Korealaiset reseptit kesään
Rioja <3 Korean Flavours
Kokeile uutta – yhdistä korealaiset ja espanjalaiset maut kesän juhlissa ja grillailussa. Tässä vinkit täydellisiin makupareihin, herkullisiin resepteihin ja parhaisiin viinisuosituksiin!
Marqués de Cáceres Crianza on mehevä espanjalainen punaviini, joka tarjoaa kypsien marjojen, mausteiden ja tammen vivahteita. Sen pehmeät tanniinit ja pitkä jälkimaku tekevät siitä täydellisen valinnan nautittavaksi niin arkena kuin juhlahetkinä. Klassikko, joka ei koskaan petä!
Marqués de Cáceres Rueda Verdejo on raikas ja pirskahteleva valkoviini, jonka sitruksinen hapokkuus, omenainen hedelmäisyys, yrttisyys ja vivahteikas mineraalisuus luovat täydellisen tasapainon. Kätevän hanapakkauksen ansiosta se on täydellinen valinta piknikille, grillaushetkiin tai kesäisiin juhliin!


Bao Bun -sämpylät korealaisella kanalla
Nämä bao-sämpylät täytetään rapealla ja mehukkaalla korealaisella friteeratulla kanalla, jonka maku täydentyy tulisella kimchi-aiolilla ja pikkelöidyillä kasviksilla. Pehmeät bao-sämpylät imevät itseensä kaikki herkulliset maut.
Viinisuositus:
Tempranillo-lajikkeesta valmistettu Marqués de Cáceres Rioja Crianza on monikäyttöinen viini, joka täydentää friteeratun kanan rikkaat ja suolaiset maut samalla, kun sen hapokkuus tasapainottaa ruoan mausteisuuden. Marjainen maku tuo mukanaan hienostuneen tasapainon ja syvyyden ruoan kanssa.
Resepti
Bao Bun -sämpylät korealaisella kanalla
Korealainen friteerattu kana
n. 400 g kanan sisäfileitä (tai kanan rintafilettä) 1 dl vehnäjauhoja 1 dl pankojauhoja 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 kananmuna Kasviöljyä (paistamiseen)Gochujang-kastike
2 rkl Gochujang (korealainen punainen chilitahna) 2 rkl hunajaa tai ruokosokeria 1 rkl soijakastiketta 1 rkl riisiviinietikkaa 1 tl seesamiöljyä 1 valkosipulinkynsi (hienoksi pilkottuna) 1 tl raastettua inkivääriäBao-sämpylät
8 pehmeää bao-sämpylää (kaupan valmiita tai itse tehtyjä)Kimchiaioli
3 rkl aioli 2 rkl kimchiä (hienoksi pilkottuna) 1 tl gochugarua (korealaisia chilisilppuja) tai ripaus chilijauhetta/chilihiutaleita 1 tl riisiviinietikkaa 1/2 tl sokeria Suolaa maun mukaanPikkelöidyt vihannekset
1 pieni kurkku (ohueksi viipaloituna) 1 pieni porkkana (ohueksi viipaloituna) 1/4 dl riisiviinietikkaa 1/4 dl vettä 1 tl sokeria 1/2 tl suolaaKoristeeksi
Tuoretta korianteria Seesaminsiemeniä
Valmista pikkelöidyt vihannekset: Sekoita kulhossa riisiviinietikka, vesi, sokeri ja suola, kunnes sokeri liukenee. Lisää viipaloidut kurkku ja porkkana etikkaliemeen. Anna niiden maustua vähintään 20 minuutin ajan. Valuta ennen käyttöä.
Valmista kimchiaioli: Sekoita pienessä kulhossa aioli, kimchi, chili, riisiviinietikka, sokeri ja suola.
Valmista korealainen friteerattu kana: Laita vehnäjauhot ja mausteet yhteen kulhoon, vispaa toisessa kulhossa kananmuna ja laita pankojauhot kolmanteen kulhoon. Kuorruta kananpalat ensin vehnäjauhossa, sitten dippaa kananmunaan ja lopuksi kuorruta pankojauhoilla. Kuumenna öljy 175°C asteeseen ja paista kanaa erissä n. 5–6 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa ja rapeaa. Nosta paperipyyhkeelle valumaan.
