Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Kauanko viini säilyy avattuna?

Avattu viini kannattaa säilyttää viileässä ja valolta suojattuna

Viinit, Viinitietoa

Kemut olivat kivat, mutta yksi pullo jäi puolilleen. Kehtaako sitä tarjota vielä parin päivän kuluttua? Kuinka kauan viini säilyy hyvänä?

Hyvä nyrkkisääntö on, että avattu viinipullo säilyy juotavana kolmesta viiteen päivää, kunhan se on säilytetty asianmukaisesti.

”Jotkut viinit saattavat säilyä avattuna jopa viikon, mutta ne on säilytettävä jääkaapissa huolellisesti suljettuna. Viileys suojaa viiniä kemiallisilta reaktioilta, jotka muuttavat viinin makua ja väriä”, vinkkaa Hartwallin Head of Own Wines Ida Kupari.

Avattu viini kannattaa panna jääkaappiin omassa pakkauksessaan. Hanapakkaus on huoleton, sillä se ei juurikaan päästä ilmaa viinin sekaan. Pulloviinin säilyvyyttä voi edistää tyhjiöpumpulla, jolla pullosta saa pumpattua ilman pois ennen uudelleensulkemista ilmatiiviillä korkilla. Kuohuviinipulloja varten valmistetaan erityisiä painekorkkeja, jotka saavat myös osan kuplista säilymään hieman paremmin.

10 99
0.75L

Hans Baer Riesling

Qualitätswein Rheinhessen

Lue lisää

Avattu viini kadottaa värinsä ja makunsa

Kun viinipullon avaa, tapahtuu kaksi asiaa. Ensinnäkin viinin sekaan pääsee ilmaa, jolloin happi alkaa reagoida viinin kanssa. Hapettuminen muuttaa hiljalleen viinin makua ja väriä.

”Happi syö viinistä hedelmäisiä aromeja, jolloin viinin maussa alkaa korostua alkoholi. Myös viinin väri muuttuu hapen vaikutuksesta, esimerkiksi punaviinit muuttuvat ruskeiksi, kun tanniinit hapettuvat.”

Lisäksi avaaminen päästää viinin joukkoon ilmassa olevia bakteereita, jotka aloittavat etikkahappokäymisen.

”Viinin alkoholi muuttuu hiljalleen etikkahapoksi, joten viini alkaa tuoksua ja maistua etikalta.”

Säilyykö avattu punaviini paremmin kuin valkoviini?

Erilaisten viinityylien välillä on pieniä eroja niiden säilyvyyden suhteen. Viiniasiantuntija Ida Kuparin mukaan kuplattomat puna- valko- ja roseeviinit säilyvät avattuna kolmesta viiteen päivää.

Herkimpiä pilaantumaan ovat matalatanniiniset ja edulliset punaviinit sekä matalahappoiset valko- ja roseeviinit.

”Myös tammikypsennetyt valkoviinit, jotka ovat jo valmiiksi hieman hapettuneita, esimerkiksi tietyntyyliset chardonnayt, hapettuvat nopeammin avaamisen jälkeen”, sanoo Kupari.

Hapokkaampien valko- ja roseeviinien säilyvyys sen sijaan on hieman parempi. Sama koskee arvokkaampia punaviinejä, joissa on kypsytyspotentiaalia ja aito korkki. Niissä on enemmän tanniineja ja happoa, jotka suojaavat viiniä hapettumiselta.

Avattu kuohuviinipullo säilyy hyvänä vain pari päivää, koska sen kuplat karkaavat. Korkattu kuohuviinipullo kannattaakin sulkea painekorkilla ennen sen panemista jääkaappiin.

”Samppanja ja cava säilyvät proseccoa pidempään, koska niissä on korkeampi paine.”

13 49
0.75L

Fiorissimo Prosecco Extra Dry

Veneto

Lue lisää

Avattu hanapakkaus säilyy pulloa paremmin

Avatun hanaviinin säilyvyys on omaa luokkaansa pulloihin verrattuna. Ne voivat säilyä jääkaapissa hyvinä jopa neljä viikkoa, jos pakkauksen sulkumekanismi on kunnossa, eikä se päästä viinin sekaan ilmaa.

Pahvitetroissa myytävät viinit puolestaan pilaantuvat samaa tahtia kuin avatut pulloviinit eli vajaassa viikossa.

Lähtökohtaisesti avattu viini kannattaa aina säilyttää omassa pakkauksessaan. Jos viini on kaadettu karahviini säilyvyyssäännöt eivät enää päde, sillä viini on ehtinyt olla jo niin kauan kosketuksissa ilman kanssa.

”Viiniä ei kannata panna karahvissa jääkaappiin, vaan sen voi kaataa pienempään pulloon, jonka saa suljettua ilmatiiviisti.”

35 99
3L

Montalto Rosso Passivento Hanapakkaus 3L

IGT Terre Siciliane

Lue lisää

Mistä tietää, onko avattu viini vielä juomakelpoista?

Sen arvioiminen, onko avattu viini vielä juomakelpoista vai ei, on Ida Kuparin mukaan aistipeliä. Viiniä kannattaa siis nuuhkia ja maistaa. Jos aromit ovat kadonneet ja viinin maku muuttunut etikkaiseksi, viini on pilaantunut.

Jonkun suussa pari päivää jääkaapissa ollut viini maistuu vielä aivan kelvolliselta, kun taas joku toinen huomaa siinä jo sivumakuja. Jos ei luota omaan makuaistiinsa, voi luottaa kalenteriin:

”Viikon säilytyksen jälkeen tuskin mikään pullossa ollut, avattu viini on enää kovin hyvää.”

Vaaralliseksi viini ei kuitenkaan muutu vanhetessaan, mutta Kupari ei suosittele parhaat päivänsä nähnyttä viiniä juotavaksi – tai edes ruoanlaittoon.

”Kyllähän se pilaantuneen viinin maku sinne ruokaankin tulee, joten heittäisin huonoksi menneen viinin pois.”

Kirjoittaja

Ida Kupari
Head of Own Wines, Hartwall

 

 

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!