Moi, mitä etsit?

search

Herkullisin halloween-menu

Kurpitsaa kolmella tavalla

Juoma ja ruoka, Halloween

Halloween-illallisella menun juju on kurpitsa. Alkuun kurpitsakeittoa, pääruoaksi ribsejä ja peruna-kurpitsapaistosta, jälkiruoaksi kurpitsakakkua. Ja kaikki asianmukaisen kammottavasti koristeltuna!

Halloween-kutsut tulossa, eikä hajuakaan mitä tarjoaisit? Tässä helppo ja juhlan henkeen sopiva Halloween-menu. Ja koska juhlapäivänä on kuitenkin kiire, suunnittelimme ruokalajit siten, että voit valmistella ne vaikka edellisenä päivänä. Bilepäiväksi jää vain viimeistely, lämmitys ja esillepano.

Halloween-menun yhdistävä tekijä on kurpitsa. Alkuruoassa se on sosekeiton muodossa. Pääruokana on meheviä ribsejä, jotka on marinoitu Sol-oluella ja hunajalla. Nauti ribsit tomaattikastikkeen ja peruna-kurpitsapaistoksen kera. Jälkiruokana Halloween-ruokalistalla on kurpitsajuustokakku

Resepti

Alkuruoka: omenasiiderillä maustettu kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto saa hapokkuutta omenasiideristä ja lisämakua inkivääristä, kanelista, neilikasta ja chilistä. Voit tarjoilla kurpitsakeiton lautasten sijaan pienistä koverretuista kurpitsoista tai yhdestä isosta, josta jokainen voi kauhoa soppaa omaan kulhoonsa.

6 annosta

1 sipuli 4 valkosipulinkynttä 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 1 kg kurpitsaa 2 omenaa 2 rkl öljyä 1 tl kanelia ½ tl neilikkaa ½ tl chilijauhetta 2 ½ dl Happy Joe Extra Dry Apple -omenasiideriä 3 dl kasvislientä (3 dl vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta) 2 dl kuohukermaa suolaa ja mustapippuria paahdettuja kurpitsansiemeniä tuoretta timjamia
Kokonaisaika 1 t 0 min
267 kcal
  • Kuori ja pilko vihannekset. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori inkivääri ja raasta se hienoksi raasteeksi. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko paloiksi. Leikkaa omenasta siemenkota pois ja paloittele omena.

  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri, kaneli, neilikka ja chilijauhe ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon kurpitsat ja omenat.

  • Lisää siideri ja kasvisliemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä poristen, kunnes kurpitsat ovat kypsiä, palojen koosta riippuen noin 20–30 minuuttia.

  • Soseuta keitto sauvasekoittimella tai kuumuutta kestävällä tehosekoittimella.

  • Lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos keitto on liian paksua, lisää hieman vettä.

  • Kuumenna keitto vielä ennen tarjoilua ja jaa lautasille. Myös koverretut pienet kurpitsat toimivat näyttävinä tarjoiluastioina. Viimeistele annokset paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja tuoreella timjamilla.

Vinkki! Voit valmistaa keiton hyvissä ajoin, vaikka edellisenä päivänä. Tee se silloin soseuttamiseen asti valmiiksi (kohta 4). Ennen tarjoilua kuumenna keitto ja lisää kerma sekä suola ja mustapippuri.

Happy Joe Extra Dry Apple 4,5%

Happy Joe Extra Dry Apple 4,5%

Lue lisää

Resepti

Pääruoka: ribsejä & tomaattikastiketta

Mehevät ribsit on marinoitu Sol-oluella ja hunajalla. Ohessa tarjoillaan veri.. ei kun tomaattikastiketta. Nauti peruna-kurpitsapaistoksen kera.

6 annosta

Sol-hunajamarinoidut ribsit

5 valkosipulinkynttä 2 ½ dl Sol-olutta 3 rkl hunajaa 1 rkl valkoviinietikkaa 1 tl dijon-sinappia 2 porsaan ribsiä (n. 1,5 kg) suolaa ja mustapippuria

Tomaattikastike

3 valkosipulinkynttä 1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä 2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina 3 rkl tomaattipyreetä 500 g paseerattua tomaattia 1 tl sokeria suolaa ja mustapippuria
Kokonaisaika 15 t 15 min
Valmistus 3 t 15 min
356 kcal
  • Valmista ribsit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita olut, hunaja, valkoviinietikka, sinappi ja valkosipuli keskenään ja laita ribsit marinadiin yön yli. Ribsit ovat isokokoisia, joten hyvä astia marinointiin on esimerkiksi uunivuoka. Kääntele ribsejä marinadissa muutaman kerran marinoinnin aikana.

