Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Asiantuntijan vinkit grilliviinin valintaan

Näin löytyy täydellinen punaviini grilliherkuille

Juoma ja ruoka, Viinit, Ruoka ja juoma, Ruoka & juoma

Grilliruoka on tuhtia, mausteista ja usein myös hieman makeaa, joten sen kanssa nautittavassa punaviinissä saa olla jonkin verran sokeria, joka pehmentää ruoan voimakkainta potkua, vinkkaa Hartwallin wine ambassador Asko Mäntymäki.

Kiihkein grillauskausi kolkuttelee ovella, joten passelin grillipunaviinin valinta lienee monella ajankohtainen valinta. Grilliruoat ovat tyypillisesti tuhteja ja mausteisia, joten grillipunaviinin pitää kestää niin rasvaisuutta kuin voimakkaita makujakin, kuten tulisuutta ja myös makeutta, sillä etenkin monet BBQ-kastikkeet ovat varsin sokerisia.

Turhaa stressiä täydellisen grillipunaviinin valinnasta ei kuitenkaan kannata ottaa, lohduttaa Hartwallin wine ambassador Asko Mäntymäki.

”Grillauksessa ei valkoisia pöytäliinoja käytetä ja meininki on muutekin rentoa. Kunhan viini maistuu hyvältä omassa suussa, se on tärkeintä.”

Hyvä nyrkkisääntö grillipunaviinille on Mäntymäen mukaan se, että viinissä olisi hyvä olla hieman sokeria, sillä se pehmentää ja keventää ruoan voimakkainta potkua.

”Etenkin tulisessa mausteisuudessa viinin sokeri toimii eräänlaisena ’ensisammuttimena’. Sokeria saa olla jopa yli kymmenen grammaa ilman että viini maistuu suussa makealta grilliruokien kanssa.”

Ehkä hieman yllättäen monet niistä viineistä, joita suomalaiset ostavat mieluusti joulun kunniaksi, ovatkin loistavia valintoja myös grilliruoille.

”Suomalaiseen joulupöytään ostetaan usein mehevän hilloisia punaviinejä, jotka itse asiassa sopisivat paremmin grilliruoille. Toisin sanoen suomalaiset juovat grilliviinejä joulunakin.”

Yleisesti suomalaiset suosivat grilliruokien kanssa muhkean hillomaisia viinejä, jotka usein tulevat Italiasta, sanoo Mäntymäki.

”Suomalaiset rakastavat yleisestikin italialaisia viinejä. Italiasta löytyy uskallusta ja modernia ajattelua viinialaa kohtaan. Maasta tulee tätä nykyä myös erinomaisia pussi- ja laatikkoviinejä, sillä italialaiset eivät ole kapinoineet uudenlaisia pakkauksia vastaan toisin kuin jotkin muut viinimaat. Hanapakkaukset on kätevä viedä vaikka mökille, sillä ne ovat pulloja kevyempiä eikä lasinsiruja tarvitse pelätä.”

Täydellinen grillipunaviini kestää rasvaa ja mausteita

Perinteisiä grilliherkkuja ovat esimerkiksi mehevät pihvit, burgerit ja makkarat, joiden rasvaisuus vaatii viiniltä pientä hapokkuutta, vinkkaa Mäntymäki.

”Jos grillissä tirisee klassinen naudanlihapihvi, jonka mausteena on suolaa ja pippuria, lähtisin tarjoamaan rotevampia viinejä, kuten australialaisia shirazeja. Pihville sopiva punaviini käy mainiosti myös burgereiden ja makkaran kanssa.”

Vastaavasti possupihvien kanssa, jotka on usein marinoitu makean mausteisessa BBQ-kastikkeessa, toimivat loistavasti esimerkiksi Etelä-Italian hillomaiset punaviinit, vinkkaa Mäntymäki.

Grillatun lohen kanssa sopivat kevyemmät punaviinit, kuten pinot noirit eli saksalaisittain spätburgunderit. Tosin grillatun kalan kanssa varma valinta on myös riesling, jos mielii punaviinilinjalta poiketa.

”Mökillähän viiniä nautitaan usein muulloinkin kuin grilliruokien ääressä, ja nautiskeluun ja miksei myös grillin sytyttelyyn riesling sopii hyvin.”

Grillattujen kasvisruokien kanssa parhaalta maistuvat usein hieman kevyemmät punaviinit, sillä kasvikset eivät kaipaa viiniltä samanlaista tanniinisuutta ja potkua kuin liharuoat.

”Jos syömässä on vegaaneja, kannattaa tsekata, että viini itsessään on vegaaninen. Viinimaailmassa vegaanisuus liittyy ainoastaan viinin kirkastamiseen, eikä se vaikuta viinin makuun, joten vegaaniset viinit ovat aivan yhtä laadukkaita kuin muutkin viinit.”

Pääraaka-aineen sijaan Mäntymäki suositteleekin kiinnittämään huomiota grilliherkkujen marinadeihin, mausteisiin ja lisukkeisiin, joiden makumaailma saattaa olla viinin kannalta vaativampi: sokeria, chiliä, voimakkaita mausteita, aromaattisia yrttejä, suolaa ja rasvaa.

”Isoin juttu ei ole itse pihvi vaan sen höysteet.”

Ja tottahan se on, että grillipöydässä on usein tarjolla sekalainen valikoima erilaisia ruokia, mutta viinejä vain yksi. Onneksi viinivalikoimaan kuuluu myös moniottelijoita, kuten 9 Lives Reserve Cabernet Sauvignon.

”Kun tarjolla on kaikkea rinnakkain, 9 Livesin ’Cabi’ on paras valinta. Sokeria siinä on vain gramma, mutta viini on kivan pyöreä suussa.”

Hyvä grillipunaviini on mieluinen tuliainen

Grilli-illallisen järjestäjällä on menu tiedossa, mutta entäpä silloin, kun saa itse kutsun grillijuhliin ja tarkoituksena olisi viedä kiva tuliaisviini mukanaan?

”Jos isäntäväen makumieltymykset eivät ole tiedossa, Italia on varma valinta, sillä italialaiset viinit ovat monien mieleen. Grilliviinin valinnan ei kuitenkaan pitäisi olla vakavaa tai vaikeaa, joten turhaan ei kannata stressata. Alkon valikoimassa on enemmän hyviä kuin huonoja viinejä.”

Laadukkaan grillijuhlien tuliaispunaviinin ei tarvitse myöskään rokottaa kohtuuttomasti kukkaroa, mistä kelpo esimerkki on espanjalainen Aires Del Sur Barrel Aged Organic.

”Se kestää vakavampaakin arviointia huokeasta hinnasta huolimatta ja on kaiken lisäksi luomu ja vegaaninen.”

Isompiin grillibileisiin, joissa tarjolla on monenlaisia ruokia, sopivat noutopöytähenkiset viinit.

”Hyvä grillipunaviini juhliin voisi olla esimerkiksi muhkea muttei järjettömän tanniininen punaviini Etelä-Italiasta, jossa saa olla sokeriakin hieman reilummin. Tällaiset viinit ovat suomalaisten makuun jo ihan myyntitilastojenkin perusteella.”

Ja jos juhlavieraita on enemmän, Mäntymäki suosittelee vilkuilemaan isompia hanapakkauksia, joista riittää usealle vieraalle.

”Totta kai isommat punaviiniboksit ovat kova sana grillibileissä. Nykyään myynnissä on myös tyylikkäitä kartionmallisia hanapakkauksia, jotka kehtaa nostaa fiinimpäänkin juhlapöytään. Yksi hyvä tällainen on Terre Di Faiano Rosso Puglia Organic 2023.”

Sitä paitsi hanapakkauksesta riittää myös erilaisiin viinicocktaileihin, kuten sangriaan, joka on erinomainen vaihtoehto niille vieraille, joille maistuvat miedommat juomat.

”Sangria saisi palata kunnolla takaisin, sillä se on hyvää ja helppo tehdä. Grillipunaviinit sopivat sellaisenaan sangrian valmistukseen, ja voltit laskevat, kun mukaan tulee myös sitruunalimonadia.”

Hartwallin wine ambassador Asko Mäntymäki vinkkaa parhaat punaviinit grilliruoille:

”Omasta mielestäni kesällä pitää ottaa rennosti, ja sama rentous saa näkyä myös viinivalinnoissa. Alkossa ei kannata turhaan jännittää viinivalinnan kanssa, nappiin se menee ihan varmasti. Tässä kuitenkin muutama rento ja takuuvarma grilliviinivinkki.”

Peter Lehmann Portrait Shiraz

”Peter Lehmann on sitä grillipöydän vakavampaa päätyä. Kun grillattava liha on hieman laadukkaampaa, ja sen mausteena ovat perinteiset suola ja pippuri, ottaisin tämän hieman ’sivistyneemmän’ viinin lasiini. Roteva australialainen shiraz maistuu hyvältä perinteisten grillipihvien kanssa, jotka maustetaan hieman maltillisemmin, jolloin lihan oma maku tulee hyvin esiin. Maistuu myös makkaran kera!”

16 65
0.75 l

Peter Lehmann Portrait Shiraz

Barossa Valley

Lue lisää

9 Lives Reserve Cabernet Sauvignon

”Tämä cabernet sauvignon on hyvä valinta, kun tarjolla on monenlaisia grilliherkkuja, sillä viini on kivan pyöreä suussa. Viini on cabernet sauvignoniksi kevyehkö, joten se maistuu hyvältä myös grillattujen kasvisruokien kanssa. Myös grillattu kana olisi oiva kumppani tälle viinille.”

9 Lives Reserve Cabernet Sauvignon
11 50
0.75 l

9 Lives Reserve Cabernet Sauvignon

Lue lisää

Aires Del Sur Barrel Aged Organic

”Tämä on hinta-laatusuhteeltaan yksi parhaista viineistämme, ja se painii itseään raskaammassa sarjassa edullisuudestaan huolimatta. Jos haluat lihalle voimakkaan ja tanniinisen punkun erittäin järkevään hintaan, tämä olisi minun valintani. Muutenkin oivallinen yleispunaviini kaikkiin kesän grillihetkiin.”

Terre Di Faiano Rosso Puglia Organic

”Kyseessä on malliesimerkki Apulian viinistä, joka puhuttelee isoa kansanryhmää Suomessa. Hillomainen olemus, maltillisella tanniinisuudella, ja kartiomaisen pakkauksen ulkoasu on äärimmäisen tyylikäs. Sopii vaikka kesähäihinkin! Ruokasuosituksena olisi juuri perinteinen BBQ-soosilla kyllästetty rento liharuoka, vaikkapa kassler ja makkarat.”

The Wanted Zin

”Zinfandel tunnetaan myös nimellä Primitivo, ja se on yksi niistä Etelä-Italian rypäleistä, joista suomalaiset eniten pitävät. Viini on ehkä aavistuksen voimakkaamman tuntuinen kuin edellä mainittu Terre de Faiano, mutta muuten makumaailmaltaan samankaltainen. Nostaisin kasslerin ja makkaroiden lisäksi vielä burgerit mukaan lautaselle tämän kanssa.”

The Wanted Zin Hanapakkaus 3L
36 99
3 l

The Wanted Zin Hanapakkaus 3L

IGT Puglia

Lue lisää
Asko Mäntymäki
Asiantuntija
Asko Mäntymäki
Wine Ambassador, Hartwall