Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit:

Juomatrendit 2021 – näitä drinkkejä janotaan nyt!

Highball-cocktaileja, laventelia ja raparperia, vähäkalorisia hard seltzereitä, voikukkakoristeita… Asiantuntijamme esittelevät nämä ja muut juomatrendit 2021!

1. Yksinkertaisuus ja laatu – ei turhaa hifistelyä

Yksi juomatrendeistä 2021 on laadun korostuminen: vähemmän, mutta parempaa. Tämä periaate on ohjannut juomavalintoja viime vuosina, ja niin myös tänä kesänä.

”Korkea laatuvaatimus koskee niin panimojuomia, viinejä kuin väkeviäkin”, kiteyttää Hartwallin avainasiakaspäällikkö Rasmus Walldén.

Vaikka juomilta vaaditaan laadullisesti aiempaa enemmän, on juomakulttuurissa simppeliys ja rentous nousussa.

”Ihmiset eivät kaipaa turhaa hienostelua, vaan juomien pitää olla helposti lähestyttäviä ja laadukkaita. Kun koronavuoden jälkeen pikkuhiljaa pystytään taas palaamaan normaaliin, halutaan keskittyä ennen kaikkea arjen pieniin hyviin hetkiin, yhdessäoloon ja laatutuotteiden nautiskeluun ilman turhia krumeluureja.”

 

2. Aidot raaka-aineet ja käsin tekeminen

Laatuajattelu näkyy juomatrendeissä 2021 myös siinä, että erilaiset craft-juomat eli käsityöläistyyliin laadukkaista ja aidoista raaka-aineista huolella valmistetut tuotteet kiinnostavat. Käsityöläisyysajattelu yltää erikoisoluista myös viineihin, siidereihin ja limonadeihin.

”Oluissa neipat, sourit ja saisonit ovat tulleet jäädäkseen, ja viineissä luomu- ja natuviinit kiinnostavat ihmisiä. Siidereissä kuluttajia vetää nyt puoleensa aidoista omenoista valmistettu siideri, josta hyvänä esimerkkinä on uusi karamellinen Guilty Joe -siideri. Tänä kesänä tuomme markkinoille myös takaisin italialaiset Fonti di Crodo -craft-limonadit, joissa on aitoa hedelmälihaa”, Walldén luettelee.

3. Alkoholittomat juomat – uutuutena nollalonkero

Maailmanlaajuisen hyvinvointitrendin myötä alkoholittomat ja matala-alkoholiset tuotteet ovat iso juomatrendi edelleen 2021.

Tänä kesänä esimerkiksi Hartwall Original Long Drink -tuoteperhe täydentyy kahdella alkoholittomalla uutuudella. Makuina alkoholittomissa lonkeroissa on perinteinen greippi ja inkivääri: Hartwall Original Long Drink Grapefruit 0 % ja Hartwall Original Long Drink Ginger 0 %  Lahden Erikois -brändi puolestaan sai riveihinsä matala-alkoholisen Lahden Erikois Mild Ale 3,8 % -oluen.

Haluatko tietää, kuinka Lahden Erikois Mild Ale -uutuusolut syntyi? Lue lisää täältä.

Tänä keväänä lanseerattiin myös uusi kokonaan alkoholiton olutbrändi More Brewing.

4. Vähäkalorisemmat valinnat – jättisuositut hard seltzerit

Juomakansan huulilla ovat olleet myös hard seltzerit. Hard seltzerit ovat terästettyjä ja maustettuja hiilihapotettuja juomia, jotka koostuvat pitkälti vodkasta ja soodavedestä. Juomat ovat vähäkalorisia, eikä niissä ole hiilihydraatteja tai sokereita.

”Terveellisemmät valinnat, kuten vähäsokeriset ja -kaloriset juomat kiinnostavat nyt”, Walldén sanoo.

Irlantilainen juoma-alan yritys Mark Anthony Brands International toi hard seltzerit markkinoille vuonna 2016 White Claw -tuotenimen alla. Juomista tuli niin suosittuja, että niiden on sanottu jopa mullistaneen juomamarkkinat.

”Etenkin Yhdysvalloissa White Claw on jo iso juttu. Pikkuhiljaa saimme juomat Eurooppaan ja tänne Suomeenkin. White Claw’ta saa Suomessa limen ja mangon makuisena.”

Kiinnostuitko White Claw’sta? Lue lisää täältä.

5. Raikkaat ja helpot highball-drinkit

Jos viime kesän ykkösjuoma oli spritz, tänä kesänä se on highball!

Highball-drinkit ovat kevyitä, pitkiä ja niissä on raikkaat maut. Nimitys highball tulee drinkin pitkästä ja kapeasta tarjoilulasista.

