Hyötyä hyönteisistä
Luomuviininviljelyssä viiniköynnösten lomaan kylvetään myös muita kasveja ja yrttejä, jotta ne hoitaisivat maaperää mahdollisimman hyvin ja toisivat takaisin hyödylliset hyönteiset sekä organismit. Puita, pensaita ja niittyjä istutetaan tarhojen ympärille samoista syistä ja samalla sidotaan typpeä maahan kasvien avulla ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Monipuolinen kasvusto hoitaa maaperää luonnonmukaisesti ja takaa hyönteisten läsnäolon sekä suojaa eroosiolta ja maan ravinnehävikiltä. Rikkakasvit ja muut ei toivotut kasvit kitketään mekaanisesti ilman myrkkyjä, sekä niiden ja tuholaisten poistamiseen voidaan käyttää niiden luonnollisia vihollisia kuten tiettyjä kasveja sekä hyönteisiä kuten leppäkerttuja. Hyönteisistä on siis myös hyötyä, eikä pelkästään haittaa maanviljelyssä!
Kun viiniä viljellään luomumenetelmin pyritään aina kunnioittamaan myös maan vesivarantoja, vettä ei tuhlata ja huuhtoumia pyritään vähentämään parantamalla maaperän rakennetta ja istuttamalla kasveja vähentämään maan eroosiota. Luonnolliset vesivarat kuten suot ja lähteet pyritään säilyttämään sellaisenaan.
Luomua, kiitos!
Luomusertifioiduilla viinitarhoilla ei saa käyttää mitään kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita ja tästä syystä b.io-viinien pulloja koristaakin hyönteiset jotka ovat juuri niitä hyviä hyönteisiä, jotka tuhoavat viiniköynnöksille haitallisia tuhohyönteisiä. Luomumerkin omaavien tuotteiden maatalousperäisten ainesosien tulisi olla vähintään 95% luonnonmukaisesti tuotettuja. b.io:n missiona onkin laajentaa projektia Italian eri viinintuotantoalueille ja näin kehittää kestävää viininviljelyä, joka olisi hyväksi ympäristölle, ihmisille ja ilmastolle.
b.io, eli italialaisittain ”b punto io”, on Terre Cevicon vegaaninen luomupunaviini. Nimi ”bio” tarkoittaa tietenkin luomua: b-kirjain tarkoittaa sanaa ”buono” eli hyvä, ja lisäksi nimestä löytyy myös sana ”io” eli minä. Eli hyvää minulle, luomua minulle, hyvää luonnolle.
b.io Primitivo tulee Pugliasta, Italian saappaankorosta. Luomutarhat sijaitsevat Taranton maakunnassa rannikon läheisyydessä. Tarhat saivat luomusertifikaatin vuonna 2005. Primitivoa viljellään eniten juuri Puglian aluella, se on satoisa ja menestyy hyvin lämpimässä sekä kypsyy aikaisin.