  • Valuta suurin osa marinadista pois, jätä noin sentin kerros uunivuoan pohjalle. Hiero ribseihin suolaa ja mustapippuria. Peitä vuoka foliolla ja paista 150 asteessa kaksi tuntia.

  • Paista tai grillaa ribsit rapeiksi juuri ennen tarjoilua.

  • Valmista sitten tomaattikastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipulia parin minuutin ajan. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattipyree, kuullota vielä hetki.

  • Lisää paseerattu tomaatti kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin puolen tunnin ajan. Mausta kastike sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

  • Koristele tarjoiluvati herkkusienipääkalloilla, joille on kaiverrettu silmäkuopat ja sierainaukot hammastikulla.

Sol 4,5 %

Sol 4,5 %

Lue lisää

Resepti

Pääruoka: peruna-kurpitsapaistos

Maukas peruna-kurpitsapaistokseen lisätään loraus omenasiideriä ja reilu juustokuorrute. Nauti ribsien ja tomaattikastikkeen kera.

700 g perunoita 300 g kurpitsaa 1 valkosipulinkynsi 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna 1–1 ½ dl Happy Joe Extra Dry Apple -omenasiideriä 1 dl kuohukermaa 1 rkl voita vuoan voiteluun suolaa 2 dl cheddar-juustoa raasteena
Kokonaisaika 1 t 0 min
Valmistus 45 min
228 kcal
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  • Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.

  • Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa hieman perunoita paksummiksi siivuiksi.

  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna rosmariini.

  • Laita siideri kattilaan, lisää valkosipuli ja rosmariini. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes siideriä on jäljellä noin puoli desiä. Sekoita joukkoon kerma ja ota pois liedeltä.

  • Voitele uunivuoka voilla. Lado vuokaan puolet perunoista ja ripottele päälle hieman suolaa. Laita perunoiden päälle kurpitsat ja hieman suolaa, sitten loput perunat ja vielä ripaus suolaa.

  • Kaada siideri-kermaseos vuokaan ja levitä päälle juustoraaste.

  • Paista vuokaa noin 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta kauniin ruskistunut. Anna vuoan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

  • Voit koristella peruna-kurpitsapaistoksen mustista oliiveista askarrelluilla hämähäkeillä.

Vinkki! Peruna-kurpitsapaistoksen voi tehdä paistamista vaille valmiiksi vaikkapa edellisenä päivänä.

Resepti

Jälkiruoka: paistettu kurpitsajuustokakku

Jälkiruokana Halloween-ruokalistalla on kurpitsajuustokakku. Kakun pinnalle pursotetaan sulatetusta suklaasta hämähäkinverkko.

10 annosta

400 g kurpitsaa kuorittuna 100 g piparkakkuja 50 g voita 200 g maustamatonta tuorejuustoa 200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa 3 kananmunaa 1 ½ tl piparkakkumaustetta 50 g tummaa suklaata koristeluun mustia ja kultaisia nonparelleja
Kokonaisaika 2 t 0 min
Valmistus 1 t 0 min
205 kcal
  • Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja kypsennä kuutiot höyryttämällä tai keittämällä. Soseuta kurpitsa ja anna jäähtyä.

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  • Murskaa piparkakut hienoksi jauheeksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita piparkakkumurun sekaan.

  • Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele piparkakkuseos pohjaan. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

  • Laita tuorejuustot kulhoon yhdessä kananmunien kanssa. Vatkaa huolellisesti sekaisin. Lisää sokeri, piparkakkumauste ja kurpitsasose. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan.

  • Paista kurpitsajuustokakkua 55–60 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen irtopohjavuoan reunojen irrottamista.

  • Sulata suklaa ja siirrä pursotinpussiin. Tee pussiin pieni reikä ja pursota kakun pinnalle hämähäkinseitti. Viimeistele kakku ripottelemalla sen päälle nonparelleja.

Vinkki! Voit leipoa kakun valmiiksi edellisenä päivänä.