Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit:

Miksi alkoholittomien juomien suosio juhlissa kasvaa?

Valitsetko sinäkin illanistujaisissa alkoholittoman tyylikkään juoman? Olet aallonharjalla, sillä alkoholittomuus on yksi aikamme isoimmista trendeistä. Tässä 5 selitystä, mistä trendissä on kyse ja 5 vinkkiä alkoholittomiin juhlajuomiin.

1) Hyvinvointi on koko ajan arvostetumpaa – krapula ei kiinnosta

Alkoholittomuus-trendin käsipuolessa kulkee kaksi muuta megatrendiä: hyvinvointi ja terveellisyys.

Juhlapyhiä ja syntymäpäiviä halutaan edelleen juhlistaa, mutta samaan pakettiin valitaan myös se mahdollisuus, että seuraavana aamuna voi lähteä lenkille tai salille. Monille liikunta ja siitä saatava hyvä olo on houkuttelevampi nautinnon lähde kuin alkoholi.

Usea hyvinvoinnistaan välittävä tietää, että uni on paras laturi ihmiselle ja alkoholi sen pahin vihollinen. Siksi torstai-illan saunakaljan tilalle valitaan mieluummin pullollinen kylmää ja kuplivaa Hartwall Novellea tai alkoholiton olut.

2) Nykyään on helppoa olla holiton – alkoholittomia juomia on tarjolla runsaasti

Alkoholittomuus-trendin myötä alkoholittomia juomia riittää kaupoissa, ja ravintolapuolella juomalistoille ovat nousseet mocktailit eli alkoholittomat cocktailit. Kuluttajien uusi ongelma onkin siis lähinnä valinnanvaikeus juhlatarjoiluja kootessa.

Monet eivät kaipaa juhlajuomaltaan ylimääräisiä sokereita tai kaloreita. Esimerkiksi alkoholiton olut tarjoaa kevyemmän vaihtoehdon kuin alkoholipitoinen kaimansa. Pullollisessa tai tölkillisessä Heinekenin alkoholitonta olutta on 69 kaloria ja desilitrassa 21 kaloria.

Lue vinkit juhlien alkoholittomiin juomatarjoiluihin!

Klassikkococktailien reseptit alkoholittomina: Mojito, Moscow Mule ja Cosmopolitan

Alkoholiton ananas-limebooli

Hauska hedelmätornadobooli

hartwall_mocktail_mojito-web.jpg

3) Yhdessäolo ja ruoka vievät juhlien pääroolin – alkoholi siirtyy sivuosaan

Alkoholi on jo vuosia ollut yhdistävä asia ja aktiviteetti, jonka äärelle on kokoonnuttu juhlimaan. Nyt kaverit ja perhe kootaan yhteen juhlapäivien lisäksi tekemisten kautta: kokkaamaan, katsomaan elokuvia tai pelaamaan pelejä. Alkoholi on illanvietoissa enemmänkin sivuroolissa.

Tutkimusten mukaan alkoholin käyttö on myös monen mielestä turhan kallis tapa viettää vapaa-aikaa.

Alkoholittomien juomien suosiota lisää myös ruoalla, etenkin kasviksilla, hifistely. Yhä useammin ruokaa yhdistetään toimiviksi makupareiksi alkoholittomien juomien kanssa viinien sijaan. Esimerkiksi voimakaskuplainen ja -makuinen Hartwall Vichy Original toimii loistavasti rasvaisten ja mausteisten ruokien vastaparina illallisilla.

4) Miltä elämä näyttää somessa – silläkin on väliä juomavalinnoissa

Älypuhelimia ja sosiaalista mediaa on epäilty yhdeksi syyksi siihen, miksi alkoholin käyttö on vähentynyt.

Aiemmat sukupolvet hakivat päihteistä elämyksiä ja jännitystä elämään, nykymaailmassa nuo asiat haetaan vuorovaikutteisista älypuhelimista ja videopeleistä sekä suoratoistopalveluiden tv-sarjamaratoneista. Ne täyttävät jonkinlaisen uusien kokemusten ja elämysten tarpeen.

Kun arki ja juhla kuvataan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa, ihmiset tietoisesti ja alitajuntaisesti kiinnittävät enemmän huomiota siihen, miltä oma elämä näyttää. Sosiaalinen media lisää sosiaalista kontrollia.

Lisäksi visuaalisuutta, tyylikkyyttä ja tunnelmallisuutta arvostetaan. Se, että juhlien ruoat ja juomat näyttävät hyviltä Instagram-kuvassa, on yhtä tärkeää kuin itse makukin.

kesädrinkki1.jpg

5) Alkoholittomatkin kuplat tuovat juhlafiiliksen – kaikkiin vuoden juhliin

Jos ennen alkoholittomuus juhlissa tarkoitti lähinnä sitä, että alaikäisille varataan limonadia, niin nykyään on lähes välttämätöntä, että myös täysi-ikäisille on tarjolla omat holittomat juomavaihtoehdot.

Juhlien järjestämisessä – oli kyseessä joulu, vappu, ylioppilasjuhlat, häät tai juhannus – alkoholittomia juomia voi varata huoletta yli vierasmäärän. Toisin kuin alkoholilliset tarjottavat, alkoholittomat juomat toimivat janojuomina ja tulevat juoduksi myös keskellä arkea.

5 alkoholitonta juhlajuomaa

1. Aito Vichy. Älä anna valinnanvaikeuden yllättää juomahyllyllä, vaan valitse jo paikkansa lunastanut laatubrändi. Hartwall Vichy Original on Pohjoismaiden ensimmäinen kivennäisvesi. Juomalegenda on ollut markkinoilla jo yli 180 vuotta – jo siinä on aihetta juhlaan.

2. Ajaton klassikko Pommac. Kunnioitettavaan sadan vuoden ikään ehtinyt Pommac on todellinen juhlien klassikko – eikä sen sivuvaikutuksiin kuulu pikkutunneilla hölmöily.

3. Kuplivaa! Freixenet kehitti kuohuvan, joka näyttää ja maistuu aidolta, mutta ei sisällä alkoholia. Freixenet 0,0 % -kuohuviinistä on poistettu kokonaan alkoholi - tuloksena on miellyttävä ja tyylikäs juoma, josta nauttivat kaikki kuohuviinin ystävät. 

4. Limonadien samppanja. Lorina on Ranskan rakastetuimpia limonadeja ja todellinen virvoitusjuomien samppanja. Pienet kuplat ja ikoninen pullo tuovat juoman nauttimiseen juhlan tuntua.

5. Mocktail on makujen juhlaa. Mocktailien reseptiikassa vain mielikuvitus on rajana. Jos haluat pelata varman päälle, kokeile klassikkojuomien Mojiton, Cosmopolitanin ja Moscow Mulen alkoholittomia versioita. Katso reseptit!