Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit, Viinit:

Punaviiniglögi – näin teet ja maustat joulun ykkösjuoman

Punaviiniglögi on joulun ehdoton klassikkojuoma, joka taipuu moniin eri versioihin. Oletko kokeillut jo esimerkiksi suklaalla, karpaloilla tai granaattiomenalla tuunattua glögiä?

Jos pitäisi mainita ensimmäinen mieleen tuleva joulujuoma, se olisi luultavasti glögi. Ja vielä punaviinistä tehty sellainen.

Kiireinen tai kärsimätön nappaa valmiin glögipullon ruokakaupan tai Alkon hyllystä. Jos haluat tehdä glögin itse, mutta päästä vähällä vaivalla, sekoita valmista alkoholitonta glögiä ja punaviiniä. Jos taas ehdit keitellä juomaa ja haluat maustaa sen oman makusi mukaan, voit valmistaa punaviiniglögin kokonaan itse. Näin pääset myös vaikuttamaan alkoholin ja sokerin määrään juomassa.

Perinteisen punaviiniglögin valmistus

Suomalaisen punaviiniglögin peruspiirre on, että viini yhdistetään mehuun. Yleensä glögi valmistetaan mustaherukkamehusta, mutta siihen voi käyttää myös esimerkiksi puolukka- tai karpalomehua. Viiniksi kannattaa valita mehevä, hilloinen ja kepeä punaviini, ei liian tanniinista. Myös edullisemman hintaluokan punaviinit sopivat hyvin glögiin.

Lämmitä ensin mehu ja sekoita siihen mausteet eli esimerkiksi kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssi tai kardemumma. Valitse mausteet makusi mukaan ja yllätä itsesi kokeilemalla uusia makuyhdistelmä. Mitä voimakkaamman makuisen glögin haluat, sitä pidemmäksi aikaa voit jättää mausteet tekeytymään mehuun. Kun maustettu mehupohja on kuuma, lisää siihen punaviini. Sopiva suhde punaviiniä ja mehua on sellainen, että viiniä on hieman enemmän. Esimerkiksi viinipullollisen (0,75 dl) joukkoon sekoitetaan 3–5 dl mehua.

Jos haluat glögiin makeutta, lisää siihen sokeria. Jos glögissä on pullollinen viiniä, 1 rkl – ½ dl sokeria antaa pienen makeuden, 1–2 dl tuo jo reilusti makeutta. Toki myös käytetyn mehun sokerisuus vaikuttaa juoman lopulliseen makeuteen. Tavallisen sokerin lisäksi glögin sopivat myös fariini-, ruoko- ja muscovadosokeri sekä siirappi ja vaahterasiirappi.

 

Koonti_punaviiniglögit_vaaka_4-3.jpg

Uusia ideoita punaviiniglögin maustamiseen

Punaviiniglögi on siitä helppo juoma, että perinteisten mausteiden lisäksi sitä voi tuunailla monella tavalla. Kokeile maustaa glögi esimerkiksi granaattiomenan mehulla ja ripottele joukkoon rusinoiden ja manteleiden sijasta granaattiomenan siemeniä.

Tai jos haluat glögiin aavistuksen kirpeyttä, käytä pohjana puolukka- tai karpalomehua, lisää joukkoon marjoja ja täydennä makua rosmariinilla.

Jos taas kaipaat punaviinin tilalle vahvempaa terästystä, glögiin voi sekoittaa maun mukaan vaikkapa portviiniä, rommia, konjakkia tai brandyä.

Makean ystävän kannattaa testata glögiä, jossa yhdistyvät kaksi joulun perusmakua: punaviini ja suklaa. Suklaa-punaviiniglögin pohjalle valmistetaan ensin suklaasta, kaakaojauheesta ja piparkakkumausteesta lämmin, suklainen seos, johon punaviini sitten yhdistetään.

Katso suklaa-punaviiniglögin resepti täältä: Tässä kauden makein punaviiniglögin resepti: suklaaglögi!

Punaviiniglögi-ideoita maailmalta

Siinä missä meillä glögi sekoitetaan mehusta ja viinistä, maailmalla lämpimiin viinijuomiin ei yleensä mehu kuulu vaan maku tulee mausteista ja hedelmistä. Saksalainen glühwein eli hehkuviini lienee tunnetuin talvinen viinijuoma, ja sitä myydään vuosittain Keski-Euroopan joulutoreilla mukitolkulla viluisille joulushoppailijoille. Glühweinissa on usein samoja mausteita kuin glögissä, mutta mehu ja siten sokerin tuoma makeus puuttuvat.

Italiassa lämmitetyn hedelmäisen viinin joukkoon sekoitetaan sitruunaa ja juomaa kutsutaan vin bruléksi. Brittien kupeissa taas höyryää mulled wine, ja ranskalaisilla vin chaud, jossa usein on terästyksenä loraus konjakkia.

Punaviiniglögin lämmitys ja tarjoilu

Sopiva tarjoilulämpötila glögille on noin 60 astetta. Kattilassa tehtäessä sen voi lämmittää hieman kuumemmaksi, sillä juoma kuitenkin jäähtyy mukeihin kaadettaessa. Juoma on sopivan lämpöistä, kun ensimmäiset höyryt nousevat kattilasta – mittaria ei siis tarvitse olla! Viiniä ei ole tarkoitus keittää, mutta jos glögi pääsee kiehahtamaan, sen voi kyllä tarjota.

Jos tarjoat glögiä pitkin iltaa, se kannattaa kuumentaa teräskattilassa hyöryäväksi ja jättää sitten liedelle 1-teholle. Näin juoma pysyy kutakuinkin lämpimänä seuraavia kaatoja varten.

Testaa myös sitä, että jätät glögin kokonaan lämmittämättä ja tarjoilet sen jääkylmänä glögisangriana!

Tuttu glögin höyste ovat rusinat ja mantelit, mutta niiden tilalla voi kokeilla myös muita kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Myös tuoreet marjat, kuten puolukat ja karpalot, granaattiomenan siemenet, kanelitangot, tähtianikset tai rosmariinin oksat sopivat glögiin.

Lisää vinkkejä glögin valmistukseen:

 

Glögi – tiesitkö nämä 8 asiaa joulun suosikkijuomasta?

Paras glögibooli: glögiskumppa isolle porukalle

Talvikauden lämmittävä juoma on olutglögi

Saatat pitää myös näistä