”Pitkään suosiossa olivat erilaiset cocktailit, joiden valmistus vaati paljon erilaisia raaka-aineita, työvälineitä ja mutkikasta tekniikkaa. Highballit sen sijaan tehdään vain muutamasta raaka-aineesta ja välineiksi riittää juomalasi, jäitä ja lusikka”, sanoo Hartwallin Diageo-päällikkö Henri Peltomäki.

Highball-drinkin teko onnistuu helposti kotona, sillä ainekset löytyvät pitkälti lähikaupasta. Yksinkertaisimmillaan drinkin voi sekoittaa kahdesta raaka-aineesta: omasta lempialkoholista ja soodasta.

”Esimerkiksi viski ja Hartwall Red Soda ovat hyvä yhdistelmä. Tummat alkoholit, kuten viskit, ovatkin seuraava nouseva trendi. Hedelmäinen Red Soda taas on kesän kovimpia miksereitä. Myös maustetuilla gineillä saa makuihin variaatiota”, Peltomäki vinkkaa.

Highball-drinkin pidentäjänä toimii myös itsemaustettu sooda. Se syntyy helposti hiilihapotuslaitteella vedestä. Kuplaveden voi maustaa mielensä mukaan esimerkiksi hedelmillä tai itsekeitetyllä siirapilla. 

”Siirapeissa voi käyttää rohkeasti omia lempimakuja, kuten inkivääriä, sokeria ja kanelia. Highball antaa paljon vapauksia makumaailmoilla leikittelyyn.”

Kurkkaa trendikkään inkivääri-highball-mocktailin resepti tästä.

6. Maut: raparperi, laventeli ja seljankukka

Makujen osalta juomatrendien 2021 kärjessä ovat seljankukka ja laventeli. Seljankukkaa löytyy usein ruokakaupoista mehutiivisteenä, laventelia taas käytetään juomissa usein siirappimuodossa. Siirapin voi keittää itse kuivatusta laventelista, sokerista ja vedestä. Elintarvikkeeksi sopivaa kuivattua laventelia saa luontaistuotekaupoista; kukkakaupan laventeli sen sijaan ei ole syötävää.

Suomalaisten kasvimailta tuttu alkukesän herkku, raparperi, on nyt juomamaailmassa kuuma juttu.

”Raparperi on etenkin maailmalla äärimmäisen trendikäs uusi maku. Meillä pohjoisessa se on tuttu jo lapsuuden raparperipiirakoista”, Peltomäki sanoo.

Raparperin suosio juomissa piilee varmasti osittain sen monikäyttöisyydessä: raparperilla voi säädellä juoman hapokkuutta, siitä voi keittää mehua tai siirappia tai tehdä koristeita.

Hienostuneen laventeli-karhunvatukka-mocktailin ohjeen löydät täältä.

7. Koristelu: rentoa eikä mitään turhaa

Samoin kuin juomaresepteissä, myös koristelussa on palattu yksinkertaisuuteen. Koristeita ei tarvitse välttämättä lainkaan, tai vaikkapa yksi verigreippilohko voi riittää. Myös rentoa rouheutta saa olla – sitruslohko voi olla jo puoliksi puristettu ja repaleinen.

Koristeen käyttötarkoitustakin mietitään aiempaa enemmän.

”Drinkkiin ei laiteta enää kuusenoksaa vain näön vuoksi, vaan koristeella pitää olla jokin tarkoitus. Sitruslohkosta puristetaan juomaan aromia ja happoja, ja yrtti täydentää juomakokemuksen ottamalla myös hajuaistin mukaan”, Peltomäki kuvailee.

Jos kuitenkin kaipaa koristeita, ovat syötävät kukat klassinen, helppo ja näyttävä ratkaisu. Sen sijaan, että hakee koristekukat ruokakaupasta, kannattaa kurkata ensin omalle takapihalle – jopa rikkaruohotasolle.

”Itse käytän koristeina mansikankukkia, orvokkeja ja omenapuunkukkia. Myös voikukkaa voi käyttää. Voikukan terälehdet voi kuivata, lisätä sokerisuolasekoitukseen ja tehdä siitä drinkkilasiin sokerisuolareunuksen. Siitä tulee näyttävä ja värikäs koriste, joka myös täydentää makuelämystä”, Peltomäki vinkkaa.

8. Eripariset lasit

Drinkkilasien valinnassakin saa leikitellä! Enää kaapista ei tarvitse löytyä juuri sitä tiettyä martinilasia, vaan juomalasien juhlavuuden ja arkikäytön raja saa häilyä.

”Hienollakin illallisella drinkit voidaan tarjoilla kaikille erilaisissa laseissa. Esimerkiksi lapsuudesta tutut Disneyn Hessu Hopo tai Aku Ankka -kuvioiset lasit olisivat nyt drinkkilaseina todella hienot!” Peltomäki lisää. 

Saatat pitää myös näistä