistettuina kalsiumin imeytymisen varmistamiseksi.

Kalsiumia on mahdollista saada riittävästi, vaikka ei maitoa käyttäisikään.

Kasviksista esimerkiksi appelsiinissa, mustaherukassa, siemenissä ja pähkinöissä on runsaasti kalsiumia. Vegaanit ja kasvissyöjät, maitoallergiset ja muut maitotuotteita välttelevät voivat kerätä vuorokauden kalsiuminsa vaikkapa näin: 100 g tofua, 2 dl parsakaalia, 2 rkl seesaminsiemeniä, 200 grammaa keitettyä pinaattia ja lasillinen kalsiumilla täydennettyä juomaa.

Novelle Kalsium

  • Raikas kivennäisvesi, johon on lisätty kalsiumia. 2,5 desilitran lasillinen Novelle Kalsiumia sisältää 23 % päivän kalsiumin saantisuosituksesta. Yhdessä 0,5 litran pullollisessa on 47 % päivän kalsiumin saantisuosituksesta.
  • pH-arvoltaan neutraali, joten siitä ei ole haittaa hampaille.
  • Novelle Kalsiumin kalsium on kasviperäistä. Tuote on vegaaninen, kaloriton, makeuttamaton ja suolaton.

*Lähde: IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus. IRONetPaneliin vastasi yhteensä 1000 18-vuotta täyttänyttä suomalaista. Tutkimuksen otos vastaa suomalaista väestöä valtakunnallisesti iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan.