Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit, Olut, Tietoa oluesta, Oluen valmistus:

Anders Kissmeyer: terveiset pohjoismaisen panimoyhteistyön eturintamasta

Palkittu tanskalainen panimomestari ja olutguru Anders Kissmeyer

Palkittu tanskalainen panimomestari ja olutguru Anders Kissmeyer haluaisi, että panimot kuroisivat umpeen viiniteollisuuden etumatkan kulinarismissa. Hartwall tuo Kissmeyerin reseptiikkaa suomalaisten ulottuville Polar Monkeys -sarjassaan.

Lempeille kasvoille leviää leveä hymy, kun mies saa puhua oluesta. Ja sillä kokemuksella, joka olutmestari Anders Kissmeyerillä on, juttua myös riittää: hänellä on maisterintutkinto oluenpanemistieteestä sekä kemian insinööritieteistä, takanaan 16-vuotinen ura Carlsbergin laadunvalvonnassa, ja vuodesta 2001 alkaen hän on pyörittänyt omia panimoitaan ja toiminut panimoalan konsulttina ja alaan erikoistuneena kirjoittajana.

Sillä kokemuksella, joka olutmestari Anders Kissmeyerillä on, juttua oluesta riittää.

Myös suuri maailma on antanut Kissmeyerille tunnustusta. Esimerkiksi Scandinavian School of Brewing valitsi hänet vuonna 2011 parhaaksi, yhä aktiiviseksi Master Breweriksi maailmassa, ja brittiläinen Olutakatemia nimesi hänet 2013 oluen kunniasommelieriksi. Viimeisin kunniamaininta on vuodelta 2016, kun Tanskan Panimoyhdistys palkitsi hänet merkittävästä panoksesta olutteollisuuden puolesta. Kotimaassaan Tanskassa häntä on tituleerattu yhdeksi tärkeimmistä panimoammattilaisista maan historiassa.

Kissmeyer mukana kätilöimässä Mattsson-erikoisolutpanimoa

Tällä hetkellä Anders Kissmeyer konsultoi, neuvoo ja auttaa muita panimoita kotimaassaan Tanskassa sekä ympäri maailman viestimään tuotteistaan. Tämä osa vaiheikasta uraa toi Kissmeyerin Suomen Lahteen, Hartwallin panimolle. Kun Hartwall alkoi suunnitella omaa käsityöolutpanimoaan Mattssonia, oli luontevaa ottaa mukaan mies, joka on työskennellyt käsityöoluiden kanssa jo ennen kuin termiä edes oli olemassa suomeksi, ja joka on ollut tuomassa käsityöoluita Yhdysvalloista Eurooppaan jo 2000-luvun alussa.

Hartwallin tavoin myös Anders Kissmeyerin perustama panimo Kissmeyer Beer on osa Royal Unibrew -konsernia, joka osaltaan haluaa saattaa panimoalan trendsetterit ja perinteiset tekijät yhteen.

“Olemme Hartwallin kanssa samaa perhettä”, Kissmeyer kertoo. “Oli jo aikaisemmin päätetty, että minä olisin Mattssonin ensimmäinen vieraileva panimomestari, ja yhteistyömme alkoi, kun tapasin kasvokkain Hartwallin väkeä ensimmäistä kertaa vuonna 2017.”

Vuoroin vieraissa

Hartwallin ja Kissmeyerin yhteistyön hedelmää voi maistaa Polar Monkeys -sarjan oluissa. Kissmeyerin mukaan suomalaisten Polar Monkeys -oluiden taustalla on hänen Tanskan-markkinoille kehittämäänsä reseptiikkaa.

Seuraavaksi Kissmeyer odottaakin hartwallilaisia vastavuoroisesti Tanskaan kehittämään oluita Mattssonia vastaavalle paikalliselle käsityöolutpanimolle Theodor Schiøtz Brewing Companylle.

kissmeyer_4.3.jpg Polar_Monkeys_Amber_Lager_0.33 l plo_vegeburger.jpg
Anders Kissmeyer haluaa luoda helposti lähestyttäviä, pehmeitä, lempeitä, tasapainoisia ja harmonisia - jopa elegantteja oluita, jotka tuovat mieleen oluen synnyinseudut.

 

Panimoyhteistyöllä synergiaa

Panimoiden välinen yhteistyö on tällä hetkellä kovin suosittua; kollegoja ei nähdä kilpakumppaneina, vaan yhteistyö tuo synergiaa. Esimerkiksi oluen nostaminen viinin rinnalle ruoan pariksi vaatii koko panimoalan yhteistyötä. Oluen tuominen kulinarismiskeneen on haaste, johon Kissmeyer suhtautuu intohimoisesti.

Oluen nostaminen viinin rinnalle ruoan pariksi vaatii koko panimoalan yhteistyötä.

“Yksi oluen parhaista puolista on se loputon maailma, johon oluenpanemisen mahdollisuudet laajenevat. Kuten valtaosa panimoammattilaisista, rakastan paitsi olutta, myös viiniä ja hyvää ruokaa”, Kissmeyer sanoo.

“Kuten hyvin valitut viinit tekevät kunniaa koko aterialle, esimerkiksi hyvä pilsner on loistava pari tanskalaiselle smørrebrød-leivälle. Ikävä kyllä panimoteollisuus tulee vuosikymmeniä viiniteollisuuden perässä tässä ruoan ja juoman yhdistämisessä.”

Omilla oluillaan Kissmeyer haluaa kertoa ensisijaisesti itsestään panimomestarina ja toisaalta oluen paikallisuudesta. Hän haluaa luoda helposti lähestyttäviä, pehmeitä, lempeitä, tasapainoisia ja harmonisia - jopa elegantteja oluita, jotka tuovat mieleen oluen synnyinseudut.

“Toivon, että minun reseptiikallani kehitettyihin oluisiin tarttuvat ihmiset, jotka ottavat kaiken irti elämän hyvistä asioista.”

Saatat pitää myös näistä