Valmista korealainen kastike: Sekoita pienessä kattilassa gochujang, hunaja, soijakastike, riisiviinietikka, seesamiöljy, valkosipuli ja raastettu inkivääri. Kuumenna keskilämmöllä sekoittaen, kunnes kastike sakenee ja kiiltää (n. 3–4 min.)
Valmista bao-sämpylät: Höyrytä bao-sämpylät pakkauksen ohjeiden mukaan (yleensä 5–6 min. höyrykattilassa). Kun sämpylät ovat valmiita, halkaise ne.
Kokoa bao-sämpylät: Täytä jokaiseen bao-sämpylään pala friteerattua kanaa. Valuta päälle hieman korealaista kastiketta. Lisää kimchiaiolia, pikkelöityjä vihanneksia ja mausta tuoreella korianterilla ja ripauksella seesaminsiemeniä.
Tarjoilu: Tarjoile bao-sämpylät yhdessä lasillisen Tempranillo-viinin kanssa. Viinin hapokkuus täydentää friteeratun kanan rikkauden, kun taas sen marjaisuus tasapainottaa ruoan mausteisuutta.
Tämä yhdistelmä korealaisia kanabao-sämpylöitä, mausteista kimchiaiolia ja pikkelöityjä vihanneksia Tempranillo-viinin kanssa luo makuelämyksen, jota et unohda! Nauti!
Ssam espanjalaisella chorizolla
Ssam eli korealaiset salaattikääryleet täytetään tyypillisesti grillatuilla lihoilla, riisillä ja mausteilla. Yhdistä espanjalaisen chorizon savuiset ja täyteläiset maut perinteisten korealaisten lisukkeiden kanssa, jolloin lopputulos on mausteinen, suolainen ja aavistuksen savuinen makuelämys, jossa on raikas rapeus salaatista. Täydellinen pari Riojan punaviinille! Cáceresin Crianza sopii erinomaisesti chorizon täyteläisyyden ja gochujangin mausteisuuden kanssa. Viinin pehmeät tanniinit ja monivivahteiset maut tasapainottavat chorizon lämpöä ja rasvaisuutta, samalla korostaen annoksen syvempiä makuja.
Resepti
Ssam espanjalaisella chorizolla
300–400 g espanjalaista chorizoa Sydänsalaattia 2 dl lyhytjyväistä riisiä 1-2 rkl Gochujang (korealainen punainen chilitahna) 1 rkl hunajaa 1-2 rkl soijakastiketta 1 rkl seesamiöljyä Noin 200 g kimchiä Tuoretta kurkkua ohueksi viipaloituna 1 kpl kevätsipulia silputtuna 1 rkl seesaminsiemeniä Korianteria halutessasi

Chorizo: Leikkaa espanjalainen chorizo ohuiksi viipaleiksi. Paista viipaleita keskilämmöllä pannulla, kunnes ne ovat hieman rapeita ulkoa ja mureita sisältä. Ota siivut pois pannulta ja laita ne sivuun odottamaan.
Riisi: Höyrytä pieni annos lyhytjyväistä riisiä sillä aikaa, kun chorizo paistuu.
Gochujang-kastike: Sekoita pienessä kulhossa gochujang, hunaja, soijakastike ja seesamiöljy. Sekoita hyvin ja säädä makeutta tai mausteisuutta oman maun mukaan. Tämä kastike antaa chorizoille extrapotkua.
Tarjoilu: Aseta ainekset pöytään tarjolle kulhoissa, jolloin jokainen voi täyttää omat salaattikääryleensä. Ideana on, että jokaiseen salaattilehteen asetetaan hiukan riisiä, muutama viipale rapeaa chorizoa ja päälle gochujang-kastiketta. Lisää päälle kimchiä, tuoreita kurkkuviipaleita ja ripaus seesaminsiemeniä antamaan rapeutta ja makua. Halutessasi voit vielä lisätä tuoretta kevätsipulia tai korianteria tuomaan raikkautta annokseen. Taita salaattilehti täytteiden ympärille, ja kääri siitä suupalan kokoinen kääryle. Varmista, että käärit sen tiukasti, jotta täytteet pysyvät sisällä.
Gambas al Ajillo -tacot korealaisittain
Nämä tacot yhdistävät espanjalaisen Gambas al Ajillon valkosipulilla ja chilillä maustetut katkaravut korealaisiin täytteisiin, kuten kimchiin, marinoituihin vihanneksiin ja gochujangiin. Tulos on suolainen, hieman mausteinen katkaraputaco, joka tuo yhteen kaksi kulttuuria raikkaalla ja mausteisella twistillä. Nämä Gambas al Ajillo -tacot sopivat täydellisesti espanjalaisen Marqués de Cáceres Verdejo -valkoviinin kanssa. Se täydentää hienosti tacojen makuja ja tuo raikkautta ja hedelmäisyyttä. Verdejon raikkaat sitrusmaiset ja hedelmäiset maut tasapainottavat oliiviöljyn ja valkosipulilla maustetun katkaravun täyteläisyyttä, samalla kun sen hapokkuus leikkaa chilin ja gochujangin mausteisuutta.
Resepti
Gambas al Ajillo -tacot korealaisittain
Katkaravut (Gambas al Ajillo)
400–500 g isoja katkaravun/ jättikatkaravun pyrstöjä 4–5 valkosipulinkynttä (ohuina viipaleina) 1–2 punaista chiliä (tai 1 rkl chilihiutaleita) 1 rkl savustettua paprikajauhetta 2 rkl oliiviöljyä (paistamiseen) 1 sitruuna (tuoretta mehua) Loraus valkoviiniäTaco-täytteet
8 pientä pehmeää vehnätortillaa (tai 8 maissitortillaa) 100 g kimchiä (valmiina kaupasta tai kotitekoista) 6–8 retiisiä (ohuelti viipaloituna) 2 rkl riisiviinietikkaa (retiisejä varten) 1 rkl sokeria (retiisejä varten) 200 g kiinankaalia (silputtuna) 1 lime (puoliksi, mehun puristamiseen) 1 kourallinen tuoretta korianteria (hienoksi silputtuna) 2 kevätsipulia (ohuelti viipaloituna)Lisäksi
Aiolia 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä 1 lime (lohkoina tarjoiluun)
Valmista Gambas al Ajillo: Lämmitä runsaasti oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä. Lisää pannulle viipaloitu valkosipuli ja chilihiutaleet (tai tuore chilipaprika), ja paista noin 1–2 minuuttia, kunnes valkosipuli on kullanruskea, mutta ei palanut. Lisää katkaravut pannulle ja kypsennä niitä 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat muuttuneet vaaleanpunaisiksi ja kypsiä. Lorauta pannulle loraus valkoviiniä, savustettua paprikaa ja tuoretta sitruunamehua. Anna katkarapujen kypsyä vielä minuutti, jotta maut imeytyvät. Poista pannulta ja jätä sivuun.
Valmista korealaiset täytteet: Sekoita ohuelti viipaloidut retiisit riisiviinietikassa ja ripaus sokeria. Anna niiden marinoitua vähintään 15–20 minuuttia. Sekoita silputtu kiinankaali limen mehuun ja ripaukseen suolaa tuomaan raikkautta ja rapeutta.
Kokoa tacot: Lämmitä tortilloja kuivalla pannulla tai grillissä, kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman hiiltyneitä reunoilta. Aseta jokaiseen tortillaan aiolia ja päälle 3–4 katkarapua pääraaka-aineeksi. Lisää päälle hieman pannulle jäänyttä valkosipuliöljyä. Lisää marinoituja retiisejä, silputtua kiinankaalia sekä tuoretta korianteria ja kevätsipulia. Voit lisätä päälle myös gochujang-kastiketta (korealaista chilipastaa) maun mukaan tai jättää sen pois, jos haluat kevyemmän maun. Ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.
Koristele ja tarjoile: Tarjoile tacot limeviipaleiden kanssa, jotta voi puristaa tuoretta limeä tacoihin juuri ennen syömistä.